İslam aleminin 5. Harem-i Şerif’i olarak kabul edilen Diyarbakır Ulu Cami, ses ve aydınlatma sistemi yenileme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.
İslam döneminin ünlü Şam Emeviye Cami’nin Anadolu’ya yansıması olarak yorumlanan Ulu Cami, avlu cephelerinde farklı dönemlere ait mimari bezemeler, kabartma ve yazıtlar yapılan aydınlatma sayesinde artık gece de görülebiliyor.
Ulu Cami İmamı Osman Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin her döneminde ibadet merkezi olarak kullanıldığı bilinen caminin, 15 gün süren çalışmaların ardından ibadete açıldığını söyledi.
Ses ve aydınlatma sisteminin yenilenmesi için camide 15 gün ibadet yapılamadığını dile getiren yağmur, şunları kaydetti:
“Ulu Cami tarihinde belki bu kadar kapalı kalmamış olabilir ama bu açılıştan sonra hepimiz memnun kaldık. Caminin yeni halinden gelen kardeşlerimiz ciddi anlamda memnun kaldılar. Çünkü Ulu Cami sadece Diyarbakır’a bakan yüzü değil, sadece Diyarbakır’a kucağını açan yer değil, bütün Türkiye’ye ve bütün dünyaya kucağını açan bir yerdir. Tarihiyle, estetiğiyle, güzelliğiyle Mekke, Medine, Kudüs ve Şam’dan sonra bütün mabetlerin üstünde olan bir mabettir.”