Ahmet Özhan, Cem Yılmaz, Mazhar Alanson ve Athena Gökhan her perşembe Karagümrük’te Türk Tasavvuf Musikisi Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nda buluşup Tasavvuf Geceleri’ne katılıyor
Geceyarısına kadar tasavvuf müzikleriyle meşk ediyorlar.
Tanrı’nın niteliğini, varlık birliğiyle açıklayan dini ve felsefi akım olan tasavvufa ilgi duyan, Ahmet Özhan, Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Hasan Kaçan ve Gökhan Özoğuz, her perşembe akşamı Fatih’te buluşarak tasavvufla ilgili sohbet ediyorlar.
Ünlü isimlerin tasavvufa merak sarmaları, yaşamlarını tasavvufla düzenlemeye çalışmaları insanlara hep şaşırtıcı gelmiştir. Ünlüler, tasavvufla ilgilendiklerini açıklamalarının ardından, hepsinin ortak şikâyeti ‘tariTatçı oldu’ veya ‘reklam yapıyorlar’ şeklinde yorumlara maruz kalmalarıdır. Hepsinin açıklamalarının ortak özelliği ise, tasavvufla ilgilenmenin bir tarikata üye olmak anlamına gelmediği; tasavvufun, kalbin kötülüklerden temizlenme ilmi olduğu, "tarikatçı" olarak tanım lanmalarının yanlış anlaşılmalarına neden olduğudur. ‘Yaşamını tasavvufla şekillendiren ünlüler’ denildiğinde akla ilk olarak Ahmet Özhan geliyor. Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Hasan Kaçan ve Athena Grubu’ndan Gökhan Özoğuz tasavvuf ile yakından ilgilenen, günlük yaşamlarını tasavvufa göre düzenleme çabasındaki ünlülerden. Yılmaz, Alanson, Kaçan ve Özoğuz, tasavvufa olan ilgilerini yakın zamanda açıkladılar.
Her perşembe günü Fatih Karagümrük’teki Türk Tasavvuf Musikisi Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nda bir araya gelen Ahmet Özhan, Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Hasan Kaçan ve Gökhan Özoğuz, tasavvuf gecelerine katılıyorlar.
18.00-24.00 ARASI SOHBET
Özhan, Yılmaz, Alanson, Kaçan ve Özoğuz, tasavvuf gecelerinde gerek tasavvufa, gerekse günlük yaşamlarına dair sohbetler ediyorlar. Ardından da tasavvuf müzikleri dinliyor ve meşk ediyorlar. Elbette tasavvuf gecelerindeki sohbetin ve meşk etmenin etkin ism Ahmet Özhan oluyor. Akşam 18.00’de başlayan tasavvuf etkinlikleri, gece 24.00’e kadar sürüyor.
TASAVVUF NEDİR?
Tasavvuf, kalbi kötülüklerden temizlemek demektir. İnsanın kalbini, Allah’ın muhabbetine bağlamak, Hz. Muhammed’in söz, hareket ve ahlakına uymak, yolundan gitmektir. Kalple yapılması ve sakınılması gerekli şeyleri ve kalbin, ruhun, kötülüklerden temizlenmesi yollarını öğreten ilimdir. İmanın yerleşmesini, fıkıh ilmiyle bildirilen ibadetlerin severek, kolaylıkla yapılmasını ve Allah’ın sevgisine kavuşmayı sağlar. Tasavvuf ilmine, ahlak ilmi de denir.
TASAVVUF İLE İLGİLİ NE DEMİŞLERDİ?
CEM YILMAZ: "Tasavvufa ilgiliyim"
"Son zamanlarda tasavvufa ilgi duyuyorum. Ancak bu benim derviş olduğum anlamına gelmez. Evet, biraz mahremiyetime önem veriyorum. Ancak bu ülkede iki tane tasavvuf kitabı okuyan herkes derviş olamaz."
GÖKHAN ÖZOĞUZ: "Aydın kesimin aydınlıktan haberi yok"
"Tasavvuf konusunda konuşabilmek için bir şeyleri bilmek gerekiyor, bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Benim, çevremin ve aydın olarak söz edilen kesimin büyük çoğunluğunun da aydınlıktan haberi yok. Bu onları yermek için değil… Bilen söylemez, söyleyen bilmez derler. Ondan dolayı ‘bilmiyorum deyip köşene çekilmek çok daha mantıklı’.
MAZHAR ALANSON: "‘Tasavvufla köklerimize indim"
"Geçmişimize baktığımız vakit bütün padişahlar, hepsi bir tarikata bağlıdır. Tarikatlar şimdi kapatılmıştır. Vakıflar vardı. Karagümrük’te, Musiki Vakfı vardı. Ahmet Özhan’ın gidip orada faaliyetlere katıldığı. Ben oradan müzik öğrenmişimdir. Hep oralardan beslenmişimdir. Dedelerimizin yaptığı müzik nedir? diye merak ettim. Tasavvuf ile kendi köklerimize indim. 300 yıl önceki bir melodinin ne olduğunu gördüm. Ama bunun için taa Orta Asya’ya gitmeye gerek yok."
HT/ MEHMET ÇALIŞKAN