Allah’ın evi Kâbe‘nin örtüsü her yıl Kurban Bayramı arefesinde değiştiriliyor. Ziyaretçilerin Arafat’ta toplandığı sırada yapılan değişimi ise sadece yerli halk görebiliyor.
Asansörler yardımıyla ve onlarca kişinin çabalarıyla örtüsü yenilenen Kâbe, Arafat’tan inen hacıları adeta yeni ‘bayramlığıyla’ karşılıyor. Mekke’deki Kâbe-i Şerif Örtü Fabrikası‘nda, her yıl olduğu gibi bu sene de hummalı bir çalışma var. 70 kişinin 3 aydır emek verdiği örtü, bayrama sayılı günler kala tamamlanmak üzere. Usta eller, altın ve gümüşe batırılmış ipliklerle örtüye son nakışları işliyor.
Bayrama sayılı günler kala Kâbe’nin örtüsü için hummalı bir çalışma içine giren işçiler, hazırlıklarını tamamlamak üzere. Kâbe’nin uhreviliğine uhrevilik katacak örtünün son kontrollerini yapan çalışanlar, tamamıyla işlerine odaklanmış vaziyette. Gazeteciler fotoğraf çekerken bile örtüye kabartma ayetleri işlemeye pürdikkat devam ediyorlar. 20 milyon riyale (yaklaşık 8 milyon lira) mal olan örtü, bu yıl da Peygamber’imizin (sav) buyruğu doğrultusunda Kâbe’nin anahtarını elinde bulunduran Kureyş kabilesinin Şeybi kolunun en yaşlı üyesine teslim edilecek. 58 metrekarelik örtü, 47 parçadan oluşuyor.
Her parçanın uzunluğu 4 m ve genişliği 95 cm. 16 parçadan oluşan 47 m uzunluğundaki Kâbe kuşağı, 4 yandan tüm Kâbe’yi kuşatıyor. Kuşağın altında İhlas Sûresi’nin işlendiği dörtgen şeklindeki bölümler bulunuyor. Aynı bölümde Allah’ın 99 ismi yer alıyor. Adına ‘Burku’ denilen Kâbe kapısı üzerindeki örtü, siyah ipek kumaş üzerine işlenmiş kabartma ayetlerden oluşuyor. 6,5 m uzunluk ve 3,5 metre genişlikteki Kâbe kapısının üzerinde yine ayetler ve kabartma nakışlar var. Birisi Kâbe kapısının örtüsü olmak üzere 5 parçadan oluşan örtü için 658 metrekare kumaş kullanılıyor. Suud hükümeti, çıkarılan örtüyü küçük parçalara ayırıyor ve bunları Müslüman ülkelerin devlet başkanlarına, üst düzey bürokratlar ve muteber kişilerine hediye ediyor.
Kâbe örtüsünün değiştirilmesi esnasında hacı adayları Arafat’a çıktığı için Mekke’de sadece yerli halk bulunuyor. Dört duvar için hazırlanan örtüler tek tek mevcut örtünün üzerine asılıyor. Bunun akabinde altta kalan eski örtü aşağı bırakılıyor. Bu şekilde Kâbe’nin taş duvarları görülmeden bütün örtü giydirilmiş oluyor. Bu kutsal görevi ifa edecek kişiler Kâbe’nin üstüne asansör vinç kullanılarak çıkarılıyor. Şeytan taşlamadan sonra ziyaret tavafı için Beytullah’a gelen hacıları Kâbe yeni örtüsü ile karşılıyor.
Zaman