Şimdi Şerbet Zamanı!

Dinler
Gül, ahududu, böğürtlen, meyan kökü, kızılcık, demirhindi gibi geleneksel şerbetler, iftar sonrası oluşan halsizliğe ve mide rahatsızlıklarına birebir. İlk kez bu yıl Hurma Cafe tarafından sunulan hur...
EMOJİLE

Gül, ahududu, böğürtlen, meyan kökü, kızılcık, demirhindi gibi geleneksel şerbetler, iftar sonrası oluşan halsizliğe ve mide rahatsızlıklarına birebir. İlk kez bu yıl Hurma Cafe tarafından sunulan hurma şerbeti ise yepyeni bir tat.

Ramazan’ın uzun ve sıcak günlere denk gelmesi, birtakım soru ve sıkıntıları da beraberinde getirdi. Pek çok insan gündüz susuzluk ve uykusuzluk; iftar sonrası da yorgunluk ve halsizlik gibi problemlerine çare arıyor. Eğer sizin de bu tür sorunlarınız varsa, Zaman gazetesinden Sevim Şentürk’ün Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik yardımıyla hazırladığı bu habere bir göz atın. Çünkü iftar sonrasında oluşan bazı problemlerin üstesinden, özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan şerbetlerle gelebilirsiniz. Süleymaniye’deki Hurma Cafe tarafından ilk kez bu yıl yapılan hurma şerbeti ise yeni tatlar arasında. İşte yaşam iksiri şerbetlerden bir demet…

Sofraların mistik kokusu gül şerbeti

Gül şerbeti, hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi hafifletiyor.

Malzemeler: 100 gr gül yaprağı, 25 ml limon suyu, 150 gr şeker, 1 lt su.

Yapılışı: Gül yapraklarını bir tabağa koyun. Limon suyunu üzerine döktükten sonra parmaklarınız al al oluncaya kadar ezin. Ezdiğiniz yaprakları yarım saat dinlendirin. Şekeri ve suyu kaynatın, sonra soğuyan şerbeti güllerin üzerine döküp 10-12 saat dinlendirin. Bir tülbentten süzün.

Böğürtlen şerbeti, vücudu elektrik süpürgesi gibi temizliyor

Böğürtlen, Türk mutfağında şerbeti yapılan meyvelerin başında geliyor. Bol miktarda C vitamini içeren bu meyve, beslenme uzmanı ve diyetisyen Gizem Keservuran’a göre vücutta adeta elektrik süpürgesi görevi görüyor.

Malzemeler: 500 gr böğürtlen, 2 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı su.

Yapılışı: Yıkayıp süzdüğünüz böğürtlenleri şekerle birlikte 1-2 dakika blender’dan geçirin. Sürahiye boşaltıp su ilave ederek buzdolabında bekletin. Bol buz ve böğürtlen taneleriyle süsleyebilirsiniz.

Uykusuzluğun çaresi kızılcık şerbeti

Kızılcık şerbeti, uzmanlara göre uykusuzluğa iyi geliyor. Mideye kuvvet veriyor ve vücut direncini artırıyor.

Malzemeler: Yarım kilo kızılcık, 2 sb toz şeker, 2 litre su, 1 adet çubuk tarçın, 3 karanfil tanesi.

Yapılışı: Kızılcıkları küçük yeşil saplarından ayırın ve yıkayın. 2 litre suyu kaynatın ve içine tüm malzemeleri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. Arada karıştırarak şerbet kırmızı rengini alana kadar yaklaşık 25 dakika orta ateşte kaynatın. İçine tarçın ya da karanfil atabilirsiniz.

Ahududu şerbeti, vücudun direncini artırıyor

Ahududu, vücut direncini artıran bir meyve. Orucun etkisiyle kaybettiğimiz direnci geri yüklüyor.

Malzemeler: 1,5 kg şeker, 1 kg ahududu, 30 gr limon tuzu.

Yapılışı: Ahududuyu temizleyin, sonra bol suda zedelemeden yıkayın. Süzün. Toz şekerle ovalaya ovalaya yoğurun ve şekerin tamamen erimesi için 12 saat kadar bekletin. Sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin ve sıkarak süzün. Süzgeçte kalan posaya yarım su bardağı su koyun, tekrar yoğurup sıkın ve süzün. Elde ettiğiniz şerbete 30 gr limon tuzu katıp eritin. Süzgeçten geçirin ve bir şişeye doldurup serin bir yerde muhafaza edin. Bir su bardağına iki parmak şerbet koyun, üzerini suyla tamamlayıp karıştırdıktan sonra servis yapın.

Peygamber meyvesi hurma, artık şerbet halinde

Hurma hem Türkiye’de hem de Ortadoğu ülkelerinde çok tüketilen bir meyve. Tatlısı, çikolatası, lokumu, pekmezi vb. yapılmış. Ama bugüne kadar kimsenin aklına şerbetini yapmak gelmemiş. Süleymaniye Camii’nin arka sokaklarında küçük bir dükkânda hurmanın her çeşidini satan Muhammed Yinitbaş, uzun çalışmalar sonucunda şerbetlere bir yenisini daha ekledi. Peygamber meyvesi hurma, artık sofralarınıza şerbet olarak misafir olacak. Muhammed usta, henüz hurma şerbetinin tarifini vermiyor; çünkü patent sürecini tamamlamamış. Tatmak istiyorsanız yolunuzu Süleymaniye taraflarına çevirin ve Mimar Sinan Caddesi’ndeki Hurma Cafe’ye uğrayın.

Dyt. Yeşim Çelik’ten mevsim meyvelerinin yararları

Böğürtlen şurubu: Böğürtlen, kanser hücrelerini engeller. İftardan yaklaşık 1 saat sonra içilen 1 bardak böğürtlen suyu, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Uyku ve yorgunluk halinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Kızılcık suyu: Portakala oranla C vitamini içeriği çok daha yüksek olan kızılcığın antioksidan özelliği oldukça yüksek. Bu da kansere karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlıyor. İçerdiği C vitaminine bağlı olarak vücut direncini arttırarak kişide zindelik sağlar.

Yaban mersini: Cilde iyi gelir, kansere karşı koruyucu görevi görür. Dinç ve zinde hissetmemizi sağlar.

Hurma suyu: Hurmanın yararları saymakla bitmez. Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir, hurma enerji kaynağıdır. Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan sinir sistemimizdir. Dinlendirici bir özelliği vardır. Eğer hurmayı yemekte problem yaşanırsa bir avuç hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilebilir.

Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, afrodizyak etkiden tutun da kansızlığa kadar pek çok hastalığa iyi gelir. Kansızlık problemi olan kişilerde oluşabilecek yorgunluk, halsizlik, isteksizlik hissini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.