Nükleer Güvenlik Zirvesi Genel Kurulu’nun kapanış oturumunda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji ihtiyacını gidermek için nükleer güç programını başlattığını söyledi.
Türkiye’nin, Avrupa’nın 6., dünyanın 16. büyük ekonomisi konumunda olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, "Güvenli, güvenilir, maliyeti düşük ve çevreye duyarlı enerji kaynaklarından istifade etmek kalkınma stratejilerimizin odağını oluşturmaktadır. Türkiye, iddialı bir nükleer güç programını başlatmıştır. Ve ülkenin enerji ihtiyacını sürdürülebilir şekilde karşılamak için bu programı kararlılıkla uygulayacaktır. Hedefimiz 2030 yılında elektrik üretimimizin yüzde 10’unu nükleer güç kaynaklarından sağlayacak duruma gelmektir." dedi.
Türkiye’nin, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ve nükleer enerjiden güvenli ve barışçıl amaçlarla yararlanma ilkesine bağlılığını kararlı bir şekilde sürdürdüğünü belirten Erdoğan, "Kendi nükleer enerji programını uygulamaya geçirmek üzere bir ülke olarak uluslararası yükümlülüklerini tamamen yerine getiren tüm ülkelerin nükleer enerjiden en geniş biçimde yararlanma haklarını destekliyoruz. Burada aldığımız önlemler, hiçbir şekilde nükleer enerjinin barışçı kullanımına yönelik uluslararası işbirliğine ve nükleer teknoloji teçhizat ve maddelere barışçıl amaçlarla erişime engel teşkil etmemeli. Türkiye gibi artan ulusal gereksinimlerini karşılamak amacıyla enerji arz kaynaklarına nükleer gücü dahil etme zorunluluğunda bulunan ülkeler için hayati önem arz etmektedir." diye konuştu. Erdoğan, zirve kapsamında düzenlenen "Nükleer Güvenlik-Emniyet Bağlantısı" öğle çalışma yemeğinde ise nükleer kazalara dikkat çekti. Erdoğan, nükleer enerjide önceliğin halkın güvenliği olduğunun altını çizdi.
Medvedev ile Seul’de bir araya geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için bulunduğu Seul’de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le görüştü. Görüşmeye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Danışmanı Sergey Prihodko ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan eşlik etti. İki lider, görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı. Rusya’nın Türkiye’ye 20 milyar dolar değerinde yatırım yapacağı Mersin-Akkuyu nükleer santralinde inşaat çalışmalarına bu yıl başlaması da bekleniyor. Erdoğan dün, Danimarka Başbakanı Helle Thorming Schmidt ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’le de görüştü. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 7-11 Nisan 2012 tarihleri arasında Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği açıklandı.
Zaman