Hac için kutsal topraklara gelen 4 milyona yakın hacı adayı, Arafat’a çıkacakları günün heyecanını yaşıyor. Bu günleri ibadetle değerlendirmek isteyen yüzbinlerce müslüman, istirahatlerini de Kabe çevresinde yapıyor. Genellikle iç mekanlarda ve dış avluda uyuyan hacı adayları, sabah namazını da burada kılıyor.
* Kainatın merkezinde heyecan dorukta –
Hac öncesi gecelerini ibadetle geçiren yüzbinlerce Müslüman Kabe’nin göz kamaştıran atmosferinde umre ve tavaf yapıyor. Hacer-ül Esved ile Kabe’nin duvarlarına dokunan hacı adayları gözyaşlarına boğuluyor. Kabe’de çokça namaz kılan hacı adayları, umre ve tavaflarının ardından kana kana zemzem suyu içiyor.
Hac için kutsal topraklara gelen 4 milyona yakın hacı adayı, Arafat’a çıkacakları günün heyecanını yaşıyor. Bu günleri ibadetle değerlendirmek isteyen yüzbinlerce müslüman, istirahatlerini de Kabe çevresinde yapıyor. Genellikle iç mekanlarda ve dış avluda uyuyan hacı adayları, sabah namazını da burada kılıyor. Hac öncesi gecelerini ibadetle geçiren yüzbinlerce Müslüman Kabe’nin göz kamaştıran atmosferinde umre ve tavaf yapıyor. Hacer-ül Esved taşı ile Kabe’nin duvarlarına dokunan hacı adayları gözyaşlarına boğuluyor. Kabe’de çokça namaz kılan hacı adayları, umre ve tavaflarının ardından kana kana zemzem suyu içiyor.
Hacca çok az bir süre kala Mekke’ye akın eden yüzbinlerce hacı adayı havaların sıcak olması nedeniyle geceleri Kabe’nin muhteşem atmosferi altında bir yandan umrelerini gerçekleştiriyor, umrelerini bitirmiş olanlar ise nafile tavaf yapıyor.
Kabe’nin tavaf edilmesi sırasında hacı adayları Cennet’ten inen Hacer-ül Esved taşına ve Kabe duvarlarına dokunabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Hacer-ül Esved taşı ile Kabe’ye dokunanlar gözyaşlarına boğularak ağlıyor.
Tekerlekli sandalyeyle tavaf
Hacı adaylarından yürüyemeyen veya hasta olanlar, tekerlekli sandalyede umre ve tavaflarını yapıyor. Bazı hacı adaylarına yakınları destek olurken, Mescid-i Haram’da bu işi sektör haline getiren ve çoğunluğu yabancı uyruklu olan göçmenler hasta ve yaşlılara yardım ediyor.
Taksi ücretleri 10 kat arttı
Yaklaşık 1.5 milyon insanın aynı anda vakit namazlarını kıldığı Harem’i Şerif’te, yoğunluk yaşanıyor.
Hacı adaylarının akın ettiği Mekke’de, taksi ücretleri de 10 kat arttı.
Son bir haftada kaldıkları otellerden Harem-i Şerif’e taksiyle 5 Riyal’a (2 lira) giderken, talebin artması sonucu ücretler 50 Riyal’a kadar çıktı. Hacı adaylarının çoğunluğu, yürüyerek Kabe’ye gidip gelmeyi tercih ediyor.
Dünyanın en büyük saati
Bu arada Ramazan ayıyla birlikte çalışmaya başlayan dünyanın en büyük saat kulesi ve saati, hacı adaylarına büyük kolaylık sağlıyor. Mescid-i Haram’ın bir çok köşesinden görülen saat, Kabe’den 400 metre, yerden ise 601 metre yükseklikte. Şehre 30 kilometre uzaklıktan görülebilen saat, dünyanın en yüksek ikinci yapısı.
Dört adet yüzü olan 43 metre çapında ‘Mekke Saati, 21 bin adet beyaz ve yeşil ışık yakılarak zamanı gösteriyor.
Her yüzünde ‘Bismillah’ yazan saatin kenarlarını 90 milyonun üzerinde renkli cam mozaikler süslüyor.
2 grip vakası
Öteyandan , hacı adayları içerisinden 2 kadında domuz gribi virüsü tespit edildi. Biri Avrupalı biri de Güney Asyalı olan kadınların, karantinaya alındığı öğrenildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, bir Afrikalı erkek hacı adayına da kolera teşhisi konulduğunu açıkladı.
Erol Çakır-Sıtkı Yapıcı-Mekke / Türkiye