İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, dünyaca ünlü düşünür Seyyid Hüseyin Nasr ve Hristiyan ilahiyat profesörü Harvey Cox’u Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ağırlıyor.
İlim hayatı boyunca İslam düşüncesinin ve çağdaş dünyanın pek çok sorununa ışık tutan Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr ve Hristiyanlıktaki teolojik gelişmelerle ilgili eserler kaleme alan Prof. Dr. Harvey Cox ,“Din, Modernite ve Gelecek” konulu toplantıda bir araya geliyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiği etkinlik, 22 Mayıs 2010 Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda saat 14.00’de başlayacak. Oturum başkanlığını beşeri bilimler ve mukayeseli felsefe doktoru Başbakanlık Başmüşaviri Doç. Dr. İbrahim Kalın’ın yapacağı toplantıda;
Dünyamız bundan sonra daha seküler mi yoksa daha dini bir nitelik mi kazanacak?
Moderniteyi geride bıraktık mı?
Dinlerin geleceği nasıl şekillenecek?
Dinler dünyanın siyasi, ahlaki ve toplumsal geleceğinde nasıl bir rol oynayacak?
Din temelli çatışmaların geleceği ne olacak?
İslam ve Batı toplumlarının dini hayat tecrübeleri bundan sonra nasıl şekillenecek gibi sorulara cevaplar aranacak.
George Washington Üniversitesinde İslam araştırmaları öğretim üyesi olan Prof. Seyyid Hüseyin Nasr, Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı dünyaca ünlü bir ilim adamı ve düşünür. Elli yıllık akademik hayatında kırkın üzerinde kitap yazan ve bine yakın makale kaleme alan Nasr, İslam düşüncesinin yaşayan en büyük ismi kabul ediliyor. İslam düşüncesi, felsefe, tasavvuf, İslam sanatı, İslam-Batı ilişkileri, çevre krizi ve dinler arası ilişkiler konularında pek çok eseri bulunan Prof. Nasr, aynı zamanda Geleneksel Ekol’ün yaşayan en büyük temsilcisi. Prof. Nasr’ın Türkçeye tercüme edilmiş 30’a yakın eseri bulunuyor.
Harvard üniversitesi öğretim üyesi Prof. Harvey Cox, din felsefesi ve sosyolojisi alanında dünyanın en önde gelen akademisyenlerinden biri kabul edilmektedir. 1965 yılında yayımladığı “The Secular City” adlı kitap, alanında bir çığır açmış ve yıllarca sürecek bir tartışmaya öncülük etmiştir. Prof. Cox’ın bu kitabı, 20’inci yüzyılın en etkili kitaplarından biri olarak değerlendirilmektedir.
Protestan teolojisinin önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Cox, modern dünyada din ve dini hayat, şehirleşme, sekülerleşme, Amerikada dini hayat ve akımlar ve dinler arası ilişkiler konularında pek çok eser kaleme almıştır.