Otellerin Sebze ve Meyvesi Cezaevi Mahkumlarından

Olaylar
Bahçede mahkumlar tarafından üretilen sebze ve meyveler ise otellere satılıyor. Satılan tonlarca üründen elde edilen para, Adalet Bakanlığı’nın İş Yurtları Daire Başkanlığı’na yatırılıyor....
EMOJİLE

Bahçede mahkumlar tarafından üretilen sebze ve meyveler ise otellere satılıyor. Satılan tonlarca üründen elde edilen para, Adalet Bakanlığı’nın İş Yurtları Daire Başkanlığı’na yatırılıyor. Mahkûm ve personelle birlikte çalışarak cezaevini adeta tarım çiftliğine çeviren Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi Müdürü Sabri Karataş, ıslah ve üretime yönelik çalışmaları suç işleyen insanların tekrar aynı hataya düşmelerini önlemek için yaptıklarını ifade ediyor.
 
Mahmutlar beldesinde bulunan cezaevi, 255 dönüm arazi üzerinde bulunuyor. 60 dönümü kapalı cezaevi, 10 dönümü açık cezaevi olarak kullanılan yerleşkenin geriye kalan 185 dönümü ise ıslah edilerek tarıma elverişli hale getirildi. Sulamak için ise cezaevinin üst kısmında gölet yapıldı, alt kısmında da büyük bir kuyu açtırıldı. Yaklaşık 1 yıl önce düzenlenen cezaevi bahçesinde şimdiye kadar 12 ton patlıcan, 10 ton karpuz, 7,5 ton domates, 2,5 ton biber, 2,5 ton kırmızı lahana, 7 bin kök marul, bin bağ maydanoz üretilmiş. Alanya’da bulunan otellere satılan ürünlerin yanı sıra bahçeye, kabak, fasulye, barbunya, karnabahar, soğan da ekilmiş. 2 bin 200 zeytin, 500 keçiboynuzu, 150 nar, 50 mandalina, 50 portakal, 50 limon, 50 muz ve 30 adet avokado ağacıyla bahçede meyve üretimi de yapılıyor. Sebze ve meyve bahçelerinde personel gözetiminde 15 hükümlü çalıştırılıyor. Bahçede çalışan mahkûmların sigortaları yatırılıyor ve günlük 6,25 lira da yevmiye ödeniyor. Cezaevinin ihtiyaçları da mahkûmların yetiştirdiği sebze ve meyvelerden karşılanıyor. Müdür Karataş, en büyük hayalinin kendi kendine yetebilen, devlete yük olmayan bir cezaevi oluşturmak olduğunu kaydediyor. Kamuoyunda cezaevlerinin hep tüketen yerler olarak lanse edildiğini ifade eden Karataş, "Burada mahkûmların üretebildiğini gösteriyoruz. Üreten insanların da ne kadar mutlu olduğunu ve kötülüklerden ne kadar uzak olduğunu göstermek istiyoruz." diyor. Kabak bahçesinde çalışan Açık Cezaevi’nde kalan mahkûmlardan Selami Ç., bahçede verilen her görevi yaptıklarını, ekilen mahsulün bakımını yaptıklarını söylüyor ve hayatından memnun olduğunu ekliyor. Bahçede kabak, patlıcan, biber ve fasulye yetiştiren mahkûmlardan Erhan U. da günün çok iyi geçtiğini ve boş durmadıklarını ifade ediyor. Erhan U., "Bizi burada topluma faydalı olmamız için eğitip çalıştırıyorlar. Ailemizin yanında olmayı daha çok isteriz ama en azından sıkıcı gelmiyor. Bizim için bu yönüyle faydası da dokunuyor." şeklinde konuşuyor.

Zaman