Kurban eti nasıl dağıtılır?

İslam
Bu yıl Kurban Bayramı 23-27 Eylül tarihleri arasında icra edilecek. Kurban ibadetinin yerine getirileceği bu bayramda ihtiyaç sahiplerine de kurban eti dağıtılacak. Kurban Bayramının yaklaşmasıyla ber...
EMOJİLE

Bu yıl Kurban Bayramı 23-27 Eylül tarihleri arasında icra edilecek. Kurban ibadetinin yerine getirileceği bu bayramda ihtiyaç sahiplerine de kurban eti dağıtılacak.

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla beraber en çok merak edilen konulardan biri de kurban etlerinin nasıl dağıtılacağı meselesi. Biz de bu yazımızda merak edilen bu konuya değinecek kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti kimlere verilir ve kimlere verilmez sorularının işte sizlere cevabı. 

Kurban Kesen Kişi Kurban Eti Yiyebilir mi?

Öncelikle şunu belirtelim: Kurban etini, kesen kimse rahatça yiyebilir. Bunun için Kuran-ı Kerim’de Hac suresinin 28. ayetinde şöyle ifade buyurulmuştur: ”Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yiyin, hem de yoksula ve fakire yedirin.” Peygamber efendimiz de  kişinin kendi kurbanından yemesini tavsiye buyurmuştur. 

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır?

Et, fakir veya zengin olması, müslüman olup olmaması fark etmeden istenildiği kişiye verilebilir. Etin dağıtımı konusundaki genel usul ise etin üçte birini evde bırakmak, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermek şeklindedir. Bu dinimizce müstehaptır. Kurban etinin hepsini kendi evinde kullanmak veya hepsini fakirlere vermek de caiz görülmüştür. 

Kurban etinin dağıtılmaması kurban kesen kişinin yeterli maddi durumunun olmaması veya çocuk sayısının fazla olması veya evin kalabalık olması durumunda uygun görülmüştür. Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, birinin de evde bırakılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). 

Ailenin durumuna göre etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak, toplumda muhtaçların arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılması uygun olur.