Fransız yazar Roger Garaudy kimdir? Roger Garaudy kısaca hayatı… Roger Garaudy kimdir kısaca… Roger Garaudy nasıl Müslümanlığı seçti? Roger Garaudy neden Müslüman oldu? Roger Garaudy biyografi… Roger Garaudy hayatı ve eserleri…
Roger Garaudy 17 Temmuz 1913’te Fransa’nın Marsilya kentinde doğmuştur. 1952 yılında Sorbonne Üniversitesi’nden edebiyat dalında doktora, 1954 yılında ise SSCB Bilimler Akademisi’nden bilim dalında doktor unvanı almıştır.
Roger Garaudy, Fransız Parlamentosu’nda milletvekilliği, Meclis Başkan Yardımcılığı, Milli Eğitim Komisyonu üyeliği, ve Senatör olarak görev yaptı. Garaudy, Fransız Komünist Partisi’nde yüksek bir konumdayken yaptığı eleştirilere kulak asılmadığı için partiden koptu. Ardından üniversitede hocalık yapmaya başladı. Emekliye ayrıldıktan sonra ise telif çalışmalarına hız veren Roger Garaudy dünya çapında büyük yankılar uyandıran birçok eser yayınladı.
Eserleri kırkı aşkın dile çevrilen Roger Garaudy arkasında 60′ yakın eser ve sayısız makale bırakmıştır. Roger Garaudy, Fransız Komünist Partisi’nde en yüksek düzeylerde görevlerde bulunmuştu. Charles de Gaulle, Josef Stalin, Fidel Castro, Picasso, Aragon, Jean Paul Sartre gibi dünya çapında lider ve ve sanatçılar ile yakından görüşmüştü.
Eşi Filistinli olan Roger Garaudy, 1982 yılında Müslümanlığı seçmiştir. 1996 yılında en çok tartışılan eserlerinden olan Modern İsrail’in Kurucu Mitleri‘ni yayınladı. Fransız mahkemesi 1998’de aldığı kararla “soykırımı reddettiği” gerekçesiyle bu kitabı yasakladı ve Roger Garaudy’yi hapis cezasına çarptırdı. Bu gelişmelerden sonra Roger Garaudy, başta Fransa olmak üzere tüm Batı ülkeleri tarafından dışlanmaya başladı.
Roger Garaudy, 13 Haziran 2012 tarihinde 98 yaşında hayatını kaybetti.
Roger Garaudy Nasıl Müslüman Oldu?
Roger Garaudy, nasıl Müslüman olduğunu “Hatıralar: Yüzyılımızda Yalnız Yolculuğum” adlı kitabında şöyle anlatır:
“Okudukça Kur’an, bana daha çok yaklaştı. Sanki bugün yazılmıştı ve doğrudan bana sesleniyordu. Bizzat yerin, kıyamet günü, sarsıntıyla birlikte, insanların eylemlerine ve hatalarına şahitlik yapacağının anlatıldığı Deprem (Zilzal) suresini okurken, ayaklarımın altındaki toprağın homurdandığını hissediyorum.
Sorumluluğun bu uyanışını ben, hiçbir zaman çok çarpıcı bir mesele olan “Gece Yolculuğu (İsra) okurken ki kadar güçlü yaşamadım. O gece Hz. Peygamber rüyasında, dünyayı ve insanları toptan temaşa etmek üzere, bir insanın çıkabileceği en son nokta olan Yüce Allah’ın yakınlarına kadar yükselerek bütün göklerin katlarını dolaşır. Nitekim bu sure Dante’ye, onun dini destanı olan İlahi Komedyasını ilham etmiştir. Eşi Hz. Ayşe’nin bildirdiğine göre, Hz. Muhammed bu sureyi her gece okurdu.
Mirac, her ibadetin ruhudur. Çünkü o an, eylemlerimizin her birini ferdin bakış açısı olmayan bir bakış açısı içine oturtmayı denemek üzere, gündelik meşguliyetlerden kurtulunduğu andır. Ben merkez değilim. Allah’tır merkez. O zaman, yer kıyamet günündeki gibi titrer ve yeni bir mücadelenin saati çalar. Cenevre’de 2 Temmuz 1982’de, İmam Buzuzu’nun önünde Müslümanlığa girişin anahtarı olan “Allah’tan başka ilah yoktur ve Hz. Muhammed O’nun kulu ve elçisidir.” kelime- tevhidini söylediğimde demek ki, kendimi bu karara tamamıyla hazır ve bunun bütün sorumluluğunu üstlenecek durumda hissediyorum.
Roger Garaudy Eserleri:
Dünyadaki Tek Medeniyet Batı Değil
Batı Terörizmi
İsrail’in Kuruluşundaki Mitler
Tanrı gerekli mi?
Karl Marx, Sosyalizmin bir Fransız Modeli Üzerine
Lenine, Hegelin düşüncesi
20.yy Marksizmi
Tanrı Öldü
İnsanın Ufukları
Materyalist Bilgi Teorisi
Bilimsel sosyalizmin Fransız kaynakları
Siyonizm Dosyası, Yaşayanlara Çağrı