Asr-ı Saadet’te Bayram Nasıl Kutlanırdı?

Dinler
on5yirmi5/ ÖZEL Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında bayramlar da neler yapıldığını hiç merak ettiniz mi? O günlerde, eğlencelerin düzenlendiğini, güzel şarkılar söylenip, yarışmalar ve müsabakalar ya...
EMOJİLE

on5yirmi5/ ÖZEL

Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında bayramlar da neler yapıldığını hiç merak ettiniz mi? O günlerde, eğlencelerin düzenlendiğini, güzel şarkılar söylenip, yarışmalar ve müsabakalar yapıldığını biliyor muydunuz?

Doç Dr. İsmail Taşpınar, Asr-ı Saadet’te yaşanan bayramları on5yirmi5 için anlattı.

Marmara Üniversitesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. İsmail Taşpınar

BU GÜNDE YAPACAĞIMIZ İLK İŞ NAMAZ!

Peygamber Efendimiz zamanında bayramlar nasıl kutlanırdı?

Hz. Peygamber zamanında da bayramlar kutlanırdı. Bayram, bugün de olduğu gibi bayram namazı ile başlamakta idi. Hz. Peygamber bu konuda: "Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır" buyurmaktadır. Çok faziletli olduğu için, bayram geceleri mümkün olduğu kadar ihya edilmeye çalışılırdı.

Kurban bayramı namazından sonra kurbanlar kesilirdi. Bayramlarda herkes akrabalarını ziyaret ederdi. Bayramlaşmalar esnasında yiyecekler ve içecekler ikram edilirdi. Bayramlar eğlencelerin de yapıldığı günlerdi. Hz. Peygamber’in bu konuda teşvik edici sözleri vardır. Öyle ki, bayramların bu coşkusu ve toplumsal boyutu tam bir birlik içerisinde yaşanabilmesi için, bayram günlerinde oruç tutmak caiz görülmemiştir. Bayram günleri sabahında maddi ve manevi temizlikler yapılırdı. İmkânı olanlar boy abdesti alır, temiz elbiseler giyilirdi. Bayramlarda güzel kokular sürülür ve tatlı yiyecekler ikram edilirdi. Kurban bayramlarında kesilen kurbanlardan ikram edilirdi. Bayram günlerinde yüzlerde tebessüm eksik olmaz, neşe ve huzur içerisinde bir bayram geçirmeye dikkat edilirdi. Eğlencelerin yapıldığı bayram günlerinde, güzel şarkılar söylenir, yarışmalar ve müsabakalar yapılırdı.

BAYRAM TATİL GÜNLERİ OLARAK ALGILANMAMALI

Bayram anlayışımız dinler tarihine baktığımızda, bir değişikliğe uğradı mı? (Örneğin artık bayramlar çoğu kişi tarafından sadece tatil günleri olarak algılanıyor)

Bayramların kutlanması her dönemin kendi şartlarına ve imkânlarına göre değişmesi normaldir. Ancak, Ramazan ve Kurban bayramları yakın akrabalarla birlikte kutlanan mukaddes günler olduğu için, bayram tatilleri söz konusu kutsal günün anlamına uygun olarak değerlendirilmelidir. Bu günleri diğer tatil günleri gibi görmemek ve öğle değerlendirmemek gerekir. Bu günlerde yakın akrabalardan uzak akrabalara ve dostlarımıza doğru bizim ‘manevi ve değer çevremizi’ oluşturan insanlarla birlikte geçirmek ve değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.