Türkiye Balkanlar için model ülke

Olaylar
Bayrampaşa Belediyesi’nin Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM)’de düzenlediği Balkan Gençlik Forumu 12 Balkan ülkesinin katılımıyla 16-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Siyasett...
EMOJİLE

Bayrampaşa Belediyesi’nin Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM)’de düzenlediği Balkan Gençlik Forumu 12 Balkan ülkesinin katılımıyla 16-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Siyasetten ekonomiye, kültürden eğitime, spordan sosyal hayata kadar pek çok konunun ele alındığı çalıştay ve panellerde katılımcılar farklı ülkelerde yaşananlara tanık oldular. Biz de Balkan Gençlik Forumu’na katılan gençlerle röportajlar yaptık, hem Forum’un hem de Balkanlar’ın nabzını tutmaya çalıştık. Gençlerin ortak olarak dile getirdiği sorunların başında ekonomi ve işsizlik geliyor. Ayrıca Balkan Gençlik Forumu’nun çok başarılı bir organizasyon olduğu ve farklı Balkan ülkelerinde yaşanılan problemlerin farkına varmak ve ilişkileri güçlendirmek adına önemli bir fırsat olarak görüldüğü konusunda bir ortak görüş hakim. Öne çıkan bir başka önemli nokta da Türkiye’nin Balkanlar için örnek alınacak bir ülke konumunda olması…

Semsa Zec, Slovenya: “Farklı Balkan ülkelerinde aynı sorunların yaşandığını gördük”

Slovenya’da kimya eğitim alıyorum ve bir ilaç firmasında çalışıyorum. Farklı ülkelerden insanları bir araya getirmesi anlamında bu Balkan Gençlik Forumu’nun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çalıştayda ele alınan konular gerçekten gençlerin sorunlarını yansıtması açısından çok önemli. Bu forum sayesinde farklı Balkan ülkelerinde aynı sorunların yaşandığını gördük ve çok şey öğrendiğimi de söyleyebilirim. Benim ülkemde gençlerin en temel problemlerinden biri işsizlik olduğunu söyleyebilirim.

Bu Türkiye’ye ikinci gelişim ve ilk olarak tatil yapmak için gelmiştim. Türkiye’yi çok seviyorum. Önümüzdeki zamanlarda Türkiye’yi daha yakından tanımak için birkaç dönem eğitim almak için gelmeyi düşünüyorum.  Slovenya’dan bakınca Türkiye daha çok tatilde gidilecek bir yeri olarak görülüyor.  

 

Hader Lutviji, Hırvatistan: “Biz böyle bir organizasyonun yarısını bile yapamayız”

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezunum. Hırvatistan uyrukluyum, aslında Türk’üm, annem babam Makedonya kökenli. Zagreb’de yaşıyorum ve Türkçe-Hırvatça tercümanlık yapıyorum.

Balkan Gençlik Forumu’nda Balkanları ilgilendiren konular ele alınıyor. Balkanlarla Türkiye ekonomik, politik ve tarihsel açıdan birbirine benziyor. Buradaki atmosfer çok güzel ve çok güzel bir şekilde karşılandık. Biz böyle bir organizasyonun yarısını bile yapamayız herhalde…

Türkiye Hırvatistan’da çok ünlü bir ülke. Ben küçükken Türk olduğumu söylediğimde çok bilinmiyordu ama şimdi özellikle Türk dizileri sayesinde insanlar artık Türkiye’yi daha yakından tanıyor, Türkçe onlara çok ilginç geliyor. Türkiye siyasal anlamda çok güçlü bir ülke, ekonomik anlamda da dünya çapındaki başarısı Türkiye’nin ne kadar güçlü bir ülke olduğunun göstergesi. Mesela Hırvatistan ekonomik krizde ve dışa bağımlı ama Türkiye üretebiliyor. Ayrıca Türkiye Hırvatistan’da en çok yatırım yapan ülke.

Hırvatistan’da yeni yeni gençlik partileri açılmaya başlandı. Gerek sivil toplum örgütleri, gerek kadın grupları gibi oluşumların içinde yer alan gençlerin siyasal, sosyal ve toplumsal konulara duyarlı olduğunu söyleyebilirim. Hırvatistan ekonomik krizde olduğu için kemer sıkma politikalarına karşı gençler tepkileri gösteriyor, hatta çözümler de üretebiliyorlar.

Arsen Mesi, Arnavutluk: “Kalbimin yarısı İstanbul’da”

Arnavutluk’ta ekonomi okuyorum ve yüksek lisans yapıyorum. Burada olmaktan çok mutluyum. İstanbul’u, Türkiye’yi çok seviyorum. Kalbimin yarısı İstanbul’da. Türkçe konuşmayı öğrenmek istiyorum ama maalesef benim yaşadığım yerde böyle bir imkanım yok. Slovenya, Yunanistan, Makedonya gibi birçok Balkan ülkesinden gelen arkadaşlarımla burada bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum.

Arnavutluk çok güzel bir ülke ama çok daha fazla yatırım yapılmasına ihtiyaç var. Bizim ülkemizdeki gençler sosyal ve toplumsal konulara karşı çok duyarlı. Zaten Arnavutluk’ta bir iş sahibi olmak istiyorsanız bir partiye üye olmanız gerekiyor.

Arnavutluk’tan bakıldığında Türkiye halen Osmanlı İmparatorluğu olarak görülüyor ve Arnavutluk’ta Türkiye daha çok üniversiteleri ve turistik şehirleri ile tanınıyor.

Sanela Muminovic- Hırvatistan: “Balkan Gençlik Forumu sayesinde farklı Balkan ülkeleri ile ilişkimizi genişlettik”

Bu Türkiye’ye ilk gelişim ve Türkiye’yi gerçekten çok sevdim. Türk insanları çok nazik ve sizi rahat ettirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. İstanbul benim yaşadığım Rijeka şehrine benziyor ve çok güzel. Balkan Forumu’nda Balkan ülkelerinden gelen birçok gençle tanışmak çok güzel bir deneyim oldu benim için. Çünkü bizim daha çok Bosna Hersek ve Slovenya ile ilişkilerimiz var ama bu forum sayesinde diğer Balkan ülkeleri ile arkadaşlığımızı genişlettik.

Hırvatistan birçok kültürü de bir arada bulunduran güzel bir ülke. Birçok dinden insan bir arada yaşıyor ve bizim farklı dine mensup insanlarla hiçbir problemimiz yok. Hatta dinler arası diyaloğu güçlendirmek adına pek çok organizasyon yapılıyor, biz de onlara katılmaya çalışıyoruz. Gençler toplumsal ve siyasal konulara karşı duyarlı. Ancak Hırvatistan’da ekonomik kriz var ve gençler eğitimlerini bitirdikten sonra iş bulamıyorlar. Hırvatistan’da işsizlik oranı çok yüksek ve gençler nasıl iş bulacaklarını bilmiyorlar ve çalışmak için başka ülkelere gitmeyi tercih ediyorlar. 

Hırvatistan halkı Türkiye’yi seviyor ve Türkiye ziyaret edilmek ülkelerin başında geliyor. Ayrıca Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısı da çok fazla. Ancak Türkçe kurslarının sadece başkent Zagrep’te olması bir dezavantaj.

Mirela Avdic- Karadağ: “Karadağ’daki Türkiye algısı olumlu yönde değişiyor”

İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde hazırlık sınıfında okuyorum. Karadağlıyım. Türkiye çok güzel bir ülke ve bizim burada pek çok akrabamız var.

Karadağlıların Türkiye’ye bakışlarında bir çekememezlik olduğunu söyleyebilirim. Mesela Boşnaklarla karşılaştırdığımızda Boşnakların Türkiye’ye bir aşkla ya da sevgiyle bağlı olduğunu görürsünüz. Ama Karadağlılar’daki bu Türkiye algısı yavaş yavaş değişiyor. Artık televizyon kanallarında Türkiye hakkında belgeseller ve programlar yayınladığını görüyoruz.

Balkan Gençlik Forumu çok başarılı bir organizasyon ve bu forumu düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. Balkan Gençlik Forumu’nun Balkan ülkelerinin birbirlerinin nasıl yaşadıklarını öğrenmeleri konusunda önemli bir katkı sağladığını düşünüyorum. Ayrıca bu organizasyon Türkiye’nin de Balkan ülkeleriyle ilgili bilgi ve ilişkisini arttırması açısından önemli.

Karadağ’ın bir bölümünde zenginler refah içinde, diğer bölümünde ise Boşnaklar yaşıyor. Boşnakların yaşadığı bölüm yaşam şartları açısından daha kötü bir durumda. İşsizlik önemli bir problem olarak karşımızda. Birçok üniversite mezunu ancak iş bulmakta zorlanıyorlar. Mezun oldukları işleri yapmaktan ziyade ‘ne iş olsa yaparım’ şeklinde düşünüyorlar. Ekonomi çok kötü bir durumda ama Avrupa Birliği’nden yardımlar alınmaya başlanmasıyla birlikte yavaş yavaş düzelmeye başlıyor.

Meryem Gashi- Kosova: “Kosova, Türkiye’yi model alan bir ülke”

Kosovada sosyoloji bölümünde yüksek lisans yapıyorum ve ilahiyat fakültesinde 3. sınıfta okuyorum. Kosova’da doğdum ve orada büyüdüm. Kosova’da bizim ailemizde Türkçe konuşanlar var. Dayımlar, teyzemler sadece Türkçe konuşur. Bizim evimizde şu an Türkçe konuşulmuyor ama mesela annem teyzemlerle bir araya geldiklerinde Türkçe konuşurlar. 

Balkan Gençlik Forumu’nun Balkan ülkelerinden gençlerin bir araya gelerek eğitim, kültür, din, ekonomi konularıyla ilgili görüşlerini ifade etme şansına sahip olmaları bakımından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Forumda ele alınan konular her ülkenin ortak problemi.  

Türkiye bugün pek çok ülke tarafından model alınacak bir ülke. 20-30 yıl önce Türkiye’yi ziyaret eden aile bireylerimizin anlattığına göre o zamanlar Türkiye bugünkü kadar gelişmiş değildi. Ama Türkiye kısa bir zaman için büyük bir gelişme kaydetti. Kosova gelişmekte olan bir ülke ve Türkiye’yi model olarak alan bir ülke özellikle eğitim sistemi konusunda.

Kosova’nın nüfusunun yaklaşık yarısı genç nüfustan oluşuyor. İşsizlik rakamları oldukça fazla ve işsizlerin büyük çoğunluğunu da gençler oluşturuyor. Kosova’da gençler gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak çalışıyorlar. İşsiz gençlerin büyük bir çoğunluğu iş bulamadıklarından dolayı eğitimlerine devam etme kararı alıyorlar. Bu da bir anlamda gizli işsizlik probleminin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kosova’daki bir çok genç istedikleri için değil, başka yapılabilecek bir şeyleri olmadıkları için eğitim görüyorlar. Başbakanımız’ın bir politikası olarak da Kosova’nın her şehrine üniversite kuruldu. Kosova küçük bir ülke ve her şehre üniversite gerekli değil.

Floryan Lichay- Arnavutluk: “Arnavutluk’ta Türkiye’deki hükümet gibi bir yönetim istiyoruz”

Türkiye’ye yaklaşık 10 yıldır gidip geliyorum. Bizim ülkemizde pek çok Türk okulu var o nedenle Türkçe bilen gençlerin sayısı fazla. 10 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye’yi karşılaştırdığımda aralarında kat kat fark olduğunu söyleyebilirim. Türkiye hakkında pek çok şey söylemek mümkün ama son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini görüyoruz. Özellikle şehirlerinin gelişmesi çok dikkat çekici. Biz de bu anlamda Türkiye’yi örnek alıyoruz.

Balkan Gençlik Forumu’nda düzenlenen çalıştaylarda ele alınan konular pek çok ülkenin ortak sorunu. Ama mesela bazı noktalarda sorunların farklılaştığını görüyoruz. Örneğin, başka ülkelerdeki Türklerin azınlık sorunlarının daha büyük olduğunu gördük. Ya da Yunanistan’da Batı Trakya’da yaşayan Türklerin böyle zorluklarla karşılaştıklarından haberimiz yoktu. Yunanistan bir AB üye ülkesi olmasına rağman yaşanan insan hakları ihlalleri düşündürücü. Arnavutluk’ta da Yunan azınlıkları var ama biz onlara bu şekilde yaklaşmıyoruz, kardeşçe yaşıyoruz. Tüm bunların farkına varmamız açısından faydalı bir organizasyon olduğunu düşünüyorum.

Arnavutluk’ta karşılaştığımız sorunlar daha çok ekonomik temelli. Bizim din konusunda problemimiz yok, Müslümanları bir grup olarak değerlendirirsek, kendi içimizde çözmemiz gereken bir takım sorunlarımız var yalnızca.

Arnavutluk’ta gençlerin siyasete olan ilgisi, bir iş sahibi olması için başvurulacak bir yol düzeyinde. Üniversite mezunu bir gencin kamu kurumlarında bir işe girebilmesi için bir siyasi partiye üye olması gerekiyor ki parti sayesinde bir iş bulsun. Ama özel sektörde çalışmak isteyenler için böyle bir şey söz konusu değil.

Türkiye şu anda gerçekten mükemmel bir durumda, bizim için de Türkiye’nin şu anki durumu bizim için bir hedef niteliğinde. Türkiye’yi yönetenler iktidarda kalmanın değil, ‘insanlarımızın sorunlarını nasıl çözebiliriz, onlara nasıl hizmet edebiliriz’in derdindeler. Bu yüzden biz de Arnavutluk’ta insanların dertleriyle yaşayan, böyle bir hükümet istiyoruz. Oysa bizim ülkemizdekiler nasıl iktidarda kalabiliriz hesabını yapan ve bunun derdinde olan kişiler.

Furkan Abdula-Makedonya: “Makedonya’daki işsizliğin azalmasında Türkiye’nin yaptığı yatırımların payı çok yüksek”

Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde öğrenciyim. Türkiye’ye sık sık geliyoruz zaten ve çok seviyoruz. Balkan Gençlik Forumu Balkan öğrencilerini bir araya getirdi ve farklı ülkelerden arkadaşlarla tanıştık. Balkan ülkelerinde forumda da ele alındığı üzere sorunlarımız hemen hemen aynı. Ancak başka ülkelerde yaşayan arkadaşların sorunlarının bizden biraz daha fazla olduğunu gördük. Makedonya’da günden güne daha da gelişmeye başladı. Özellikle eğitim sisteminin bu anlamda geliştiğini söyleyebilirim. Makedonya’nın gelişmesinde Türkiye’nin yaptığı yatırımların önemli bir rolü var. Makedonya’da gençlerin yarısı çok fazla siyaset ve politikayla ilgilenmezken, öteki yarısının ilgili olduğunu söylemek mümkün.  Makedonya’da yaşam ekonomik koşullar nedeniyle diğer ülkelere nazaran biraz daha zor. Ama ben şartların gün geçtikçe iyileşeceğini düşünüyorum. İşsizlik önemli bir sorun ve işsizlik sorunun azaltılmasında Türk iş adamlarının yatırımlarının etkisi büyük.
Bizim örnek alabileceğimiz tek ülke Türkiye. Makedonya bu anlamda, biz nasıl Türkiye gibi bir ülke olabiliriz diye kafa yoruyoruz ve bunun için çalışıyoruz.

Rukiye Rızgıç-Yunanistan: “Yunanistan’da gençlere yönelik böyle etkinlikler yapılmıyor”

Aslen Gümülcineliyim. Selanik’te hukuk eğitimi görüyorum. Balkan Gençlik Forumu sayesinde diğer Balkan ülkeleri ile sorunlarımızın ortak olduğunu fark ettik. Sanırım en az sorunlu ülke bizimki, çünkü başka ülkelerden katılımcılar pek çok farklı sorunlardan bahsettiler. Biz bu sorunların pek çoğunu yaşamıyoruz. Bizim daha çok din ve eğitim konularında sıkıntılarımız var, her ülkede azınlıklarını yaşadıkları sorunlar gibi.

Bizzat orada yaşayan kişilerden farklı fikirleri duymak adına Balkan Gençlik Forumu güzel bir deneyim oldu bizim için. Çünkü Yunanistan’da böyle gençlere yönelik etkinlikler yapılmıyor. Arada bir konferanslar yapılır, onlara da üniversite hocaları katılır.

 

Perihan Molla-Yunanistan: “Diğer ülkelere kıyasla Türkiye’nin sorunları daha önemsiz”

Bizim yaşadığımız sorunlar diğer ülkelerde yaşayanlara göre biraz daha siyasi ve biraz da lüks kalıyor. Örneğin, başka bir ülkeden katılımcı bir arkadaş çalıştayda, “Okulda ismimi söyleyemiyorum, Türk ismi olduğu için hocaların yaklaşımı farklı oluyor” demişti. Böyle bir sorunu biz yaşamıyoruz mesela. Azınlık gençlerinin en önemli sorunu asimile olması. Farklı ve uzak bir şehre üniversite okumak için gittiğinde Müslüman bir çevresi olmaması nedeniyle dinle ilgisi kopuyor. Aileden yeterli bir eğitim almayan gençler kolayca asimile olabiliyorlar.

Türkiye şu an ekonomik açıdan tabi ki de Yunanistan’dan çok daha iyi durumda. Ekonomi bir ülkeyi ayakta tutan çok önemli öğelerden bir tanesi. Tabi ki Türkiye’nin de kendi içinde birtakım sorunları vardır. Ama dışardan baktığımız ve diğer ülkelerin problemleri ile karşılaştırdığımızda Türkiye’nin sorunlarının daha önemsiz olduğunu söyleyebilirim.

On5yirmi5