İslamofobi’yi tartışmaya gelen batılı akademisyenler İslamofobi’nin Amerika’da arttığını, Avrupa’da ise medeniyeti koruma amacıyla özellikle oluşturulduğunu dile getirdiler. Weselyan Üniversitesi İslamofobi araştırmacısı Prof. Dr. Peter Gottschalk, ‘Avrupa kadar İslamafobik değiliz’ dedi.
Beykoz Belediyesi’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen ABD’li ve Avrupalı akademisyenler, ülkelerindeki ve dünyadaki islamofobiyi değerlendirdi. İslamofobiyi yanlış bilgilerin ve medyanın oluşturduğu konusunda hemfikir olan akademisyenler, siyasi yapının İslam’ı ortak düşman olarak göstererek medeniyetlerini korumayı amaçlayıp saldırılarını meşrulaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Amerika’da bulunan Weselyan Üniversitesi’nde İslamofobi konusunda araştırmalar yapan Prof. Dr. Peter Gottschalk, ABD’de Avrupa’da varolan islamofobi kadar hissedilir bir islamofobi olmadığına ancak 11 Eylül saldırısının islam düşmanlığını arttırdığına dikkat çekti.
ABD medeniyetini oluşturan unsurlar arasında İslamiyet’in de olduğunu kaydeden Gottschalk ‘İslamiyet ülkemizin önemli bir unsuru ancak buna rağmen inişli çıkışlı bir islamofobi var. Avrupa’dan bize geçen bir olgu ancak Avrupa’daki gibi medeniyetimizi korumak amacıyla oluşturulan bir korku değil bu’ dedi. Prof. Dr. Gottschalk, ‘Avrupa kadar İslamafobik değiliz. Çünkü İslamafobi bize onlarden geçen bi kavram’ diye konuştu.
POLONYA’DA MEDYA İSLAM’I KARALIYOR
Polonya’nın İslamiyet’e bakışını ve islamofobiyi anlatan Dr. Sylwia Zawadzka, İslamiyet’in 20 bin kişiye ulaştığını söyledi. Medyanın İslamiyet ile ilgili karalayıcı bir tutum takındığını söyleyen Zawadzka, ‘Polonyada islamiyete ait tek kelime bilinir o da ‘Cihat’. TV sürekli müslümanların dünyayı ele geçirmeye çalıştığını söylüyor ancak bir Polonyalı birebir tanıştığı müslümanı çok seviyor ve bu ülkede Müslüman Polonyalıları oluşturuyor.’ derken 11 Eylül’ün Polonyada müslümanlığı arttırdığına dikkat çekti.
Sırplar İslamiyeti Türklerden öğrendi
Çalıştaya Sırbistan’dan katılan Prof. Dr.Radivoje Konstantinoviç Sırbistan’da islamofobinin olmadığını iddia ederek bunun sebebinin dinlerin rahatça yaşandığı Osmanlı dönemini gösterdi. ‘Biz islamı Osmanlı sayesinde tanıdık ve o devirde herkes dinini rahatça yaşıyordu. Bu hoşgörü ortamı aynı kavram olarak gördüğümüz İslamiyet ve Türklük’e karşı bir görüş oluşmasını engelledi’ diyen Konstantinoviç, islamofobinin fanatik insanlarda bulunan bir görüş olduğunu, dindar insanların diğer inançlara da saygılı olacağını söyledi.
YeniŞafak