İbadetlerde Teknolojik Devir!..

Dinler
Hayatı kolaylaştıran zikirmatik, elektronik Kur’an, kıble gösteren pusula ve elektronik tespihler özellikle Ramazan ayında önemli satış rakamlarına ulaştı. Dijital ibadet araçları aynı zamanda h...
EMOJİLE

Hayatı kolaylaştıran zikirmatik, elektronik Kur’an, kıble gösteren pusula ve elektronik tespihler özellikle Ramazan ayında önemli satış rakamlarına ulaştı. Dijital ibadet araçları aynı zamanda hızla büyüyen bir pazar da oluşturdu. Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, dijital cihazlarla ibadetin bir sakıncasının bulunmadığını söyledi.

Ramazan ayı ile birlikte ibadetleri kolaylaştıran elektronik tespih, zikirmatik, elektronik Kur-an ve kıble pusulasında artış yaşanıyor.

Teknolojik ibadet araçlarından en çok ilgiyi zikirmatik görüyor. Örneğin, yüzlerce kere Kelime-i Tevhid söylemek için zikirmatik kullanılıyor. Böylece sayı doğru olarak tamamlanmış oluyor. Aynı yöntemle onlarca okunması gereken dualarda da zikirmatik kullanılarak hedeflenen rakam doğru şekilde tamamlanmış oluyor.

Türkiye’ye daha çok Çin’den gelen Ramazan ve Hac döneminde satışları artan zikirmatik ve kıbleyi gösteren pusulalı seccade gibi ürünler sektörü canlı tutuyor. Zikirmatikler ortalama 3 TL’den, elektronik tespihler ise 5 ile 15 TL arasında satılıyor. Kıble gösteren pusulalar ise 2- 10 TL arasında alıcı buluyor.

Konya Mevlana Çarşısı’nda hac malzemeleri satışı yapan Salim Sergi, Ramazan ayı ile birlikte dijital ibadet ürünlerinin büyük talep gördüğünü söyledi. Teknolojinin artık insanların ibadetlerini de kolaylaştırdığını kaydeden Sergi, "Dijital zikirmatik, elektronik Kur’an, Ramazan büyük talep görüyor. Bu tür ürünler daha önce Japonya’dan geliyorlardı. Son dönemlerde Çin de pazara girdi. Bu hem fiyatları düşürdü hem de çeşit artışına neden oldu. Talepler arttı, pazar büyüdü." dedi.

Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, dijital ibadet ürünlerinin kullanılmasının dinen bir sakınca oluşturmadığını kaydetti. Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığına dikkati çeken Müftü Özbuğday, "İnsanlar günde birkaç yüz defa selavat, istiğfar okuyor. Bazı duaları binlerce kez yapıyorlar. Hepsini tek tek yazmaları ya da akıllarında tutmaları zor. Ayrıca peygamberimiz Hz. Muhammed’in bazı hadislerinde dua etmek için sayısal ifadelerin yer aldığı biliniyor. Dua ederken teknolojik ürünleri kullanmak ibadet ruhuna aykırı değildir. Hayatı kolaylaştıran teknolojiden ibadet esnasında da yararlanılabilir. Nasılki ezan tek merkezden hopörlörlerle tüm camilere ulaştırılıyorsa bu tür cihazlar da ibadeti kolaylaştırıyor." açıklamasında bulundu.