‘Cami Dersleri’ Meyvesini Veriyor

Dinler
Diyanet’in önceki yıllarda başlattığı ‘cami dersleri’ meyvesini vermeye başladı. Camileri, kaynaşma, okuma ve öğrenme mekânı haline getiren proje kapsamında cemaat, sohbetlerin...
EMOJİLE

Diyanet’in önceki yıllarda başlattığı ‘cami dersleri’ meyvesini vermeye başladı. Camileri, kaynaşma, okuma ve öğrenme mekânı haline getiren proje kapsamında cemaat, sohbetlerin dışında imamlarla ailevi sorunlarını bile konuşuyor.
 

Diyanet İşleri Başkanlığı, camileri ilmî ve dinî sohbet ortamına dönüştürmek için harekete geçti. 2005 yılında uygulanmaya başlanan ‘cami dersleri’ eğitim programlarını yaygınlaştıran Diyanet, camileri kaynaşma, okuma ve öğrenme mekânı haline getirmeye çalışıyor. Bu amaçla camilerde, isteyen herkese ilmihal, tefsir, hadis dersleri veriliyor. Türkiye genelinde 6 bin camide düzenli takip edilen dersler sonucu imam ve cemaat kaynaşması dikkat çekiyor. Aile sorunlarını imamlara aktaran boşanma aşamasındaki birçok çift, aldıkları dersler ve imamların telkinleri sonucu bu kararlarından vazgeçmiş. Her il ve ilçede en az bir camide uygulanan derslerde buna benzer olumlu birçok örnek var.

İstanbul’daki Teknik Oto Sanayi Sitesi Camii de ilim yuvasına dönüşen ibadethanelerden biri. Caminin 27 yıllık emektar imamı Ahmet Yüter, sanayi bölgesi olması sebebiyle çoğu genç olan cemaate yönelik bazen namaz öncesi bazen de sonrasında yapılan tefsir, hadis, ilmihal gibi derslerin yanı sıra aile içi sorunlar, insan ilişkileri, iş ahlakı, sağlık konularını da ele alıyor. Tefsir derslerinde Prof. Dr. Hayrettin Karaman başkanlığındaki ilmi heyet tarafından hazırlanan 5 ciltlik ‘Kur’an Yolu’ adlı eser bitirilmiş. Hadis dersleri ise rahmetli Prof. Dr. İbrahim Canan’ın tasnif ettiği ‘Kütüb-i Sitte’ adlı eserden yapılıyor. Dersler vesilesiyle birçok kişi sorunlarını imama daha rahat açma imkânı bulmuş. Yüter, "Derslerin ardından sorunları olan birçok insan yanıma geliyor. Bire bir ilgilendiğimizde sorunlarını çözüm imkânı bulabiliyoruz." diyor. Yüter, kendisini aşan durumlarda ise cemaati psikologlara yönlendiriyor. Cami dersleri kitap okuma alışkanlığını da artırmış. Cemaatin isteği üzerine 40 kitaplık kütüphane oluşturulmuş. Kitapların arasında dinî yayınların yanı sıra roman, hikâye, şiir ve tarih kitapları da yer alıyor.

İLMî SOHBETLE CEMAATİN BİLGİSİ ARTIYOR

Şirinevler Ulucami’deki dersleri de düzenli olarak 2 bin kişilik cemaat takip ediyor. İmam İbrahim Erdöl tarafından verilen cami dersleri ilgi ile takip ediliyor. Sadece ezan vakti camiye gelip, namazı kılınca dağılan değil, kaynaşan, bütünleşen, namaz aralarında ilmi sohbetlerle bilgisini sürekli artıran bir cemaat oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Erdöl, camide haftanın beş günü sabah, öğle ve ikindi namazlarında ders veriyor. Özellikle sabah namazının ardından yapılan tefsir derslerinin takipçileri bir hayli fazla. İmam, öğle namazından önce ise ilgi çekici konuları işlerken ikindi namazının ardından hadis ve ilmihal dersleri veriliyor. İmamlık makamının önemine vurgu yapan İbrahim Erdöl şunları söyledi: "Sürekli kendimizi geliştirmek zorundayız. Sadece peygamberi anlatan değil, onu yaşayan olmalıyız."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, yaklaşık 6 bin camide düzenli olarak, cami derslerinin verildiğini söyledi. Pek çok imamın, uygulama sayesinde olumlu izlenimler aldığını belirten Er, "Her il ve ilçede en az bir camimizde bu dersler veriliyor." dedi.