Müslümanlara İstanbul’da Din Eğitimi

İslam
Nüfusunun yüzde 4’ü Müslüman olan Tayland’daki Kan Vakfı (Blood Foundation) İslamiyet’i yakından tanıtmak için "Türkiye’de Müslüman olmak" adında bir program düzenled...
EMOJİLE

Nüfusunun yüzde 4’ü Müslüman olan Tayland’daki Kan Vakfı (Blood Foundation) İslamiyet’i yakından tanıtmak için "Türkiye’de Müslüman olmak" adında bir program düzenledi. Bu kapsamda İstanbul’a gelen, Hıristiyan dinine mensup 6 ABD’li, İslamiyet’i yaşayarak öğrenmeye başladı.

Vakfın, ABD’deki temsilciliği aracılığıyla tespit ettiği stajyerler, önceki gün İstanbul’a ulaştı. ABD’nin farklı eyaletlerinde yaşayan Kimya Mühendisi Jennifer Elizabeth, Sosyal Bilimler Öğretmeni Alysan Neel, Nafees Akbar Ahmed, Türkiye’de doktora yapan teolog Scatt Bertrand ve eşi Abigali Bertrand ile Gazeteci Krystell Jimerot ilk olarak KADİM Kültürlerarası Dayanışma Merkezi’nde buluştu.

5 VAKİT NAMAZ

İlk derste İslamiyet hakkında eğitmen Arzu Yılmaz’dan teorik bilgi alan grup, ardından pratik olarak ibadet etti. Nasıl namaz kılınacağını öğrenen grup, 5 vakit namaz kılmaya başladı. Toplam dokuz gün boyunca İslami kurallara göre yaşayacak grup, İstanbul’da cami ve müzeleri ziyaret edecek. Edirne’de Selimiye Camii’ne ve 2. Beyazıt Türbesi’ne gidecek grup, Bursa’da Ulu Cami’yi, Konya’da Mevlana Türbesi’ni gezecek. Gruba, program süresince 12 kişi eşlik ederek ve İngilizce olarak ayetleri anlatacak. Gruba Hz. Muhammed’in (SAV) hayatı, dünyadaki Müslüman ülkeler, mezhepler, İslam’ın ve imanın şartları, oruç ve hac gibi dini ritüeller öğretilecek.

Dokuz gün yetmez ama…

İLK eğitimin ardından gruba rehberlik eden Muharrem Atlığ, stajyerlere İslam’la ilgili İngilizce yazılmış kitaplar, seccade, tespih, kadınlara tülbent, erkeklere de şapka hediye etti. Kadınlar, Yılmaz’dan tülbentlerini nasıl bağlayacaklarını öğrendi. Daha sonra cüppe giyerek namaz kıldıran Atlığ, gruba namazda nasıl duracaklarını, nasıl dua edeceklerini gösterdi. Tüm hareketleri dikkatle izleyen stajyerler, ibadeti doğru yapabilmek için hareketleri defalarca tekrar etti. "Stajyer Müslüman" Scatt Bertrand ve eşi Abigali Bertrand programla ilgili olarak, "İslamiyet’i daha iyi tanımak için buradayız. Belki 9 gün yeterli bir süre değil ama anlamamızda yardımcı olcağını düşünüyoruz" dedi.

Sabah / Aliye Çetinkaya