Hükümet, vatandaşın 150 milyar doları bulan yastıkaltındaki altınının ekonomiye kazandırılması için harekete geçti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bankalar Birliği, BDDK ve kuyumculuk sektörünün yastıkaltında tutulan altınların bankalarda tasarruf edilebilmesiyle ilgili çalıştıklarını söyledi. Uygulamayla yetkilendirilmiş kuyumcudan alınacak sertifika ile vatandaş bankada altın hesabı açabilecek. İstendiğinde bankanın vereceği belgeyle altınlar yetkili kuyumcudan alınacak.
Yastıkaltı birikimi ekonomiye kazandırmayı hedefleyen hükümet, yeni bir çalışma daha başlattı. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bankalar Birliği, BDDK ve kuyumculuk sektörünün yastıkaltında tutulan ziynet niteliğindeki altınların bankalarda tasarruf edilebilmesiyle ilgili çalıştığını bildirdi. Edinilen bilgilere göre BDDK ve bankaların yanı sıra Maliye Bakanlığı’nın da destek verdiği çalışma ile ziynet eşyasının alım satımında vatandaşın zarara uğramasının önüne geçilecek. Yetkilendirilmiş kuyumcudan alınacak sertifika ile vatandaş bankaya gidip altın hesabı açabilecek. Üzerinde durulan çalışmaya göre örneğin yastıkaltında beş tane burma bileziği olan bir vatandaş yetkili kuyumcuya gittiğinde ziynet eşyasını verip karşılığında sertifika alacak. Beş tane burma bilezik olduğu yazılan sertifika ile anlaşmalı bankaya giden vatandaş, altın hesabı açtıracak. Bileziklerden birini geri almak istediğinde ise bankadan aldığı belge ile yetkili kuyumcuya gidip burma bileziğini geri alacak. Kuyumcuya küçük miktarda bir komisyon ödenecek. Banka ise ziynet eşyasını muhafaza eden yetkili kuyumcuya kredi desteği sağlayacak.
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması konusunda çalışma yapıldığını belirterek, yetkili kuyumculuk müessesesi oluşturulabileceğini söyledi. Vatandaşın ziynet eşyasını saklamasına yönelik sıkıntı yaşadığını ifade eden Yıldırımtürk, "Takısı olan bunu kuyumcusuna getirir, kuyumcu da has altına çevirerek bankada altın hesabı açılabilir. Sertifika alacağı için de normal bozdurduğunda alış satış zararından kurtulabilir." dedi. Türkiye’de yastıkaltında 3 ile 5 bin ton arasında altın bulunduğu hesaplanıyor. Bunun miktarsal değeri ise 150 milyar doları buluyor. Ekonomi yönetiminin hedefi ise yastıkaltındaki altının yüzde 20-25’ini bankalarda toplayabilmek.
Bireysel emekliliğe doğrudan teşvik
"Yüksek Büyümenin Sürdürülebilirliği: Yurtiçi Tasarrufların Rolü" konulu konferansta konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, bireysel emekliliğin uzun vadeli tasarrufların oluşması için ve ülkenin genel tasarruflarının artması için son derece kritik olduğunu belirterek, "Bununla ilgili sistemi tamamen değiştirecek şekilde kararlarımızı aldık. Teknik çalışmalar bittikten sonra bunu da açıklayacağız." dedi. Edinilen bilgilere göre bireysel emeklilikte doğrudan vergisel teşvik üzerinde duruluyor. Konuya ilişkin sektörün talebi ise katkı payının bir kısmının işveren tarafından ödenmesi. Yeni sistem sayesinde hem sisteme katılım hem de tasarruf miktarlarının artması hedefleniyor.
Kredi kartları tasarrufu azaltıyor
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç de konuşmasında, Türkiye’de son 8-10 yılda tasarruf oranlarının neden düştüğü incelendiğinde, genel ekonomideki iyileşmenin, ‘temkinli olma’ güdüsüyle yapılan tasarrufları azalttığını söyledi. Yurtiçi tasarrufların artırılması için öncelikle yüzde 8-9’luk büyümenin istihdamla gelmesinin önemine değinen Kenç, kadın işgücünün artmasının da tasarrufu artırıcağını dile getirdi. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta da kredi kartı uygulamalarının da tasarrufların yetersizliği noktasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Usta, "Kredi kartında para harcamayan insanı kamçılayacak bir yapımız var." ifadesini kullandı. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser ise süratle büyüyen piyasalarda yurtiçi tasarruflar ve büyüme arasında yakın bir ilişki bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’nin başarı hikâyesine bakıldığında yabancı sermaye akımlarında bir artış olduğunun ve bunların büyümeye yöneldiğinin görüldüğünü kaydetti.
Zaman