BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldiği ve önemli mesajlar verdiği Diyarbakır buluşması, iş dünyasını umutlandırdı. Patronlara göre çizilen olumlu tablo, terör nedeniyle ertelenen yerli ve yabancı yatırımların da önünü açacak.
TÜSİAD ÇIKARMA YAPIYOR
Öte yandan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) haziranda Cizre’ye gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte oluşturulan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi’nin ikinci toplantısı 28 Kasım’da Batman’da gerçekleştirilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımının beklendiği zirvede, bölgenin kalkınması yönünde atılabilecek adımlar, bölgede yatırımın önündeki engeller, iş dünyası temsilcileriyle değerlendirilecek. İşte patronların tarihi buluşmayla ilgili düşünceleri…
YATIRIMLAR 3 KATINA ÇIKTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Biz ihracatçılar olarak başından beri çözüm sürecini destekledik. Devletimizin açıkladığı teşvik paketleriyle birlikte bu sürecin başarı şansının arttığına inanıyoruz. Örneğin 2012 yılının ilk 9 ayında Diyarbakır’a teşvik sistemiyle yapılan yatırımların miktarı 220 milyon TL iken bu senenin ilk 9 ayında bu rakam 654 milyon TL’ye yükseldi. Çözüm sürecinin başında yatırım teşviklerinden neredeyse 2 kat artış yaşanması, önümüzdeki dönem için bizi umutlandırıyor. Güneydoğu Ortadoğu’ya bir geçiş kapısı. İhracatın gelişmesi, bu bölgeye istihdam ve yatırım anlamında büyük fayda sağlıyor. Bu ticaretin artarak sürmesi, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına çok büyük katkı verecektir.
GELECEĞİN TEMİNATIDIR
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da verdiği barış mesajları Türkiye’nin geleceğinin teminatıdır. Bugüne kadar bölgeye yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcılar terör nedeniyle tedirgindi. Ancak bu buluşma dünyaya net bir mesaj verdi. Bu ülkede sorun yok.
PİKNİK YAPMAK BİLE İMKANSIZDI
ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Geçtiğimiz cumartesinin Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Ekonomik açıdan terörün çok zararını gördük. Yerli yatırımcı Doğu’ya gidemedi. Bölge insanı kendi yerinde piknik yapamazken, yatırımcı nasıl fabrika kursun. Şimdi barış sükunet ortamıyla beraber her şey değişecek. Yatırımcı da burada yerini alacak.
OLUMLU KATKILARI HEMEN YANSIR
YANDEX Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ: Başbakanımızın ‘Barzani tabusu’nu yıkması kısa ve orta vadede hem siyasi hem ekonomik gelişmelere yol açacaktır. Dileğim atılan bu son derece cesur adımların cesaretlendirilmesi ve sürmesidir. Yakalanan bu huzur ve istikrar ortamının ekonomik anlamda da hem ülkemize hem de yakın bölgemize olumlu katkılarının çok kısa sürede yansıyacağı beklentisindeyim.
ŞANTİYELERİ GEZEMEZDİM
AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Bingöl’e 150 milyon dolar, Şırnak’a ise 100 milyon dolarlık 2 ayrı hidroelektrik santralı yapıyoruz. Ancak bırakın yabancı yatırımcıyı bizim bile endişelerimiz vardı. Bölgedeki yatırımlarımızın şantiyesini gezmeye çekiniyordum. Çözüm süreci ve son Diyarbakır buluşması kafamdaki tüm soru işaretlerini kaldırdı. İçim rahat bir şekilde yatırım yapabilirim artık.
İHRACATI DA ARTIRACAKTIR
ANADOLU Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Habur’un yanı sıra 2 yeni sınır kapısının açılması yönünde talepler olduğunu duyduk. Bu ticareti çok rahatlatacaktır. Yeni iki kapı açılırsa bölgeye yapılan ihracatta ciddi rahatlama olacaktır.
ÇÖZÜM SÜRECİ VÜCUT BULDU
LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Çözüm süreci Diyarbakır buluşmasıyla vücut buldu. Barzani’nin halkın önünde buluşması çok önemli mesajlar verdi dünyaya. Bu durumun Türkiye ve bölgeye yatırımları da artırmasını bekliyorum.
İŞİN CİDDİYETİ ARTIK ORTADA
RAMSEY İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan: Bugüne kadar çözüm sürecine karşı temkinli bir yaklaşım vardı. Ama cumartesi günkü görüşme işin ciddiyetini ortaya koydu. Buluşmanın ülkenin geleceğine çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum.
AA