Haber: Zuhal ERKEK
Ayların en güzeli olan Ramazan ayındayız. Ramazan ayının kavurucu sıcaklara gelmesi çocukların oruç eğitimi biraz zor geçecek gibi duruyor. Akranlarının koşup, oynarken onların halsiz bir şekilde oturmaları kolay gelmeyecektir. Ebeveynlerin bu konu ne yapması gerektiğini, çocuklarına orucu nasıl sevdireceklerini, bu ibadeti çocuklarında nasıl alışkanlık haline getirebileceklerini Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu’na sorduk.
ÇOCUKLARINIZA NEDEN ORUÇ TUTTUKLARINI ANLATIN
Çocukların beyni 3 tane soruyu sorar. Bu sorduğu soruların cevaplarını bulmak ister. Bu sorulardan biricisi "Ne", ikincisi "Nasıl yapmalıyım", üçüncüsü "Neden bunu yapmalıyım." Çocuklarımıza davranış kalıbını yerleştirmeye çalışırken bu üç sorunun cevabını onların anlayacağı şekilde vermeniz gerekiyor. Nasıl yapmalarından ziyade neden yapmaları gerektiğini anlatmanız gerekiyor. Oruç tutmanın sebeplerini ve faydalarını anlatın. Genellikle aileler çocuklara bir şeyi öğretmeye çalışırken "bunu yapman gerekir" diyerek nedeni açıklamazlar. Neden yapılması gerektiğini anlatmanız şart deyince "aman çocuk bu ne anlar" deyip geçmekteler. Halbuki onların beyinleride yetişkinlerin beynine benzer şekilde sorular sorar, bu soruların cevaplanmaması çocukların ibadet motivasyonunu olumsuz yönde etkilmesine neden olur.
İLK ÖNCE ORUCUN ÇIKIŞ NOKTASINI ANLATIN
Çocuklara ilk başta orucun ortaya çıkış sebebi anlatılmalı. Neden oruç tutuyoruz, sebepleri neler, orucun bize kazandıracağı faydalar neler; bunları çocuklarınıza açıklamalısınız. Tabi bunları çocuğun anlayacağı şekilde anlatmak gerekiyor. Oruç tutmanın faydaları neler olabilir? İlk önce irade kuvvetlenir, beden daha sağlıklı olur, manevi olarak sevap kazanırız. Bunları çocuklara aktarmanız gerekir.
HİÇBİR ÇOCUK ORUCA ZORLANMAMALI
Çocukları oruca zorlamak yanlıştır. Çocuklar yeni bir şey ile karşılaştıklarında onları akıllarında anlamlandırmaya çalışırlar. Bu yaptığım iyi mi, kötü mü? Bu davranış karşısında ne hissetmem gerekir. Çocuğunuzu oruca zorlamışsanız, çocuğun beyni bunu negatif olarak etiketler. Oruç olumsuz etiketlenmişse onu değiştirmek kolay bir şey değildir. Oruç gibi ibadeti zorlamadan çocuklarımızın beynine yerleştirmemeliyiz. Efendimiz (SAV) nasihatinden yola çıkacak olursak "Sevdirin, nefret ettirmeyin; kolaylaştırın, güçleştirmeyin" buyurmuşlardır. Bizim kültürümüzde de çok yaygın olan bir gelenek vardır. Çocuk orucu diye bir şey vardır. Öğlene kadar tutulur veya çocuğun tuttuğu oruçlar parayla satın alınır. Bunlar hep çocuğu oruca sevdirmeye yönelik çabalardır.
ÇOCUĞUN FITRATI İBADETE UYGUNDUR
İnsanoğlunun fıtratında ve yapısında ibadete uygunluk vardır. Çocuk yapısı itibariyle bu ibadetleri yapmaya uygundur. Annenin ve babanın bu konuda teşviki, olumlu yaklaşımı çocuğun içinde var olan o tohumların dışarıya çıkmasına sebep olacaktır.