Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması” paketini hayata geçirmek üzere hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Doğum yapan kadınlara ilk çocukta 2 ay, ikincisinde 4 ay, üçüncüsünde 6 ay süreyle yarım gün çalışma izni öngören tasarı uyarınca İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenecek aylık ücret 961 lira olarak belirlendi. İşçinin normal ücreti ne olursa olsun, yarım gün çalışan herkese bu tutarda ödeme yapılacak. Asgari ücretli bir kadın işçi, bu dönemde kendi işvereninden 474.5 lira, İşsizlik Fonu’ndan da 961 lira ücret alacak.
Habertürk’ün haberine göre doğum yapan kadınlar isterlerse, çocukları zorunlu öğretim yaşına gelinceye kadar kısmi süreli çalışabilecekler. Doğan birinci çocukta 300 lira, ikincisinde 400 ve üçüncüsünde 600 lira doğum yardımı yapılacak.
KİRALIK İŞÇİYE 11 MADDE
Tasarıyla, İş Kanunu’na “Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi” başlıklı bir madde ile bununla bağlantılı maddeler de eklendi. Toplam 28 maddeden oluşan tasarının 11 maddesi kiralık işçi konusunu düzenliyor. Buna göre askerlik, doğum, analık ve süt izni ile ücretsiz izin hallerinde izin süresince, ebeveynlere doğumdan sonra tanınan kısmi süreli çalışma süresince özel istihdam bürolarından işçi kiralanabilecek.
YENİ KREŞ AÇANA 5 YIL VERGİ YOK
Tasarıda yer alan diğer düzenlemeler şöyle:
-Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren açılacak kreşlerden 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisi alınmayacak.
-Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memura 8 hafta ücretli, 24 aya kadar da ücretsiz izin verilecek.
-Halk otobüsü ve vapurlara, şehit yakını ve gaziler gibi bedelsiz taşınan yolcular için her yıl belediyeler aracılığıyla gelir desteği yapılacak.
KAZAZEDEYE SİGORTASI SORULMAYACAK
Trafik kazası geçirenler, sosyal güvenceleri olup olmadıklarına bakılmaksızın genel sağlık sigortalısı vatandaşlara sağlanan tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. TBMM Sağlık Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili torba yasa tasarısında önemli değişiklikler yapıldı. Hastaneler ise kazazedelere verdikleri tedavi hizmetinin bedelini SGK’dan Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan hükümlere göre tahsil edecekler