43 metre çapıyla dünyanın en büyük saatine sahip olan kule, şimdiden 32 dalda rekor kırdı.
Kulenin 300 ile 575 metreleri arasındaki çelik konstrüksiyonunu Türk firma Cimtaş üretti ve monte etti. Çelik konstrüksiyon meşhur Eyfel kulesinden daha ağır ve 12.000 ton civarında.
250 kilo altın kullanıldı
Saatin yelkovan uzunluğu 22 metre, akrep uzunluğu ise 18 metre. Saatin yüzeyini ve diğer bazı bölümlerini kaplayan mozaikler Venedik’te imal edildi ve 250 kilo altın kullanıldı. Akrep ve yelkovanları fibar glass’tan dökme ve Dubai’de üretildi. Saatin mekanizması Almanya’da Perrot ailesi tarafından yapıldı. Işıklandırma sistemi Avusturya’da dizayn edildi ve bir milyonun üzerinde LED ışık tüpü kullanıldı. Gündüz veya gece saatin kaç olduğu 8 kilometre mesafeden okunabiliyor. Kulenin üzerine yerleştirilen özel hoperlörler Amerika’da üretildi ve ezan okunduğunda 7 kilometre uzaklıktan duyulabilecek. Bayramlarda ve bazı özel günlerde kulenin tepesinden ve hilalin yanından semaya doğru uzanacak lazer ışıkları 30 kilometreden görülebilecek.
Türk hattat ve belgesel
Kulenin 500’üncü metresine monte edilen rasathane ve özel telestop Almanya’da üretildi ve her türlü hava şartında Ramazan ve bayram hilalini herkesten önce group fotoğrafını bile çekebilecek. Böylece Mekke, İslam aleminin liderliğini resmen üstlenmiş olacak. Kuledeki saatin olduğu bölümde çok büyük bir astronomi müzesi bulunacak.
Saatin üst tarafındaki Arapça yazıları Türk hattatlar yazdı. Saat ile ilgili belgesel filmi uluslararası bir ekip çekti ve görüntü yönetmenliğini bir Türk yaptı.
Hürriyet