Ayetler ve Hadisler ile Peygamberleri Tanıyalım – Hz İsmail

İslam
HZ. İSMAİL (A.S) İLE İLGİLİ AYETLER… Al-i İmran Suresi, 84. ayet: De ki: “Biz Allah’a, bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakup ve torunlarına indirilene, Musa’ya, İsa...
EMOJİLE

HZ. İSMAİL (A.S) İLE İLGİLİ AYETLER…

Al-i İmran Suresi, 84. ayet: De ki: “Biz Allah’a, bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakup ve torunlarına indirilene, Musa’ya, İsa’ya ve peygamberlere Rablerinden verilenlere iman ettik. Onlardan hiçbiri arasında ayrılık gözetmeyiz. Ve biz O’na teslim olmuşlarız.”

Bakara Suresi, 125. ayet: Hani Evi (Kâbe’yi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık. “İbrahim’in makamını namaz yeri edinin”, İbrahim ve İsmail’e de, “Evimi, tavaf edenler, itikâfa çekilenler ve rükû ve secde edenler için temizleyin” diye ahid verdik.

Bakara Suresi, 127. ayet: İbrahim, İsmail’le birlikte Evin (Kâbe’nin) sütunlarını yükselttiğinde (ikisi şöyle dua etmişti): “Rabbimiz bizden (bunu) kabul et. Şüphesiz, Sen işiten ve bilensin”;

Bakara Suresi, 133. ayet: Yoksa siz, Yakub’un ölüm anında, orada şahitler miydiniz? O, oğullarına: “Benden sonra kime ibadet edeceksiniz?” dediğinde, onlar: “Senin İlahına ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak’ın İlahı olan tek bir İlaha ibadet edeceğiz; bizler O’na teslim olduk” demişlerdi.

Bakara Suresi, 136. ayet: Deyin ki: “Biz Allah’a; bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve torunlarına indirilene, Musa ve İsa’ya verilen ile peygamberlere Rabbinden verilene iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz O’na teslim olmuşlarız.”

Bakara Suresi, 140. ayet: Yoksa siz, gerçekten İbrahim’in, İsmail’in, İshak’ın, Yakub’un ve torunlarının Yahudi veya Hıristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz? De ki: “Siz mi daha iyi biliyorsunuz, yoksa Allah mı? Allah’tan kendisinde olan bir şehadeti gizleyenden daha zalim olan kimdir? Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir.”

En’am Suresi, 86. ayet: İsmail’i, Elyasa’yı, Yunus’u ve Lut’u da (hidayete eriştirdik). Onların hepsini âlemlere üstün kıldık.

Enbiya Suresi, 85. ayet: İsmail, İdris ve Zü’l-Kifl, hepsi sabredenlerdendi.

İbrahim Suresi, 39. ayet: “Hamd, Allah’a aittir ki, O, bana ihtiyarlığa rağmen İsmail’i ve İshak’ı armağan etti. Şüphesiz Rabbim, gerçekten duayı işitendir.”

Meryem Suresi, 54. ayet: Kitap’ta İsmail’i de zikret. Çünkü o, vaadinde doğruydu ve gönderilmiş (Resul) bir peygamberdi.

Meryem Suresi, 55. ayet: Halkına, namazı ve zekâtı emrediyordu ve o, Rabbi Katında kendisinden razı olunan (bir insan)dı.

Nisa Suresi, 163. ayet: Nuh’a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik. İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a, torunlarına, İsa’ya, Eyyub’a, Yunus’a, Harun’a ve Süleyman’a da vahyettik. Davud’a da Zebur verdik.

Sad Suresi, 48. ayet: İsmail’i, Elyesa’ı ve Zülkifl’i de hatırla. Hepsi de hayırlı olanlardandır.

HZ. İSMAİL (A.S) İLE İLGİLİ HADİSLER…

Peygamber Efendimiz Hacer validemize hürmet gösterilmesini, Mısır’ı fethettikleri zaman Hz. Hacer validemizin hatırına Mısırlılara iyi davranılmasını ashabına ve Müslümanlara özellikle tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuştu:

Eğer Mısır’ı fethederseniz, halkına iyi muamele ediniz. Çünkü onların bizde hakları ve bizimle akrabalıkları vardır.

Kendisine akrabalık sorulunca

İsmail’in annesi onlardandır” cevabını vermişti.

Hacer Annemiz onun hemen etrafını çevirmişti. Sevgili Peygamberimiz bununla ilgili olarak:

Allah, İsmail’in annesi Hacer’e rahmet eylesin! Eğer o, zemzemi kendi hâline bıraksaydı da suyu avuçlamasaydı, akıp giden bir ırmak olurdu.”

Ebu Muhammed Ka’b bin Ucre (ra) şöyle anlatır:

“Bir gün Rasûlullah (sav)  yanımıza gelmişti. Kendisine “Ya Rasûlullah! Sana nasıl selam vereceğimizi öğrendik, ancak sana nasıl salâvat getireceğiz” diye sorduk. O da şöyle cevap verdi:

Allah’ım! İbrahim’e ve âline salât ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de salât et. Allah’ım! İbrahim’e ve âline hayır ve bereket lütfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsan et. Şüphesiz övülmeye layık olan sensin ve yücesin” deyiniz buyurdular.

Hz. İsmail uzun boylu, güzel yüzlü, kırmızımsı tenli, kalın boyunlu, geniş omuzlu, elleri ve ayakları uzun, güçlü ve kuvvetliydi.

Bir gün Allah’ın Rasûlü (sav) ashabının ok attıklarını görünce onları harbe şöyle teşvik etmişlerdir:

Ey İsmailoğluları! Ok atınız! Sizin atanız İsmail de iyi bir ok atıcısı idi.”

Rasûlullah,

 “Allah, İbrahim’in çocuklarından İsmail’i, İsmail’in çocuklarından Benî Kinâne’yi, Benî Kinâne’den Kureyş’i, Kureyş’ten Benî Hâşim’i, Benî Hâşim’den de beni seçti”

(Müsned, II, 107; Müslim, “Feżâʾil”, 1; Tirmizi, “Menâḳıb”, 1);

 

Hz. Peygamber, kendi torunları Hasan ve Hüseyin için yaptığı duayı daha önce İbrahim’in de oğulları İsmail ve İshak için yaptığını ifade etmiştir

(Müsned, I, 236; Ebu Davud, “Sünnet”, 20; İbn Mâce, “Ṭıb”, 36; Tirmizi, “Ṭıb”, 14).