Kuşluk ve Duha namazı nedir?

İslam
Kuşluk ve Duha namazları vakit olarak birbirine yakın olduğu için zaman zaman karıştırılabiliyor… Bu namazlar vakit ve rekat olarak biribirinden farklı… İşrak namazı nedir? İşrak, güneşin ...
EMOJİLE

Kuşluk ve Duha namazları vakit olarak birbirine yakın olduğu için zaman zaman karıştırılabiliyor… Bu namazlar vakit ve rekat olarak biribirinden farklı…

İşrak namazı nedir?

İşrak, güneşin doğuşundan ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselinceye kadar geçen zamandır. Güneşin ufukta görünüşte bir mızrak yükselmesi astronomicilere göre beş derece yükselmesi demektir. Ebû Hanîfe’ye göre bu süre içinde namaz kılmak mekruhtur.

İşrak namazı, sabah namazından sonra güneş doğup, kerahet vakti çıktıktan sonra iki veya dört rekat olarak kılman nafile bir namazdır.

Diğer nafile namazlar gibi işrak namazı kılanlar, bu namazı kuşluk namazından ayrı olarak ve ondan önce kılarlar. Aslında işrak namazı kılındığı sırada kuşluk namazının vakti de girmiş bulunmaktadır.

Hz. Peygamber’in güneş doğup, kerâhet vakti çıktıktan sonra "Duhâ namazı", sıcak şiddetlenince de "Evvâbîn namazı" kıldığına dair çeşitli hadisler vardır (bk. Duhâ namazı ve Evvâbîn namazı mad.). Ancak Hz. Peygamber, devrinde öğleden önce bu namazların dışında "işrâk namazı" adı ile bir namaz kılındığına dair bir bilgiye rastlanmamıştır.

Duha namazı nedir?

Duha namazının vakti güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra başlar istiva (öğle kerahet vaktinin başladığı zaman yani öğle namazından 30-40 dakika öncesi) zamanına kadar sürer.
Mendub bir namazdır. 2 4 8 veya 12 rek`at olarak kılınır. Resûl-i Ekrem`in (asm) kılmayı sevdikleri bir namazdı. 8 rek`at olarak kılınması daha faziletlidir. Kuşluk namazı ile ilgili Resûl-i Ekrem`den (asm) şu hadîs-i şerîf mervîdir: "Kim kuşluk vaktinde namaz kılmaya devam ederse günahları deniz köpüğü kadar dahi olsa (kul hakkı hâriç) mağfiret olunur."

Kuşluk teheccüd gibi nafile namazları iki rekatta bir selam vererek kılınır. Ancak dört rekatta bir selam vererek kılmak da uygundur. Eğer dört rekatta bir selam vererek kılınırsa ikindi namazının sünneti gibi kılınır.

www.maxihayat.net- dinimizislam.com