Görevli sayısı da dört iken on üçe çıkmış. Görevliler akşama kadar yaklaşık beş bin soruya cevap veriyor.İstanbul İl Müftülüğü’nün bünyesinde hizmet veren ‘Alo Fetva’ hattının telefonları, Ramazan’ın gelmesiyle susmak bilmiyor.
Normal günlerde 500 kişinin aradığı hattı arayanların sayısı, Ramazan’da 5 bini buluyor. İstanbul Müftülüğü de çareyi dört olan vaiz sayısını 13’e çıkarmakla bulmuş.
Son günlerdeki yoğunluğu karşılamak için bu sayı da kimi zaman yetmiyor. Öyle ki telefonlar gün boyu susmak bilmiyor, hatta zaman zaman kilitlendiği dahi oluyor.
Telefon trafiğinin yaşandığı bu gibi durumlarda arayanlar müftü yardımcılarına yönlendiriliyor.
Sadece mesai saatlerinde hizmet veren fetva hattını, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Avusturya, Kanada, İspanya hatta Avustralya’dan arayanlar oluyor.
Fetva hattına bu ay özellikle oruç, namaz, zekât, fitre gibi konularda sorular yöneltiliyor.
Ramazan’ın haricindeyse aile hukuku, evlilik, çocuk yetiştirme, boşanma, sağlık gibi sosyal içerikli sorular da gelebiliyor.
Gelen sorulara çoğu kez hemen cevap veriliyor. Bazen de vaizler, arayanı beş dakika sonra aramaya yönlendiriyor. Kendi aralarında istişare ettikten sonra ikinci aramada soruyu cevaplıyor.
Çok hassas konular ya da teknik bilgi içeren sorular olduğunda ise Ankara’daki Din İşleri Yüksek Kurulu’na yönlendirmeler yapılıyor.
Vaizler psikolojik yardım için de eğitim alıyor
Telefonların başında bekleyen vaizler, yeri geldiğinde bir psikolog gibi davranıyor. Dini soruların dışında psikolojik sorunları olan vatandaşlar da 0 212 526 16 80’i tuşlayarak destek istiyor.
Ailesiyle tartışan, manevi desteğe ihtiyacı olan hatta rüyasını yorumlatmak isteyenler bile arıyor burayı. Sorulara ne şekilde cevap vermesi gerektiğine dair vaizler danışmanlık eğitimi alıyor.
Alanında uzman kişilerden belirli aralıklarla seminer alan görevliler, böylelikle muhataplarıyla daha doğru iletişim kuruyor.
Bazı kişiler telefonla görüşmeyi yeterli bulmuyor, Alo Fetva hizmetinin verildiği Nuruosmaniye Camii’nin avlusundaki müftülük bürosunun yolunu tutuyor. Burada yine kadın ve erkek görevliler tarafından karşılanan misafirler, istedikleri konuları yüz yüze konuşma imkânı buluyor.
Birbirlerine isimleri yerine ‘fetva’ diye seslenmişler
Diğer acil hatlara gelen lüzumsuz aramalar ve taciz telefonları ‘Alo Fetva’ya gelmiyor. Alo Fetva hattından sorumlu İstanbul İl Müftü Yardımcısı Sabri Demir, bu durumu halkın kuruma duyduğu saygıya bağlıyor.
Ramazan’da bir vaiz günde yaklaşık 250 telefona cevap veriyor. Telefon trafiğinin bu kadar yoğun olduğu mekânda vaizler birbirine bazen isimle hitap etmek yerine ‘fetva’ diye sesleniyormuş. Öyle ki bazı zamanlarda mesai saatinin dışında telefonla konuşmak dahi istemiyorlar.
Kadın görevlilerden Nevin Meriç, 11 yıldır Alo Fetva hattında hizmet veriyor. Marmara İlahiyat Fakültesi mezunu, yüksek lisans da yapmış. Vaizelerin en kıdemlisi.
İşindeki yoğunluğun kendisini birçok alanda beslediğini düşünüyor ve ekliyor: "Her soru bizleri başka bir hayatın içine dâhil ediyor. Bir başkasının, sorunlarına çözüm üretmek, bizlere moral veriyor. İnsanların duasını alıyoruz. İşimiz her ne kadar yoğun olsa da ilmimizi ihtiyacı olanlarla paylaşınca dinleniyoruz."
Mesai saatinin dışında da çalışıyor
Sekiz yıldır görev yapan Nuray Vergi, mesleğine iş gözüyle değil hizmet gözüyle bakıyor.
Öyle ki mesai dışında da çalıştığı oluyor. Vicdani davranmak gerektiğini anlatan Vergi, "Bazı soruların cevabını birkaç dakika içinde vermek mümkün değil. Hayati önem taşıyan sorular gelebiliyor. Böyle durumlarda cep numaralarımızı verip mesai saatinin dışında görüştüğümüz kişiler oluyor. Hoşgörülü, sabırlı ve insani davrandığımız zaman karşı taraftan hayır dua alıyoruz. Bu da bizleri işimize daha fazla bağlıyor." diyor.
‘Alo Fetva’ hattına gelen bazı sorular
•Hz. Hızır melek mi, insan mı?
•Tevrat’ta Hz. Musa’nın ismi ne diye geçiyor?
•Diyanet işleri başkanının memleketi neresi?
•Borsa’daki hisse senedinin zekâtı nasıl hesaplanır?
•Yata yata oruç tutmak günah mı?
•Kocam zekât vermiyor, ben versem olur mu?
•Kâinat gerçekten altı günde mi yaratıldı?
•Aklıma sürekli inkârcı şeyler geliyor, bundan nasıl kurtulabilirim?
•Borsa senedi almayı düşünüyorum, caiz mi?
•Fitre oranı nasıl tespit edilir?
•Üvey çocuğuma zekât verebilir miyim?
Zaman