Atina’ya Cami Yapılıyor!

Dinler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta gerçekleştireceği resmi ziyareti öncesinde Yunan hükümeti Atina’ya cami yapılmasına resmen karar verildiğini açıkladı. Cami şehir merkezi...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta gerçekleştireceği resmi ziyareti öncesinde Yunan hükümeti Atina’ya cami yapılmasına resmen karar verildiğini açıkladı.

Cami şehir merkezine yakın Votanikos semtinde Yunan deniz kuvvetlerine ait bir arazide inşa edilecek. Yunan hükümet sözcüsü Yorgo Petalotis açıklamasında caminin 500 kişilik kapasitesi olacağını ve etrafının park olacağını belirtti.

Yunan basınına göre caminin inşasının maliyetini tümden hükümet karşılayacak. Hükümet özellikle Arap ülkelerinden gelen finansman tekliflerini reddetti.

Aynı haberlere göre cami yönetimini 7 kişilik bir yönetim kurulu üstlenecek. Yönetim kuruluna 2 üye, ülkede yaşayan Müslümanların resmi cemiyetlerinden önerilecek kişilerden atanacak, 5 üye de Yunan devlet yetkilileri arasından atanacak. Caminin inşasını Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos’un başkanlığında 7 bakandan oluşan bir komite üstlendi.

Avrupa’nın camisiz tek başkenti Atina’da Müslümanların çektiği sıkıntıyı Başbakan Tayyip Erdoğan geçmişte hem Papandreu hem de Fener Rum Patriği Bartholomeos’ya dile getirmişti.

Yunanistan Parlamentosu, 2004 Atina Olimpiyatları öncesinde Atina’nın banliyösü Peania’da cami yapılmasına karar vermiş, ancak Yunan Ortodoks kilisesinin “caminin inşa edileceği bölge havaalanına yakın, Atina’ya gelen yabancıların ilk göreceği şeylerden biri minare olacak” şeklindeki sert tepkisi ile proje iptal edilmişti.

2006’da da Karamanlis iktidarı parlamentoda oylattığı yeni bir kararla Votanikos semtinde bir cami yapılması projesi başlatmıştı. Ancak bu proje de bürokratik engellere takılmıştı.

Erdoğan’ın iki ülkenin yakınlaşması ve işbirliğinin genişletilmesi açısından tarihi sayılan Atina ziyareti öncesinde Papandreu hükümeti askıdaki bu sorunu hemen çözmeye karar verdi.

‘Yüzde 1’i sığmaz’

Atina’da yaşayan büyük çoğunluğu Mısır, Pakistan, Afgan ve Arnavut göçmenlerden oluşan Müslümanların cami açıklamasına ilk tepkisi olumsuz oldu. Yunan Müslüman Birliği Cemiyeti Başkanı Naim Elgandur, TaNea gazetesine yaptığı açıklamasında “Atina’da 750 bin Müslüman yaşıyoruz, bu cami ihtiyaçlarımızı karşılayamaz, namaz kılanların yüzde 1’i bile bu camiye sığmayacak” dedi.