Zekatınızı Taksitle Verebilirsiniz

Dinler
80.18 gram altın veya bunun tutarından para ya da ticari mala sahip olan Müslüman, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş kişiler için farz kılınan zekat, taksitle de ödenebiliyor. Diyanet İşleri Başkanl...
EMOJİLE

80.18 gram altın veya bunun tutarından para ya da ticari mala sahip olan Müslüman, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş kişiler için farz kılınan zekat, taksitle de ödenebiliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer verdiği zekat ile ilgili temel bilgilere göre, belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için muayyen kişilere verilmesi anlamına gelen zekat, Müslümanlar için farz ibadetler arasında yer alıyor.

”Müslüman, hür, akıllı, buluğ çağında, borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla kazanç sağlayıcı nitelikte, asgari zenginlik ölçüsü (nisap miktarı) oranında mala sahip olanların” yükümlü olduğu ibadette, kişinin zekat verebilmesi için 80.18 gram altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ile 40 koyun/keçi, 30 sığır ve 5 deveye sahip olması ve bu malların üzerinden bir yıl geçmesi gerekiyor. Zekat sahibinin, 80.18 gram altını ya da diğer mallarının 40’ta birini zekat olarak vermesi gerekiyor.

Kişi, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi temel eşyaları dışındaki mal varlıkları için zekat verebiliyor.

Oruç ve hac için olduğu gibi zekatta da kameri ay hesabı uygulanıyor. Zekatın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekiyor. Ancak, mal sahibi isterse vaktinden önce de zekatını verebiliyor. Gıda ve giyim eşyaları gibi ayni olarak ödenebileceği gibi, para, döviz, altın gibi nakdi olarak da verilebilen zekat için kişi, vadesinde ödeneceğini kesin olarak bildiği senedi de zekat olarak kullanabiliyor.

Bir defada ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilen zekat için belli bir ayın ya da ramazan ayının beklenmesi gerekmiyor. Zekat vermekle yükümlü olanların bunu en kısa zamanda yapması daha uygun olarak görülüyor.

Ticaret mallarının zekatı, malın değeri üzerinden hesaplanıp parayla ya da malın kendi cinsinden de zekat verilebiliyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107