Şevval orucu nedir? Şevval orucu ne zaman tutulur? Şevval orucunu bozmanın hükmü nedir? Şevval orucu kaza niyetine tutalabilir mi?
Her yıl uğrayıp manevî hayatımızı nurlarla ışıklandıran Ramazan ayını geride bırakırken, Ramazan ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde “altı gün orucu” adıyla bilinen orucu tutmak sünnettir.
Ramazan ayı biter bitmez, hemen Şevval ayı girer. Ramazan Bayramının ilk günü Şevval’in de birinci günüdür
Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramı’nın ilk günü olduğu için oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.
Şevval ayında tutulacak altı günlük oruç, bir Müslüman’a bütün bir yıllık oruç sevabı kazandıır.
Bu altı günlük orucu hiç ara vermeden tutulması diye bir mecburiyeti yoktur yani 6 günlük orucu Şevval ayı boyunca aralıklarla da tutulabilir.
“Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!.”
(Riyazü’s-Salihin, C.2,S.510,2.)
Bir aylık Ramazan orucundan sonra Şevval’de de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap almaktadır.
Kaza orucu mu, Şevval orucu mu?
Oruç borcumuz varsa, önce kaza orucu mu yoksa Şevval orucunu mu tutmalıyız?
Müçtehidlerden kimileri, Bayramın birinci gününden sonra Şevval ayı içinde oruç tutmayı müstehap saymışlardır. Bu oruç nafile bir oruçtur.
Şevval ayında tutulması altı gün orucu, sünnet niyetine tutulut. Ancak bu altı günlük oruç hem kaza hem de sünnet orucu olarak tutulamaz. Yani sünnet orucu ve kaza oruçları ayrı şeylerdir.
Şevval orucunu bozmanın hükmü nedir?
Ramazan ayının haricinde kaza orucu bile olsa,bozulan oruca keffaret gerekmez.Ramazan ayında oruç bozmakla ramazanın hürmeti bozulduğu için keffaret orucu vacip olur.
Ancak ramazan haricinde bozulan oruçlara keffaret gerekmez.Kaldıki Şevval ayı orucu nafile bir oruçtur.Şevval ayında tutulan oruç bilerekte bozulsa sadece bir gün olarak kaza edilir.Ancak kaza etmekte vacip olur.
KAYNAK: Milli Gazete