Üretimde Çin’le Rekabet Edemedik

Olaylar
Tesan Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Erdoğan, "Bizim 70 sente ürettiğimiz bir ürünü Çin 15 sente üretince maliyetleri düşürdük. Ancak 25 sentin altına inemedik ve mecburen ithalatçı olduk." de...
EMOJİLE

Tesan Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Erdoğan, "Bizim 70 sente ürettiğimiz bir ürünü Çin 15 sente üretince maliyetleri düşürdük. Ancak 25 sentin altına inemedik ve mecburen ithalatçı olduk." dedi. Erdoğan, şimdilerde yurtdışında 32 fabrikada ürettikleri ürünlerini ihraç ettiklerini söyledi.
 
Ağırlıklı aksesuar olmak üzere 3 bin 500 teknolojik ürünün dağıtımını yapan Tesan, bugün ithalatçı bir şirket olarak biliniyor. Oysa firmanın geçmişi üretime dayanıyor. Çin’in etkisiyle üretimden çekilmek durumunda kalan Tesan’ın hikâyesi otuz sene önce Karaköy Bankalar Caddesi’nde çıkmaz bir sokaktaki hanın üçüncü katında başlar. Kayınbiraderleri Hasan- İrfan Yiğit kardeşlerle birlikte şirketi kuran Tesan Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Erdoğan, o dönemde telefon makinesi üreterek işe başladıklarını ifade ediyor. Zamanla plastik enjeksiyon atölyesi, elektronik üretim de firmaya ilave edilir. Fakat 1996 yılından sonra Çin’in etkisini yoğun biçimde hissettirmesi şirketin yol haritasını da değiştirir. Üretim azaltılır ve ithalat artar. Zaman’a açıklamalarda bulunan Bekir Erdoğan; "Tesan’ı ilk kurduğumuzda Türkiye’de Telekom santrali üretiyorduk. Ancak üretim yapmanın şartları çok ağır olduğundan, devamı gelmedi. Türkiye’ye bizim getirdiğimiz bir telefon kilidimiz vardı. Tayvan’dan 1 dolara ihraç edebilecekken biz onu burada 70 sente üretebileceğimizi gördük ve telefon kilidi üretmeye başladık. Ama işin içine Çin faktörü girdi. Biz maliyetimizi 25 sente kadar düşürdük ama Çin, 15 sente kadar düşürdü. Biz imalatı biliyoruz ama maalesef Çin faktörü yüzünden imalattan çekilen bir şirketiz." diyerek yaşadıkları süreci anlatıyor.

Devletin son dönemde verdiği teşviklerle üretimi cazip hale getirmesi Erdoğan’a da umut veriyor ve ekliyor: "Biz işlerimizin yoğunluğu altında kaybolmadan biraz da gözümüzü tekrardan üretime çevirmeliyiz." Bugün Türkiye’nin büyük bir ihracat hamlesi olduğunu gözden kaçırmamak gerektiğinin altını çizen Erdoğan tüm bunlara rağmen ülkenin bir cari açık gerçeğinin olduğunu da ifade ediyor. Tesan, ithal ettiği ürünleri Ttec markasıyla çevre ülkelere ihraç edecek. Binin üzerinde ürünle tanınan bir marka olduklarına dikkat çeken Erdoğan, oluşturdukları Ttec markasıyla ihracata odaklandıklarını söyledi. Erdoğan, "Ttec markasıyla kablosuz ev telefonu, dect telefon, MP3 çalar, bilgisayar aksesuarı gibi ürünlerimiz var. Bunların çoğunu yurtdışında 32 fabrikada ürettiriyoruz. Azerbaycan ve diğer Türk cumhuriyetlerine ihracatımız var. Kıbrıs’a ürün gönderiyoruz. Ama ihracatta ciddi rakamlara ulaşmak için Hong Kong’da ofis açacağız. Dünyaya oradan açılacağız. Çin’de ya da Hong Kong’da olmanız şart. Teknoloji ihracatında Türk firması olmak alıcıya güven vermez, o yüzden Hong Kong firması olmamız gerekiyor. İnsanlar Uzakdoğu markası dururken Türkiye’den elektronik ürün almak istemez." diyor. 2010’u 122 milyon, 2011’i de 203 milyon lira ciro ile kapattıklarını dile getiren Erdoğan, 2012’nin kendileri açısından olumlu geçeceğini düşünüyor. Erdoğan, "2012 herkesin ‘Nasıl geçecek?’ diye merakla beklediği bir yıl, biz Tesan açısından bu yılın büyüme ile devam edeceğini düşünüyoruz. Bunu sektördeki birikimimize ve paydaşlarımızla, tedarikçilerimizle, iş ortaklarımızla yaptığımız köklü işlere güvenerek söylüyoruz. Sektörün önü çok açık." dedi. Teknoloji sektörüne özellikle gençlerin ve kadınların ilgi göstermesinin sektörü dinamik kıldığına vurgu yapan Bekir Erdoğan, faaliyet gösterdikleri sektörü krize en geç giren ama krizden en erken çıkan bir sektör olarak değerlendiriyor. Erdoğan, genel ekonomik trend içinde sektörün ayrışmış olmasının kendilerine güç verdiğini ifade ediyor.

Tesan’ın piyasayla tanıştırdığı son ürünlerden biri ‘smartpen’. Öğrencilerin, avukatların, gazetecilerin, işadamlarının özellikle tercih ettikleri kalem; özel defterine yazılan her şeyi ucundaki kamerayla kayıt altına alıyor. Ayrıca eşzamanlı olarak sesleri de kaydediyor. Konuşmaları internet üzerinden başkalarıyla paylaşmak mümkünken, yazıları word’e aktarıyor.
 

Zaman