4 Asır Sonra Ezan Sesi

Dinler
Avrupa Birliği, bu yıl İstanbul ve Almanya‘nın Ruhr Bölgesi ile Macaristan‘ın ünlü Peç şehrini Avrupa Kültür Başkenti seçti. 17. yüzyıla kadar Osmanlı vatanı olan Peç, çok kültürlü yapısın...
EMOJİLE

Avrupa Birliği, bu yıl İstanbul ve Almanya‘nın Ruhr Bölgesi ile Macaristan‘ın ünlü Peç şehrini Avrupa Kültür Başkenti seçti. 17. yüzyıla kadar Osmanlı vatanı olan Peç, çok kültürlü yapısına uygun etkinliklerle ilgi odağı oluyor.

Kentte en çok dikkat çeken organizasyonlardan biri de ‘Hilal‘ adlı Türk kültürü etkinlikleri. Kentin semalarında tam 4 asır sonra ezan sesi yankılanıyor. Türkiye ve Balkanlar ağırlıklı program çerçevesinde Peç Belediyesi’nin kulesinden 3 hafta boyunca ezan okunacak.

Bu vesileyle mayıs ayı içinde restorasyonu tamamlanacak Osmanlı dönemine ait Yakovalı Hasan Paşa Camii yeniden ezan sesine kavuşmuş olacak. Avrupa Kültür Başkenti Genel Müdürü Szalai Tamás, Peç’in çok kültürlü ve çokuluslu yapısıyla Avrupa’da benzersiz bir yere sahip olduğuna dikkat çekerken, kültürler arası diyalog ekseninde gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin karşılıklı hoşgörü ve anlayışın gelişmesine önemli katkılarda bulunacağını vurguluyor.

2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları kapsamında Peç’te düzenlenen ‘kültür mevsimi’ yıl boyunca devam edecek. Yetkililer, kültür mevsimi kapsamında Türk kültürünü ve sanatını temsil eden ‘Hilal‘ ismiyle bir dizi etkinlik başlattı. Türkiye ağırlıklı sürdürülecek programda Türk kültürü ve sanatı tanıtılırken 3 hafta boyunca ezan okunacak.

Geçen hafta başlayan etkinliklerin ilk gününde Peç Belediyesi binasının kulesine çıkan müezzin, 400 yıl sonra Peç semalarını ezan sesiyle buluşturdu. Şehirdeki önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Yakovalı Hasan Paşa Camii‘nin restorasyonu tamamlandığında Peç’te ezan sesi hiç dinmeyecek. Ulusal Anıtlar Genel Müdür Vekili Bardi Terézia, caminin kubbesinin onarımı ve yeni bir sergi salonunun yapımı için 20 milyon forint harcandığını belirtti. Terézia, minarenin tadilatının ise tedrici bir biçimde sürdürüleceğini aktardı.

Peç ve yakın çevresi, Batı Avrupa ve Balkan ile Almanya ve Türkiye gibi genellikle yakın kültürel ilişkiler sürdürmeyen bölgelerin kültürlerinin sayısız temasına şahit olmuş. Kent merkezindeki kısa bir yürüyüş birçok kültürel ve tarihsel alanın bütünlüğünü ortaya çıkarıyor. Kültürlerin barış içindeki bir aradalığı, ana meydandaki Türk camisinin kubbesinin üzerindeki Türk hilali ve Katolik haçı ile canlı biçimde simgeleniyor.

Fakat bu sıra dışı kültürel karışıma sadece tarihî yapılı çevrede tanık olunmaz; entelektüel ve manevi mirasıyla birlikte Peç’i gerçekten çok kültürlü kılan insanların düşünce yapısında da görülür. Renkli festivallere ve diğer etkinliklere kentin tarihî alanları ve yapıları ev sahipliği yapar. Erken Roma gömü odaları, Ortaçağ yapıları, çeşitli dini-tarihî alanları, birkaç bin yıllık taşlarla döşenmiş sokakları benzersiz bir atmosfer oluşturuyor. Roma döneminden kalan erken Hıristiyan kalıntılarıyla kentin yerel merkezi UNESCO tarafından 2000 yılında Dünya Mirası Alanı ilan edildi.