Hazırlayan: Selim Sebilci
Ramazan ayı güzel geldi, bereketini tüm insanlığa bırakıyor, yağdırıyor. Sıcaklar da diğer yandan devam ediyor. Sıcaklık oranlarının az da olsa azaldığı bugünlerde çocuklara orucu, Ramazanı yaşatmak adına neler yapılabilir diye düşündük ve sizler için aşağıdaki bazı önerileri hazırladık. Anne-babaların daha orijinal fikirleri ile zenginleşmesini istediğimiz bir liste olduğunu da ilave edelim.
* Her akşam bir "Ramazan hikâyesi" anlatın.
Çocuklara hikâye anlatmak için piyasadaki hikâye kitaplarına bağlı kalmayın. Ramazan sizin zamanınızda nasıldı, bunları anlatın. Ramazanda yaşadığını güzellikleri paylaşın, Efendimizin Ramazanda neler yaptığına değinebilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarınızla Ramazan hikâyeleri uydurabilirsiniz!
* Günün en azından üçte birinde oruç tutsunlar ve tebrik edin!
Çocuklar genelde kendilerinden büyükler oruç tuttuğu için, onlar da oruç tutmak isterler. Bu yıl, üç beş saat oruç tutmalarını isteyebilirsiniz. Tekne orucu diye bilinen ve çocukların en azında bu yolla oruca alıştırılmasında büyük fayda vardır. Ve "iftar"larında en sevdiği yiyeceklerle onlara oruç açtırabilirsiniz!
* Evde Ramazan süs ve eşyaları yapın.
Süsler Ramazanı anlatmanın en güzel yollarından biridir. Çocuklara farklı şekillerde aylar yaptırın ve hangisinin ayın başını, ortasını, sonunu gösterdiğini size anlatsınlar. Sevdikleri yiyecekleri özel tabaklarda sofraya koyabilirsiniz. Kısacası; evin için Ramazana özel bir şeylerin yapıldığını belli etsin.
* Ay görmeye gidin!
Çocukların pijamalarını giydirin, arabayla ayı görebileceğiniz bir yere beraber gidin. Aynısını ayın sonunda da yapın. Böylelikle ay/hilal görülünce ramazan orucunun başladığı ve ayın hangi haline kadar da devam edeceğini canlı canlı izah etmiş olursunuz. Yanınızda mümkünse teleskop veya dürbün götürün.
* Arkadaşlarını çocuklara özel iftara çağırın.
Çocuklarınızdan misafir listesi ve bir menü isteyin. Aynı zamanda, yemek yapımında yardımcı olmalarını isteyin. Biraz çocukça tariflerle bıçak türü aletler gerektirmeyen yemekler pişirsinler. Onların da iftar vermek, bir oruçluya iftar ettirmek gibi güzellikleri tatmasını sağlamış olursunuz.
* Büyükleri iftar sonrası sohbetlere çağırın.
Herkes yemeğini yedikten sonra, bir hikâye zamanı olsun ve misafirlerden Ramazanın onlar büyürlerken nasıl bir şey olduğunu anlattırın. Tarif edici olmalarını isteyin. İftar eskiden nasıl duyurulurdu. Neler yerlerdi? Ne tür eğlenceler olurdu?
* Ramazan 2010 kitapçığı yapın!
Sahur ve İftar zamanında fotoğraflar çekin. Süslemeler yaparken, yemek hazırlarken, oruç tutarken… Ve sonra bunları kitapçıkta toplayıp, çocuklarda o anlarla alakalı hatıralarını yazmalarını isteyin..
* Fakirleri unutmayın.
Hafta sonu gönüllü mutfaklarda bir kaç gün geçirmelerini sağlayın. Tamamen içinde çocukların katıldığı çadırlar bulabilirseniz çok daha iyi olur.
* Ev yapımı Ramazan kartları yapın ve gönderin.
Ramazan başlamadan önce, yaşlılara ve akrabalara gönderilmek üzere Ramazan kartları hazırlamak için bir süre süsleme zaman ayırın.
* Ramazan ilahileri ve manileri dinleyin/dinletin.
Çocuklar oyun oynarken, oyalanırken sıradan şeyler yerine Ramazan ilahileri ve manileri söylettirin. Hatta çocuklardan ilahi, mani yazmalarını, ezberlemelerini isteyebilirsiniz.
* Onları teravihe götürüp topluluktan bir parça olduklarını hissetmelerini sağlayın.
Beraber yapılan ibadet gibi hiç bir şey beraberlik hissini veremez. Ev ödevlerinin problem olmadığı günlerde, Cumaları, hafta sonları götürebilirsiniz. Aynı zamanda ordayken, yardım kuruluşlarına ne kadar yardımda bulunalım, diye onlara danışabilirsiniz!
Teravih çıkışı onlara küçük hediyeler vererek gönüllerini okşamayı unutmayın.