TSK’nın bilgi işlem merkezine markaj

Olaylar
Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı’nın tespit ettiği 64 kişilik dinleme listesi, paralel çetenin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bilgi sistemini ve askeri ağlarını kontrol eden kurumu da hedef aldığ...
EMOJİLE

Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı’nın tespit ettiği 64 kişilik dinleme listesi, paralel çetenin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bilgi sistemini ve askeri ağlarını kontrol eden kurumu da hedef aldığını ortaya çıkardı. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; Milli Savunma Bakanlığı birimlerini ve uzman müsteşarları dinleyen paralel yapı, savunma teknolojileri ile ilgilenen şirketleri hedef almış. Organize suç şüphesiyle Aselsan, Havelsan ve STM Savunma Teknolojileri Mühendisliği dinlendi. Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile 1991 yılında kurulan ve paralel yapı tarafından 2010 yılında dinleme kararı verilen STM Savunma Teknolojileri, TSK’ya ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri veriyor.

CASUSLUK İDDİASINI GÜÇLENDİRDİ

STM’nin, TSK’nın bilgi sistemini, askeri ağların bilgi güvenlik sistemini kontrol etmesi casusluk iddialarını akıllara getirdi. STM Savunma Teknolojilerinin dinlendiği tarihlerde şu icraatlara devam ettiği öğrenildi: ‘NATO hava komuta kontrol ve bilgi sistemi, taktik ortam destek sistemi, tank komuta kontrol bilgi sistemi, görev planlama ve destek sistemleri, formatlı mesajlar, dikey rüzgar tüneli, danışmanlık hizmetleri, uçuşa elverişlilik sertifikasyonu gibi icraatlar yapıyor.’

SÜRECİ MERAKLA BEKLİYORUM

STM Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Recep Barut, dinlenmesinin ilginç bir durum ve şaşkın olduğunu söyledi. Barut, ‘Yaptığımız işin önemli ve kritik olduğunu biliyoruz. Bunun için buradayız. Memleketimizin menfaatlerine faydalı bir kuruluşuz. 23 senedir bu şirketteyim. Hukuki olarak bekleyeceğim. Mağdur muyum, sanık mıyım anlamadım. Sanki bir şeyden korkuyormuşum gibi direk hukuki sürece girmeyeceğim. Sürecin nasıl devam edeceğini merakla bekliyorum’ dedi.

PARALEL DİNLEYİP BALYOZ İNDİRDİ

Paralel yapı tarafından dinlendiği ortaya çıkan isimlerden savunma sanayii alanında faaliyet gösteren Havelsan’ın Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman’ın 2010 yılında verilen dinlenme  kararından 1 sene sonra Balyoz soruşturması kapsamında 6 albayla beraber tutuklanması dikkati çekti. Dinleme ise Havelsan’ın faaliyet alanını büyütmeye karar verdiği 2010 yılında yapılmış. Radar sistemleri başta olmak üzere elektromekanik kart üretiminden yazılım geliştirmeye kadar pek çok alanda tasarım ve üretim gerçekleştiren Havelsan ERP projesini gerçekleştirme kararı almıştı.

GLOBAL YAZILIM FİRMASI

Bugüne kadar farklı yazılım programları kullanan firma, büyümesine paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçlarını, ERP ile tek bir çatı altında toplayarak karşılamayı hedefliyor. Havelsan Teknoloji Radar Sanayi ve Ticaret A.Ş Teknoloji Kalite Birimi Yöneticisi Serhat Gümüş o yıllarda yaptığı açıklamada, yaptıkları araştırma ve değerlendirmelerin sonucunda ERP projesinde IFS’le çalışma kararı aldıklarını açıklamıştı. FS Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Ergin Öztürk de o yıllarda projenin başarıya ulaşmasının savunma sektörü açısından da büyük önem taşıdığını belirtmiş. IFS, büyüyen işletmelerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı, ERP çözümleri geliştiren global bir yazılım firması olarak icraat yapıyor.

MİT’in eğitimini bile dinlemişler

Savunma sanayii alanında faaliyet gösteren ve paralel yapı tarafından dinlenen Aselsan ve Havelsan’ın dinleme kararı verildiği yıllarda MİT tarafından ‘sanayi casusluğuna karşı koyma’ ve ‘rekabet istihbaratı’ eğitimleri aldığı ortaya çıktı. 2011 yılında savunma, enerji, telekom, bankacılık ve ulaştırma sektöründeki özel şirketlerle temasa geçen üst düzey MİT görevlileri bu stratejik sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri ziyaret ederek eğitim verdi. MİT Müsteşarlığı hangi şirketlere eğitim ve danışmanlık verildiğini o zamanlar açıklamasa bile savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Aselsan, Havelsan ve Roketsan’ın bu eğitimi aldığını belirtildi. Savunma sanayi ile ilgilenen şirketlerin üst düzey yöneticilerine Yenimahalle’deki MİT karargâhında sektör ve küresel ekonomideki son gelişmeler hakkında bilgi verildi. İhracat yapılan ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmeler yakından izlendi. Riskli coğrafyalardaki gelişmeleri yakın izlemeye alan MİT, hem hükümete hem de özel sektöre bir bilgi akışı sağladı.