Gökçer Tahincioğlu’nun haberi
Soruşturmanın bu doğrultuda sürdürülmesi halinde, eylemlerin “hükümeti yıkmak” amacıyla gerçekleştirildiği kabul edilecek ve ağırlaştırılmış müebbet hapis istenebilecek
Terör suçlarına bakan Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı protestoculara terörle mücadele şubesinde yöneltilen sorular, olayların “darbe” kapsamında değerlendirildiğini ve değerlendirme değişmezse, bu protestocuların ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektiren bu suçtan yargılanabileceğini ortaya koydu. Polis, bu protestoculara şu soruları yöneltti:
“ Siz ya da ailenizden biri jandarma ya da polis tarafından daha önce gözaltına alındı mı?Taksim Gezi Parkı’nda yapılan yol çalışmasını protesto adı altında ilimizde düzenlenen cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme ve tehdit yöntemleriyle devlet otoritesini zaafa uğratmak, devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmak, Başbakanlık, bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen, mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Eyleme katılma talimatını kimden aldınız? Eylemi kimler organize etti? Eylem sırasında üzerinizde şu anki kıyafetler mi vardı? Tanınmanızı engelleyecek şekilde yüzünüzü herhangi bir şeyle kapattınız mı? Yüzünü kapatan eylemcileri ve provoke edici eylem ve davranışlarda bulunan şahısları tanıyor musunuz?”
Twitter’a aynı soruşturma
İzmir Başsavcılığı ise başlattığı soruşturmada twitter mesajlarına yöneldi. Toplam 34 kişi gözaltına alındı. Savcılık yazısında özetle şöyle denildi:
“Eylem alanlarında bunlar yaşanırken sosyal medyada (facebook, twitter vb.) eylemlerle ilgili tamamen yanlı, yönlendirici, halkı galeyana getirici, provokatif paylaşımlarla olayların büyümesine sebep olunduğu ve halkın kışkırtıldığı görülmektedir. Bazı paylaşımlarda ise gösteriler protesto eylemlerinden çıkartılarak bir direniş, halk hareketi, vb. söylemlerin devamında eylemlerin devam etmesi gibi ifadelerle eylemleri amacından saptırarak, halkın bu eylemlere katılmaya ve kanunlara uymamaya tahrik edildiği anlaşılmıştır. Özellikle yalan ve yanlış bilgilerle halk ile polisi karşı karşıya getirme amacı güttüğü değerlendirilmiştir. Polisle çatışan provokatör eylemcilere bu paylaşımlarla polise saldıran göstericilerin nerelere saklanabileceği gibi eylemcileri yönlendirici ifadelerin olduğu anlaşılmıştır.
Örgütlü ve koordineli
Hal böyleyken devam eden eylemlerin bu paylaşımlarla tahrik edilmeye ve amacından saptırılmaya devam edildiği, bir yandan da halkın siyasi görüş olarak kutuplara ayrıştırıldığı ve farklı görüşteki insanların birbirine karşı kışkırtıldığı, olayların devamında kamu düzeni açısından daha elim olaylara sebep olabileceği, bu paylaşımların da bu amaçla örgütlü ve koordineli şekilde yapılıyor olabileceği değerlendirilmiştir.”
Gözaltında bulunanlardan 12’si Savcı’nın talimatıyla ifadeleri alındıktan sonra gece yarısı serbest bırakıldı. Diğer sanıklarının işlemlerinin sürdüğü onların da serbest bırakılmalarının beklendiği belirtildi.
Gözaltına alınan kişiler arasında karşıt görüşlülerin de bulunduğu ortaya çıktı.
İşte o tweet’ler
Gözaltına alınanların “örgütlü” ve “koordineli” olmakla suçlandığı twitter mesajları şöyle:
“İnternet erişimi engelleniyor. Basmanede katliam var. Acil Yardım. Öldürmeye geliyorlar. İzmir Alsancak katlı otoparkı 2. katında toplu işkence başladı. Kordonda eli sopalı Ak Partili gruba dikkat edin. Fuarın Lozan kapısına sakın gitmeyin, polis saldırısı var. Basmanede yardıma ihtiyacı olan kardeşlerim, sakın Atatürk Lisesi’ne girmeyin, pusu var. Alsancak’ta plastik mermi saldırısına başladılar. Çok fazla yaralı var. Orduevi ve Leman Kültür’e yönlendirmeyelim lütfen, polise teslim ediyorlar. Polisler, coplarla, sopalarla Kıbrıs Şehitleri’ni boşaltmaya gidiyor. Lozan ve Montrö’de TOMA’lar insanların üzerine sürüyorlar.”
Eli sopalı poliste suç
Twitter mesajları dışında, polislerin müdahalelerine yönelik bazı görüntülerle, sivil polis olduğu belirtilen eli sopalı kişilerin fotoğraflarının paylaşılmasının da suç olarak nitelendirildiği öğrenildi.
Milliyet