Oruç ahlâkı

İslam
Hayrettin Karaman’ın Yenişafak gazetesindeki yazısı… Orucun bir terbiye vasıtası olduğunu, insanın alışkanlıklarına, gazap, şehvet gibi saptırıcı, günaha itici faktörlere karşı güç ve hâkimiyet kazanm...
EMOJİLE

Hayrettin Karaman’ın Yenişafak gazetesindeki yazısı…

Orucun bir terbiye vasıtası olduğunu, insanın alışkanlıklarına, gazap, şehvet gibi saptırıcı, günaha itici faktörlere karşı güç ve hâkimiyet kazanması hedefine yönelik bulunduğunu biliyoruz.

Bu yüzden oruç tutan müslüman yalnızca yeme, içme ve birleşmeyi terketmekle kalır; dilini, kalbini, gözünü, elini, hasılı bütün duygu, düşünce ve uzuvlarını ibadet için seferber etmez ve özellikle günahtan menetmezse orucu çok eksik kalacak, şekilden ibaret olacak, ruh ve manasından soyulmuş bulunacaktır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), bir kutsî (ifadesi de Allah’a ait olan) hadîslerinde şöyle diyorlar:

“İnsanoğlunun her amel ve ibâdeti kendisi içindir, yalnız oruç müstesna; çünkü o, benim içindir, onun özel ödülünü de ben vereceğim. Oruç (koruyucu) bir kalkandır. Oruç günü olunca kimse kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, cahilce davranmasın. Birisi sataşır veya bulaşırsa, “Ben oruçluyum, ben oruç tutmaktayım!” desin.

Bu ve benzeri hadîslerle orucun amacı göz önüne alındığında kâmil bir orucun, yalnızca yeme içme ve cinsel teması terk etmekten ibaret olmadığı, oruç tutan müminin her an Allah şuuru içinde bulunması gerektiği, her zaman ayıp ve günah olan davranışlardan, oruçlu iken daha çok, daha titizlikle uzak kalmanın kaçınılmaz olduğu, orucun insanı âdeta melekleşmeye doğru götürmesi icabettiği ortaya çıkmaktadır. Güzel ahlâkın, insanı insan yapan erdemlerin oruç sâyesinde güçlenmesine, daha şuurlu ve güçlü bir nitelikte yaşanmasına “oruç ahlâkı” diyoruz. Bu yönüyle oruç aynı zamanda iyi bir “ahlâk eğitimi aracı” olmaktadır.

Bir başka hadîste “Nice oruçlu vardır ki, orucundan kendisinde kalan yalnızca açlıktır, nice gece boyu namaz kılan vardır ki, namazından yanına kalan sadece uykusuzluktur” buyuruluyor. Bütün ibâdetler gibi orucun da – kula, insanlara ait- faydaları, maddî ve manevî güzel sonuçları vardır. Bunları hâsıl etmeyen bir oruç, aç ve mahrûm kalmaktan ibaret kalır.

Bu böyle olmakla beraber, orucun mânâ ve hikmetini kendinde gerçekleştiremeyen insanların onu bırakmaları da gerekmez; çünkü her ava çıkan av yapamazsa da, ava çıkmayı terk edip evinde oturanın av yapma ihtimâli hiç yoktur. Sonuç ne olursa olsun oruç tutmak, ancak bu ibâdeti yaparken şekil yanında öze de yönelmek, orucun maddî ve manevî bereketini elde etmeye çalışmak, özellikle oruç ahlâkına sahip olmak için çaba göstermek tutulacak en doğru yoldur.