Türkiye’nin önde gelen hafız ve karilerinin 1950’li yıllarda okuduğu Kur’an-ı Kerim ses kayıtları CD’ye aktarılıyor.
Türkiye’nin önde gelen hafız ve karilerinin 1950’li yıllarda okuduğu Kur’an-ı Kerim ses kayıtları CD’ye aktarılıyor. 2010 Kur’an Yılı çalışmaları kapsamında Kur’an baskıları koleksiyonu oluşturmak için harekete geçen Diyanet, özel ve resmi arşivleri tarayarak eski kıraat üstatlarının kayıtlarını CD’ye aktaracak.
Zaman’ın haberine göre Başkanlık, aralarında Abdurrahman Gürses, Esad Gerede ve Halil İbrahim Çanakkaleli gibi isimlerin de bulunduğu kıraat üstatlarının kendi sesinden kayıtları bir araya getirerek, milletin teveccühünü kazanmış hocaefendilerin seslerini gelecek kuşaklara ulaştıracak.
Kur’an-ı Kerim ses kayıtları ile ilgili özel koleksiyon ve resmi kayıtlar bulunduğunu belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, "Yayın dairemiz, bunları değerlendiriyor. TRT’nin kayıtları var, özel kayıtlar da var. Bunların içinden bir seçki yaparak temsil kabiliyeti yüksek olanları CD’lere toplayacağız. Ayrıca Kur’an ile ilgili kasideler ve ilahiler CD’si de olacak." diye konuştu. 1950’lerden, 60’lardan kalmış, radyolarda, mevlit günlerinde Kur’an-ı Kerim okumuş hocaefendileri yeni nesle tanıtmak istediklerini söyleyen Özafşar, amaçlarının gelecek kuşaklara bir hediye sunmak olduğunu ifade etti.
Geçmişte yazılmış, yazı ve sanat değeri çok yüksek bir elyazması Kur’an-ı Kerim’in prestij baskısının da yapılacağını ifade eden Özafşar, "Kur’an-ı Kerim yazmalarının en zengin örnekleri İstanbul ve Anadolu kütüphanelerinde mevcuttur. Bunların içerisinden, en güzellerinden bir tanesi basılacak." dedi. Kur’an baskıları koleksiyonu da oluşturmak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Özafşar, şöyle devam etti: "Bu koleksiyon, hem ülkemizde hem de İslam dünyasında basılmış Kur’an-ı Kerim’lerden oluşacak. İslam dünyası ile irtibata geçtik. Çünkü her ülkenin bir yazı stili var, kendine göre bir tasarımı var. Biz onu toplumumuza tanıtmak istiyoruz. Müslüman dünya, Kur’an-ı Kerim’i nasıl basıyor ve nasıl toplumuna sunuyor? Bunun için bir koleksiyon oluşturuyoruz. Bu da ileride, bir Kur’an müzesi oluşturulduğunda burada sergilenecek. Hedefimizde bir Kur’an müzesi, Kur’an yazmaları, baskıları müzesi kurmak var. Bu sene sembolik olarak bunu başlatacağız, ilerde de bir Kur’an müzesine dönüşmüş olacak."