Son yıllarda ciddi mücadelelerin ve kararların verildiği, dünya dengelerinin ve çıkarlara uygun yapılmış planların değiştirildiği; insanların milli duygularını her an tazelemesine sebep olan badirelerin atlatıldığı ülke: TÜRKİYE.
İç siyasetteki tartışmaların bizi yıprattığı dönemlerde daha da yıpranacağımızı düşünerek yaptıkları dış siyaset saldırıları, aslında bizi şükredecek hale getiriyor. Ülke içindeki karbondioksiti derin bir oh çekerek bir süreliğine ülkenin dışına yolluyoruz. Onlar bize darbe vurduğunu zannederken biz oksijeni içimize çekerek milli birlik ve beraberliğimizi güçlendiriyoruz. Bizim derdimiz vatan, millet ve ümmettir.
Ve aynı şekilde Suriye meselesindeki gayemiz de bu dertlerden öte değildi: barışı, sınır güvenliğini sağlamak ve mazlumlara kanat germek.
Türkiye, sınırların tehdit edilmeye başlanmasıyla terör örgütlerine uyarılarda bulundu.
Uyarıların dikkate alınmaması üzerine Fırat’ın doğusuna askeri harekat düzenleyeceğini salık verdi.
Bunu duyan ABD ve birçok ülke, terör örgütlerinin çekilmesi ve operasyon yapılmaması önerisinde bulunsa da herhangi bir çekilme olmadı.
ABD askeri heyeti ile Türk askeri heyetinin Milli Savunma Bakanlığı’nda yaptığı görüşmeler sonucu, Fırat’ın doğusunda Türkiye ve ABD tarafından ortak güvenli bir bölge oluşturulmasına karar verildi.
Mutabakatta anlaşılan Müşterek Harekat Merkezi, Suriye’nin sıfır noktasında Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde kuruldu.
Teröristlerin geri çekilmediğini fark eden Türkiye, oyalamalarına fırsat vermek istemeyerek ABD’ye Eylül ayı sonuna kadar zaman tanıdı.
Bu süre sonunda teröristler bölgeyi terk etmeyince 9 Ekim Çarşamba günü Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı’ nı başlattı.
Harekatın başlamasıyla birçok ülkenin harekata olan tepkisi üzerinden ülkemize karşı alınan tavır görüldü.
Tel Abyad ve Rasulayn ilçeleri ile 70 köy teröristlerden temizlendi.
Harekatın 8. gününde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence öncülüğündeki ABD heyeti, harekatın durdurulması için bir mutabakata varmak üzere Türkiye’ye geldi.
Mutabakat sonucunda, Türkiye Amerika’ya 120 saat tanıdığını ve bu süre zarfında YPG’ nin çekilmesini söyledi.
120 saatin dolmasına az bir zaman kala Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya devlet başkanı Putin ile Soçi’ de görüşerek bir anlaşmaya vardı.
Anlaşma sonucunda Rusya’ya 150 saat tanınarak Rusya’nın Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün terör örgütlerini temizlemesi bekleniyor.
Barış Pınarı Harekatı ve sonucunda elde ettiklerimiz ile terör örgütünün bu bölgedeki devletçik planını sona erdirmiş olduk. Bölgedeki güç dengelerinin sürekli değiştiği bu coğrafyada gelecek günlerde neler olacağını hep birlikte göreceğiz.