Paralel yapıya ilk operasyon

Olaylar
Suriye’ye yardım götüren MİT TIR’larının durdurulması sonrasında başlatılan casusluk soruşturması skandal gelişmelere sahne oldu. Özel Yetkili Ankara 3 No’lu Hakimliği, TIR’la ...
EMOJİLE

Suriye’ye yardım götüren MİT TIR’larının durdurulması sonrasında başlatılan casusluk soruşturması skandal gelişmelere sahne oldu. Özel Yetkili Ankara 3 No’lu Hakimliği, TIR’la ilgili ihbarda bulunan Jandarma İstihbarat görevlileri hakkındaki gözaltı talebine direnince, Adana Savcılığı re’sen verdiği kararla 1’i yüzbaşı 2 askeri gözaltına aldırdı.

ÖNCE TALİMAT YAZILDI

Yeni Şafak’ın haberine göre, MİT TIR’larını içinde silah ve mühimmat olduğu iddiasıyla durdurarak Cenevre-2 Konferansı öncesi Türkiye’yi ‘teröre yardım eden ülke’ olarak göstermeyi hedefleyen paralel yapılanmaya yönelik başlatılan soruşturmada skandal bir mahkeme kararına imza atıldı. MİT TIR’larının durdurulmasına yönelik Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, başta Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu olmak üzere çok sayıda kişi hakkında ‘askeri ve siyasi casusluk’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturmada MİT TIR’larının durdurulmasının önünü açan sahte ihbarın Ankara Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde görevli askerlerce yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Soruşturmaya Ankara’daki jandarma istihbaratçıları da şüpheli olarak dahil edildi. Soruşturmayı yürüten TMK’nın 10. Maddesiyle yetkili Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na talimat yazısı yazarak şüphelilerin adreslerinde arama ve el koyma yapılmasına dair karar aldırılmasını istedi. Adana Savcılığı’nın talimatı Özel Yetkili Ankara 3 No’lu Hakimliği’ne iletildi. Talebi inceleyen hakim Halil İbrahim Kütük talebi reddetti. Kararda şok eden ifadeler yer aldı.

HAKİM SIRRI GÖRMEDİ

Devlet sırlarını tesadüfen elde eden kimsenin bu hareketinin suç sayılmayacağını ve bu suçun oluşması için gizli kalması gereken bilgilerin bazı teşebbüslerde bulunmak suretiyle elde edilmesi gerektiğinin yazıldığı kararda ‘Temin edilen bilgilerin gerçekten sır olması gerekmektedir. Şüpheli hakkında arama kararı verilebilmesi için somut delillere dayalı kuvvetli şüphe bulunması gerekir’ denildi. Kuvvetli suç şüphesinin olmadığını savunan hakim, zanlıları gözaltına almakta direndi.

İhbarcıyı koruma girişimi

Hakim Halil İbrahim Kütük, kararında ‘Elde edilen bilgilerin ilgili mevzuat hükümlerine göre niteliği bakımından gizli kalması gereken bir bilgi olup olmadığının her somut olayda mahkemece belirlenmesi gerekir’ iddiasında bulunarak MİT’in faaliyetini ifşa girişimini toplumun haber alma hakkı kapsamında değerlendirdi. ‘Demokratik bir toplumda genel ilke işlemlerin halkın gözü önünde cereyan etmesidir. Vatandaşın haber alma hak ve hürriyetinin kısıtlanması ancak Anayasa’nın olanaklı kıldığı hallerde kabul edilebilir. Yoksa devlet makamlarının keyfi olarak her istediği bilginin açıklanmasını yasaklamak yetkisi demokratik bir düzlemde kabul olunamaz.Atılı suçun unsurlarının oluştuğuna ilişkin yeterli unsurlar ya da makul delile dayalı bir şüphenin bulunmadığı, şüpheliler hakkında arama kararı verilmesine yetecek bir şüphenin bulunmadığı görülmüştür’ diyen Hakim Kütük, asker olan şüphelilerin eylemlerinin askeri suç olup olmadığına yönelik delilerin araştırılması gerektiğini de belirterek, kararda ‘Soruşturma görevinin Askeri Yargının görev alanına girme ihtimali de bulunmaktadır’ dedi. Ancak bu skandal kararın ardından jandarma istihbarat görevlilerinin gözaltına alınması konusunda re’sen hüküm veren Adana Savcılığı, doğrudan taleple zanlı iki şahsı gözaltına aldırdı. Şüphelilerin casusluk soruşturması kapsamında ifadeleri alınacak.