İşitme engelliler işaret diliyle Kur’an öğniyor

İslam
Mardin Müftülüğü’nce Ayhan Yücesoy Kız Kur’an Kursu’nda verilen eğitimde işitme engelli 3 kadın, Kur’an öğreniyor. İşaret diliyle alfabeyi öğrenen kursiyerler, kısa bir sürede ...
EMOJİLE

Mardin Müftülüğü’nce Ayhan Yücesoy Kız Kur’an Kursu’nda verilen eğitimde işitme engelli 3 kadın, Kur’an öğreniyor. İşaret diliyle alfabeyi öğrenen kursiyerler, kısa bir sürede Fatiha Süresi’ni ezberledi. En büyük hayalleri kutsal topraklara gitmek olan işitme engelli kursiyerler, bu konuda ilgililerden destek bekliyor.

Müftü Vekili Mahsum Taşçı AA muhabirine, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca işitme engellilere yönelik düzenlenen proje kapsamında eğitim gören hocaların gözetiminde kursların açıldığını kaydetti.

Söz konusu çalışmayı ilçelere de yaymayı amaçladıklarını belirten Taşçı, şunları söyledi:

“Derslerimiz devam ediyor. Özellikle Elifba’yı, dini bilgileri ve namaz surelerini öğretme konusunda epey mesafe katettik. Bundan sonra inşallah daha fazla verim alacağımız kanaatindeyiz. Görme engellilere yönelik ders vermeyi düşünüyoruz. Bu konuda ders almak isteyenlerin bizlere müracaat etmelerini bekliyoruz. Ulaşamayacağımız hiç kimse kalmasın diye çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

– “Gönül diliyle bağ kuruyoruz”

İşitme Engelliler Kız Kur’an Kursu öğreticisi Nazan Ağalday ise Rize’de 13 gün boyunca eğitim aldığını, bu kapsamda işaret dilini öğrendiğini belirterek, açılan kursta da öğrencilerine ilk olarak Elifba ve dini kavramları öğrettiklerini söyledi.

Ağalday, şöyle konuştu:

“İslam nedir, imanın ve İslam’ın şartları gibi konular üzerine durmaya çalışıyoruz. İbadetler ile ilgili sordukları konularda onları aydınlatmaya çalışıyoruz. Kursiyerlerle işaret dilinin yanında gönül diliyle bağ kuruyoruz. Onlarla ders işlediğimiz vakit çok mutlu oluyorum. Çok pozitifler. Çok güzel anlıyor ve iletişim kuruyorlar. Hiç bir engelin Allah’a kul olmaya engel olamayacağını gördüm.” 

İşaret diliyle Kur’an öğretmenin bazı zor yanlarının bulunduğunu ancak öğrencilerinin çok zeki ve azimleriyle kolay öğrenebildiklerini kaydeden Ağalday, “Özellikle harflerin mahreçleri konusuna dikkat ediyoruz. Öğrenciler sesleri duyamadıkları ve nereden geldiğini bilemedikleri için o konuda zorlanıyorlar. Bunu el yordamı ile bazen de yazarak onlara öğretmeye çalışıyoruz. Zor kısmı bu” diye konuştu.

Ağalday, kursiyerlerin çok kısa bir sürede işaret diliyle Fatiha Süresi’ni manasıyla ezberlediklerini söyledi.

Belediyede memur olarak çalışan işitme engelli Sevgi Şahkulubey ise eşinin kendisine bu konuda büyük destek verdiğini kaydetti.

Kur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başladığını ve çok mutlu olduğunu dile getiren Şahkulubey, “Yavaş yavaş öğreniyorum. Bazen zor bazen kolay oluyor. Ama çok güzel. Hacca gitmeyi çok istiyorum. Çalıştığım için saat 17.00’den sonra kursa gelebiliyorum. Herkesin Kur’an okuması lazım. Ben başladığımdan bu yana çok mutlu ve huzurluyum” dedi.

Kursiyerlerden Elif Çaybugün ise en büyük isteğinin kutsal toprakları görmek olduğunu ifade etti.