Görmez’den Leman Sam’a cevap!

İslam
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mekke’deki Hac İdare Merkezi’nde basın mensuplarıyla bayramlaştı. Burada bir konuşma yapan Görmez, Türkiye’de kurayla, bazı hacılara, hac vazifesi önces...
EMOJİLE

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mekke’deki Hac İdare Merkezi’nde basın mensuplarıyla bayramlaştı. Burada bir konuşma yapan Görmez, Türkiye’de kurayla, bazı hacılara, hac vazifesi öncesi verilen hazırlık kurslarından, müftülük kayıtlarında karşılaştıkları sorunlar, din görevlisi, kafile başkanlarının verdiği hizmetten, otellerde gördükleri ve hem Mekke hem Medine’ye intikallerde karşılaşılan sorunlarla ilgili anket uyguladıklarını bildirdi.

Bunların bir kısmını inceleme imkanı olduğunu pek çok yerde açık şekilde ve eksiklerin tespit edildiğini anlatan Görmez, şunları kaydetti:

“Bu sene 5 bin kişiye (hacı) anket uyguladık. Türkiye’den profesyonel anketörler getirdik, soruların yöneltileceği insanlar ise kurayla belirlendi. Geçen sene de standart belirleyen bir şirket ile anlaşma yaptık. Onlar 10 kişiyi bizimle gönderdi. Her oteli dolaşıp, her hacıyla görüşerek Kabe’de, Cemerat’ta insanlara yaklaşarak, ‘hangi kafileyle geldin, Diyanet’le mi, ne tür sorunlar yaşadınız.’ Bunlar rapor haline getirildi. Bolu’da 3 günlük kampta konuştuk, tartıştık, bu sene de her kafile başkanıyla toplantıda bir araya gelip, kapanıp, eksikleri, kusurlarımızı değerlendirmeye çalışacağız. Gelecek sene nasıl daha iyi yapabiliriz. Belki ev sahibi ülkeyle paylaşmamız gereken konular var bunları maddeler halinde Hac Bakanı’yla paylaşacağız.”

Leman Sam’ın sözleri

Görmez, Lman Sam’ın, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı “Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır” açıklamasının sorulması üzerine, “Aklın sınırlarını zorlayan eleştirilere karşılık vermeyi bile doğru bulmadığını” dile getirdi.

Kurban bayramlarından önce, artık klasik hale gelen iki önemli çağrısının olduğunu, bunlardan birinin hayvanlara karşı daha şefkatli, merhametli davranılması gerektiğini ifade ettiğini anımsatan Görmez, “Kurban bizi Allah’a yakınlaştıran bir ibadet, bunu yaparken bizi Allah’tan uzaklaştıracak her türlü davranıştan uzak olmak, çevre ve sağlık unsurlarına dikkati çekiyoruz. İkinci husus, birkaç olumsuzluğu dikkate alarak kurban ibadetini ve kurbanı tartışma konusu yapmayalım. Bunlar sadece görülen kısmından ibaret değildir. Arkasında büyük manalar, semboller ve simgeler var. Dolayısıyla aklın sınırlarını zorlayan eleştirilere karşılık vermeyi bile doğru bulmam doğrusu” diye konuştu. 

Hac verileri

Prof. Dr. Görmez, Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın bugün bazı veriler yayınladığını belirtti.

Resmi rakamlara göre, bu yıl toplam 2 milyon 85 bin 238 kişinin hac görevi için kutsal topraklara geldiğini aktaran Görmez, “Suudili olup da hacca katılanların sayısı 237 bin 23, Suudi Arabistan’da yaşayan yabancılardan hacca katılanlar 459 bin 162. Dolayısıyla 696 bin 185 kişi buradan. Türkiye’de 1,5 milyon kayıtlı var, 59 bin kişi geliyor. Bizatihi ülkenin içinden gelen 696 bin kişi. Eğer kota varsa bütün Müslüman ülkeler için olmalı. Adalet bunu gerektirir.”

Resmi verilere göre, bu yıl dışarıdan gelen erkek hacı sayısının 758 bin 39, kadın hacıların sayısının da 631 bin 14 olduğu bilgisini veren Görmez, kutsal topraklarda yaşamını yitiren Türk hacıların sayısının ise 29’a çıktığını ifade etti.

Organizasyon ve temizlik

Hac organizasyonu ve temizlik sorununa da değinen Mehmet Görmez, “Gerçekten burası İslam dünyasının aynası. Hem Müslümanların hem İslam dininin hem de Peygamber Efendimiz’in gösterdiği hedefler noktasında çok ciddi sorunlar olduğu görülüyor” dedi.

Peygamber Efendimiz’in temizliğe çok önem verdiğini vurgulayan Görmez, Müslümanların bütün fıkıh kitaplarının da temizlik bölümüyle başladığını hatırlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyon konusunda son yıllarda ciddi mesafeler katettiğini dile getiren Görmez, diğer ülkelerle kıyaslandığında farkın daha net görülebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Görmez, sorular üzerine hac ibadetinin aslında maddi durumu iyi olanlara farz olduğunu hatırlatarak, “İslam dünyasının zenginleri hacca gelmiyor. Genelde fakir fukara geliyor hacca doğrusu, fıkıh kitapları her ne kadar bu ibadeti yapmak için zengin olma şartını koşmuşsa da vatandaşımız yıllarca biriktirdiğiyle bu ibadeti yerine getirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107