Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca tepesine İstanbul’un dört bir yanından görülecek cami inşa edileceğini açıkladığı günden bu yana, gözler Çamlıca tepesi ve 23 Temmuz 2012 tarihinde açılan proje yarışmasındaydı. Yarışmaya katılacaklardan "İstanbul’un silüetine ve kent dokusuna uygun, Osmanlı Türk Mimari üslubunu yansıtacak, gelenekten geleceğe uzanacak ve İstanbul’un sembollerinden biri olacak cami projesi" tasarlamaları istenmiş ve proje teslimi için de 40 gün süre verilmişti.
UYGUN PROJE BULUNAMADI
Habertürk’ün haberine göre; Yarışmaya 62 proje katıldı. 3 Eylül 2012’e kadar başvuru süresi tanındı. Başkanlığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’ın yaptığı 7 kişilik jüri heyeti, 62 olan projeden sırayla eleme yaptı. Proje sayısı önce 40’a, ardından 20’ye düşürüldü. Son toplantısını Kasım ayı başında yapan jüri, Çamlıca tepesine inşa edilecek ve yarışma şartnamesine uygun proje bulamadı. 300 bin TL para ödüllü olan birincilik koltuğu jüri tarafından boş bırakılırken, ikinciliğe ve üçüncülüğe layık görülen projelere toplam 225 bin TL, 5 adet mansiyon ödülüne ise 25’er bin TL layık görüldü.
PROJEYİ DERNEK SEÇECEK
"İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği" tarafından düzenlenen yarışmanın sonuçları jüri tarafından derneği iletildi. Vahap Kanitoğlu’ndan alınan dernek başkanlığına ise Ergin Külünk getirildi. Külünk’ün, derneğin yönetim kurulunu toplaması ve yarışma jürisinin tavsiyelerini de gözönünde tutarak bir karar vermesi bekleniyor. Derneğin istediği projeyi yaptırma hakkı kendinde saklı. Yarışma sonuçları ve jüri görüşleri ise tavsiye niyeliği taşıyor. Uygulamasına karar verilen projenin sahibinden ise yarışmaya katılım şartnamesi gereği müellif yani eser sahipli haklarından vazgeçmesi isteniyor. Yine uygulanmasına karar verilen projede Mimarlar Odası’nın belirlediği asgari ücret tarifesi üzerinden yüzde 40 indirim şart koşuluyor. Seçilecek proje derneğe yapılacak bağışlarla inşa edilecek.
JÜRİDE KİMLER VARDI?
Mehmet Ali Kahraman (Jüri Başkanı)
Ayşe Çalkan (Mimar)
Prof. Dr. Suphi Saatçi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rektör Yardımcısı)
Mehmet Erdal (Y. Mimar)
Hicran Çakmak (Mimar)
Doç. Dr. Arzu Kocabaş Diren (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)
YAPILACAK CAMİNİN ÖZELLİKLERİ
* Cami ve ana kütlesi 30 bin kişilik ibadet kapasitesine sahip olacak.
* 15 bin metrekarelik oturum alanı, cami ve avlunun oturum alanı olarak belirlendi.
* Sosyal alanların büyüklüğü oturum alanı dışında tutuldu.
* Sosyal alanlarla ilgili herhangi bir sınırlama yapılmayacak, bu yarışmacının tasarımına göre şekillenecek.
* Planlamalar arsanın yer aldığı 57 bin metrekarelik bir alan için yapılabilecek.
* Proje, dini tesis alanlarında uygulanan maksimim projelere ve Boğaziçi silüetine uyumlu olacak şekilde hazırlanacak.
* Yarışmacılar, 4 adet dış mekan perspektifi ve 1 adet de gece perspektifi hazırlayacak.
* Proje içerisinde, ‘aşevi’ mantığında bir yemekhane tasarlanacak.
* 750 kişilik olacak konferans salonu amfi düzeninde tasarlanacak.
* Yarışma arsasındaki TRT kulesi ve yapılar, camiyle görsel uyum nedeniyle kaldırılacak.
* "Osmanlı-Türk mimari üslubu mu yansıtılacak, yoksa klasik üslupta bir tercih mi var?" sorusuna yanıt verilirken, "Osmanlı-Türk mimari üslubunu yansıtacak, gelenekten geleceğe uzanacak ve kültürümüzün gelenek zincirine orjinal yeni bir halka ilave edecek" denildi..
* Mimari üslup tasarımcıya bırakıldı
* Geçmiş ve geleceği bütünleştirecek bir yapı olacağı da verilen yanıtlarda kesinleşmiş oldu.
Haberturk