Ramazan’da da Spor Yapabilirsiniz

Dinler
Ramazan ayı geldiği zaman hepimizi bir telaş alır. Televizyonlar uzmanları ekrana çıkarır, oruçta neler yapıp, yapmamamız gerektiği uzman eşliğinde anlatılır. Bunlardan bir tanesi de spor. ‘Acab...
EMOJİLE

Ramazan ayı geldiği zaman hepimizi bir telaş alır. Televizyonlar uzmanları ekrana çıkarır, oruçta neler yapıp, yapmamamız gerektiği uzman eşliğinde anlatılır. Bunlardan bir tanesi de spor. ‘Acaba oruç tutarken spor yapabilir miyiz?’, ‘ Oruçta hangi sporları yapmamız daha uygun olur?’ gibi sorulara sizler için cevap aradık.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gür, yaptığı açıklamada, ramazan ayının, günün uzun ve havaların sıcak olduğu döneme denk geldiğini belirtti.

Bu dönemde, hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın, ciddi mineral ve su kayıplarının yaşanacağına dikkati çeken Gür, bunun da vücudun zayıf düşmesine neden olacağını ifade etti.

Gür, özellikle oruç tutanların, spor için serin saatleri tercih etmeleri gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

”Sabah saatleri serin olur ama sıvı ve mineral kaybının yanında yorgunluk ve bitkinlik hali nedeniyle günün geri kalanı zor geçer. Buna göre iftar saatinden bir, bir buçuk saat önceden başlayıp, iftardan sonraki zamana, uygun zaman diyebiliriz.”

EN KOLAY VE İDEAL SPOR: YÜRÜYÜŞ

İftar öncesi yürüyüş gibi ”hafif” sporların yapılabileceğini dile getiren Gür, şöyle devam etti:

”Sağlıklı yaşam için en kolay ve ideal spor olan yürüyüşe, her gün başlangıçta 20-30, alıştıktan sonra ise 40-60 dakika ayrılmasını tavsiye ediyoruz. Egzersiz zamanı, iftar saatine göre ayarlanabilir. Böylelikle sporun ardından su içilip, yemek yenebileceği için aç karına egzersiz yapmanın olumsuz etkilerine en az şekilde maruz kalırız.”

Uzun açlığın ardından birden yüklenmemek açısından, iftarda bir-iki bardak su içerek, vücudun sıvı ihtiyacının giderilebileceğini ve tokluk hissinin yaratılabileceğini anlatan Gür, iftarda, aşırı yağlı, mideyi zorlayacak yemeklerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

YEMEKTEN SONRA SPOR, SPORDAN SONRA YEMEK

Gür, iftar yemeğinin ardından, spor için en az bir saat geçmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

”Sindirimi kolay besinler yedikten bir-bir buçuk saat sonra spor yapılabilir. Tavsiyemiz, sporun ardından da tekrar hafif şeyler yenmesi. Öğünlerin bölünmesi, hem spor yaparken olası olumsuzlukların önüne geçer hem de sahuru da düşünürsek metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal.”

Futbol gibi aşırı güç ve sıvı kaybına neden olan sporların, oruçluyken yapılması durumunda bünyeyi fazla zorlayacağına dikkati çeken Gür, bu tarz sporlardan, vücudun açlık ve susuzluğa alışması için gereken bir hafta-10 günlük sürede, iftardan sonra bile uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Gür, ramazan öncesi düzenli spor yapıp, ramazan boyunca spor yapmayı bırakanların, genel fizik ve kondisyonda yüzde 30’a varan kayıplar yaşayacağını belirterek, ”Bu nedenle spordan uzak durulmamalı. Yoksa kişinin bir aylık çalışma açığını kapatıp, eski haline dönmesi en az 5-6 hafta sürer” dedi.

Hakan Gür, yürüme dışında aşırı terleme ve mineral kaybına neden olmayacak ”hafif” koşu, yüzme ve bisiklet gibi sporların yapılmasını tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.

Bu aydınlatıcı görüşten sonra Ramazan’da spor yapıp, yapmamayı size bırakıyoruz…


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107