Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimine katılabilecek siyasi partileri açıkladığı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
YSK’nın Resmi Gazete’de yer alan kararında, mahalli idareler seçimlerinin 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacağı hatırlatılarak, siyasi partilerin, milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmaları ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması gerektiği kaydedildi.
Buna göre, illerin en az yarısında oy verme günü olan 30 Mart 2014 tarihinden en az 6 ay öncesi (30 Eylül 2013) itibarıyla teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış siyasi partilerini belirlendi.
Mahalli idareler seçimine katılabilecek siyasi partiler şöyle:
“1- Adalet ve Kalkınma Partisi,
2- Alternatif Parti,
3- Bağımsız Türkiye Partisi,
4- Barış ve Demokrasi Partisi,
5- Büyük Birlik Partisi,
6- Cumhuriyet Halk Partisi,
7- Demokrat Parti,
8- Demokratik Sol Parti,
9- Doğru Yol Partisi,
10- Emek Partisi,
11- Genç Parti,
12- Hak ve Eşitlik Partisi,
13- Hak ve Özgürlükler Partisi,
14- Halkın Kurtuluş Partisi,
15- Halkın Yükselişi Partisi,
16- Halkların Demokratik Partisi,
17- Hür Dava Partisi,
18- İşçi Partisi,
19- Liberal Demokrat Parti,
20- Millet Partisi,
21- Milliyetçi Hareket Partisi,
22- Özgürlük ve Dayanışma Partisi,
23- Saadet Partisi,
24- Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi,
25- Türkiye Komünist Partisi.”
Seçmen kütüğünün güncelleştirilmesi usul ve esasları genelgesi
Bu arada, YSK’nın Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Genelgesi de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer aldı.
Genelge, muhtarlık bölgesi askı listelerinin güncelleştirilmesi amacıyla, seçmene ait verilerdeki değişimi belirleyen ad, soyad, yaş, cinsiyet düzeltimi, seçme ehliyetini kaybetme (kısıtlanma, kamu hizmetinden yasaklanma vb.) veya yeniden kazanma gibi yargı kararlarına, asker olanlara, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybetme veya yeniden kazandığını gösteren bilgiler ile vefata dair bilgilere, seçim bölgesi içinde veya dışarısında vuku bulan yerleşim yeri değişiklik verilerine ait esas ve usuller ile askı süresini, bu süre içinde yapılacak itirazları kapsıyor.