Çamlıca Camisi’nin yüzde 95’i tamamlandı

İslam
Temeli 6 Ağustos 2013’te atılan Cumhuriyet tarihinin en büyük cami projesi Çamlıca Camisi’nin kaba inşaatının yüzde 95’i tamamlandı. Projesi açıklandığı günden bugüne her aşaması mer...
EMOJİLE

Temeli 6 Ağustos 2013’te atılan Cumhuriyet tarihinin en büyük cami projesi Çamlıca Camisi’nin kaba inşaatının yüzde 95’i tamamlandı.

Projesi açıklandığı günden bugüne her aşaması merak konusu olan Çamlıca Camisi’nde,  2 yılı aşkın süredir hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Üsküdar’daki Sefa Tepesi’nde 57 bin 500 metrekarelik alanda yükselen eserin, 1 Temmuz 2016 Kadir Gecesi ibadete açılması için 500 kişilik ekip gece gündüz çalışıyor.

Selçuklu-Osmanlı çizgilerini taşıyan cami, 11 bin metrekarelik müze alanı, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphanesi, 3 bin 500 metrekarelik konferans salonu, 3 bin 500 araçlık otoparkıyla büyük bir külliye olarak da hizmet verecek.

Yükselen 6 minaresi artık İstanbul’un bir çok ayrı noktasından görülebilen caminin, şu an en önemli bölümlerinden biri olan kubbesinin inşası yapılıyor.

İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen caminin bu minarelerinin külahları ile şerefelerinin montajı da devam ediyor.

Ocak ayında tamamlanması planlanan 34 metre çapında 72 metre yüksekliğindeki kubbenin iç yüzeyine 16 Türk devletine ithafen Allah’ın isimlerinden 16’sı, kubbeyi taşıyan kemerlerin altına da Fetih Suresi 220 metrelik bir alana yazılacak.

Cami ibadete açıldığında vatandaşların yalın ayak gezmesini önlemek için çorap dağıtılacak. Ayrıca cami adabına uygun kıyafeti olmayanlara yönelik de tek kullanımlık kağıt giysi verilecek.

Engellilerin de unutulmadığı camide, engellilerin yardım almadan tek başına ibadet yapabileceği ortam sağlanacak.

Camiyi ziyarete gelen yabancılar için ibadet izleme platformu oluşturulacak. Bu platformdaki bilgi ekranı vasıtasıyla, yapılan ibadetin ritüelleri ve okunan dualar İngilizce olarak anlatılacak.

Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılan camide, mahfil katı kadınlara tahsis edilecek. Ayrıca kadınlar kendi abdest alma mekânlarından, asansörler yardımıyla namaz kılacakları alana rahatlıkla çıkabilecek.

Bunun yanında cami içinde çocuk emzirme ve bakım odası gibi vatandaşların rahat ibadet edebilmelerine fırsat sağlayacak mekânlar yapılacak. Çocukların da kolaylıkla abdest alabileceği yerler oluşturulacak.

Cami ibadete açıldığında bakım-onarım, temizlik, müze, konferans salonu, kütüphanelerde yaklaşık 100 kişi istihdam edilecek.

“Sadelik ön planlı bir muhteşemliğin peşindeyiz”

 İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 aya yakın sürede, projenin kaba inşaatının yüzde 95’lik bölümünü tamamladıklarını söyledi.

Cami inşaatı devam ederken, 10 farklı ildeki atölyelerde de caminin ince işleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Külünk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Camiler insanların Allah ile baş başa kaldığı yerlerin en başında gelir. Camide bizler ibadet ederken halının desenlerini, avizede kaç lamba olduğunu saymayacağız, duvardaki desenlerin sayılarını düşünmeyeceğiz. Sadelik ön planlı bir muhteşemliğin peşindeyiz. Yaklaşık 500 bin metreküplük bir iç hacimden bahsediyoruz. Elbette ki bu iç hacimde ağırlıklı rengimiz beyaz olacak, iç hacmi kupkuru bir iç hacim olarak göstermeyeceğiz. Elbette ki yazılarımız , süslemelerimiz, desenlerimiz, detay çalışmalarımız olacak fakat bu çalışmaların hiçbiri bizi ibadetten alıkoymamalı düşüncesinden hareket ederek, muhteşemliğin içinde sadeliği sunmaya gayret ediyoruz.”

Konsept olarak birliği esas aldıkları için cami kubbesinde Haşr Suresi’nin son iki ayetinden yola çıkarak, Allah’ın 99 isminden 16’sını kubbeye yazacaklarını ifade eden Külünk, ana kubbeyi taşıyan kemerlerin altına da Türkiye de ilk kez 220 metre civarında bir yazı boyutuna sahip olacak Fetih Suresi’nin tamamını yazacaklarını aktardı.

“Güzel bir ismi olacağını düşünüyoruz”

Külünk, camideki mana olarak daima sevindirici, insanlara pozitif enerji yükleyen ayetleri yazmaya gayret ettiklerini söyledi.

Bu eserin güzel bir ismi olacağını düşündüklerini dile getiren Külünk, “Her gelen teklifi bir kenara not ediyoruz. Her gün 30-50 arasında insanımız bizi ziyaret ediyor. Onlara da soruyoruz. Gerek yönetim kurulumuz gerekse danışmanlarımız tarafından bir isim önerilecektir ve toplumumuzun çok büyük bir kesiminin kabul edeceği güzel bir ismi olacağını düşünüyoruz” dedi.

Ergin Külünk, Çamlıca Camisi’nin içinde iyi bir akustik ortam yakalamak için de özel bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Camiyi 1 Temmuz 2016 Kadir Gecesi ibadete açmayı planladıklarını hatırlatan Külünk, camiyi insanların bireysel ve kurumsal destekleriyle inşa ettiklerini, tamamlandığında 300 milyon liraya mal olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.