Milletlerarası İlmî toplantılar düzenleyerek İlim dünyasına önemli katkılar sunan İslâmî İlimler Araştırma Vakfı İSAV, 15-17 Ekim tarihleri arasında Eresin Topkapı Otel’de “Vahyin Nüzûlünün 1400. Yılında Hz. Muhammed” konulu bir toplantı düzenliyor. İslam ve Batı dünyasından ilim adamlarının katılacağı toplantının ilk gününde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve İslâm Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da birer konuşma yapacak.
İslâmî İlimler Araştırma Vakfı İSAV, “Vahyin Nüzûlünün 1400. Yılında Hz. Muhammed” başlıklı milletlerarası ilmî toplantı düzenliyor. 15-17 Ekim arası Eresin Topkapı Otel’de gerçekleştirilecek ilmî toplantıya İslam ve Batı dünyasından çok sayıda ilim adamı katılıyor. Bilim Kurulu’nu Prof. Dr. Ali Özek, Prof. Dr. Ahmet Kavas, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Doç. Dr. Adem Apak’ın, Düzenleme Kurulu’nu ise Prof. Dr. Ahmet Kavas, Doç. Dr. Adem Pak, Mustafa Selim Yılmaz, Ahmet Yıldız, İsmail Kurt ve Seyit Ali Tüz’ün oluşturduğu ilmi toplantının açılış oturumu 15 Ekim Cuma günü 14.30-15.30 arası gerçekleştirilecek.
Başkanlığını Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın yapacağı toplantıda Devlet Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İslâm Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSAV Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Özek birer konuşma yapacak.
VAHİY ÖNCESİ HAYAT NASILDI?
Fas Kazablanka İkinci Hasan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Kharchafi açılış konferansında “Hz. Muhammed’in Ahlâkî Öğretileri, Kur’an-ı Kerim’de ve Sîret-i Nebeviyye’deki Değerleri” üzerine konuşacak.
16.00-18.00 arası yapılacak ilk oturumda “Vahiy öncesi Hz. Muhammed (sav)’in Hayatı, Arap Yarımadası ve Dünyanın o Dönemdeki Ahvali” ele alınacak. Başkanlığını Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yapacağı toplantıda Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Adem Apak “Vahiy Öncesi Arap Yarımadası’nda Sosyo- Kültürel ve Dini Ortam”, Prof. Dr. Ali Özek “Hz. Muhammed’in Soyu ve Haşimoğulları”, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Casim Avcı “Peygamberliğinden Önce Hz. Muhammed (sav)” üzerine konuşacak. Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Demircan “Hz. Peygamber Hakkında Son 50 Yılda Yazılan Eserler Üzerine Bir Değerlendirme”yle toplantıya katkı sunacak.
16 Ekim Cumartesi günü 10.00-12.00 arası düzenlenecek ikinci oturumda Prof. Dr. Salih Tuğ’un başkanlığında “Vahiy ve Kur’an-ı Kerim’in Nüzûlü/ Muhtevası, Mekke- Medine Dönemi, Devlet Adamlığı” konuları ele alınacak. Uludağ Üniversitesi’nden Dr. M. Emin Maşalı “Kur’an-ı Kerim’in Takdim Ettiği Hz. Muhammed (sav)”, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Kapar “Hz. Peygamber’in Mekke Dönemi Faaliyetleri”, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Yiğit “Hz. Peygamber’in Medine Dönemi Faaliyetleri”, İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Yıldırım “Hz. Peygamber’in Devlet Adamlığı” üzerine birer tebliğ sunacak.
VAHYİN 1400. YILINDA İSLAM DÜNYASI
Prof. Dr. Raşit Küçük’ün başkanlığında gerçekleştirilecek üçüncü oturumun konusu “Hz. Muhammed’in Peygamberliği” 14.00-16.00 arası gerçekleştirilecek oturumda Hartum Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mohamed Mustafa Mohamed Salih “Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’in Hayatı, Karakteristikleri ve Sîreti”, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Sinanoğlu “Hz. Muhammed’in Örnekliğinde Peygamberlerin Tebliğ Görevi”, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Suat Yıldırım “Vahiy ve Kur’an-ı Kerim’in Nüzûlü ve Muhtevası”, Mısır el-Ezher Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saeed Atiyyah “Vahiy ve Kur’an-ı Kerim’de Mucizevî Kıssalar” üzerine konuşacak.
Aynı gün 16.30-18.30 arası yapılacak dördüncü oturumda ise “Hz. Peygamber’in Daveti ve İslamiyet’in Yayılışı” ele alınacak. Başkanlığını Prof. Dr. İsmail Hakkı Göksoy’un yapacağı oturumda İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kavas “Vahyin 1400. Yılında İslam Dünyası”, Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Azimli “İslamiyet’in Anadolu’ya İlk Yayılış Süreci”, Lagos Mufutau Lahinun Yüksek Okulu’ndan Dr. Abdulganiyu Yisa Idowu “Geçmişten Günümüze Nijerya Kültüründe Hz. Muhammed ve Vahiy Algısı”, Dakar Üniversitesi İslâmoloji Araştırma Müdürü Prof. Dr. Khadim Mbacke “Afrika’daki İslâm Eğitiminde Kur’an’ın yeri” üzerine tebliğ sunacak.
İSLÂM MEDENİYETİ İNSANLIĞA NE KAZANDIRDI?
17 Ekim Pazar günü 10.00-12.00 arası düzenlenecek beşinci oturumda “Hz. Muhammed’in Daveti” konuşulacak. Kazakistan Yabancı Diller ve Kariyer Meslek Yüksek Okulu Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli’nin başkanlığını yapacağı oturumda Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Önkal “Hz. Muhammed’in Tebliğ Metodu”, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Algül “Hz. Muhammed’in Kur’an Merkezli Tebliği”, Tunus’tan Dr. Youssef Seddik “Allah Kelâmı, Biz Diğerlerinin Kelâmı”, Filipinler Uluslar arası Yükseköğretim Hikmek Araştırmaları Okulu’ndan Dr. Norlain Dindang- Mababaya “İslâm’da Davet ve İyi Bir Denge” konulu tebliğlerini sunacaklar.
14.00-16.00 arası gerçekleştirilecek altıncı oturumda ise dikkat çekici bir konu başlığı göze çarpıyor: “1400. Yılında İslâm Medeniyetinin İnsanlığa Kazandırdığı Değerler” Başkanlığını Prof. Dr. Ümit Meriç’in yapacağı oturumda Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Sarıçam “Vahyin 1400. Yılında İslâm Medeniyetinin İnsanlığa Kazandırdığı Değerler ve Evrensel Mesajlar” üzerine konuşacak. İlmî toplantıya İngiltere’den katılan Tarık Ramazan’ın tebliği ise “Hz. Muhammed’in Hayatı: Manevi ve Muasır Öğretileri” hakkında. İtalya İslâm Teşkilatı ve Toplumu Birliği’nden Hamza Roberto Piccardo “Ne Harf, Ne Ruh ve Ne de Şiir, İhanet Etmeden Avrupalılar İçin Kur’an’ı Tercüme Etmek” konulu bir tebliğ sunacak. Oturumun son konuşmacısı İran İslâmî Kültür ve İlişkiler Teşkilatı’ndan Mahdi İmanipour’un ele alacağı konu “21. Asırda İslâmın İnsanlığa Hizmetleri” üzerine olacak.
Vahyin Nüzûlünün 1400. Yılında Hz. Muhmmed konulu Milletlerarası İlmî Toplantı’nın son kapanış oturumu teklifleri ihtiva edecek. Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Önkal, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Kaya ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı İSAV’dan Prof. Dr. Salih Tuğ’un değerlendirme ve teklifleriyle toplantı son bulacak.