Ölüm Kerpiç Evlerden Geldi

Olaylar
Saatler ilerledikçe köylerden acı haberler gelmeye başladı. Elazığ Valiliği, merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6,0 büyüklüğündeki depremde 51 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 kişin...
EMOJİLE

Saatler ilerledikçe köylerden acı haberler gelmeye başladı. Elazığ Valiliği, merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6,0 büyüklüğündeki depremde 51 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaklaşık 1 dakika süren deprem, şehir merkezlerinden çok köyleri vurdu. Köylerdeki evlerin kerpiçten yapılması can kaybının artmasında etkili olurken, en çok hasar Kovancılar ilçesine bağlı Okçular, Aşağıdemirci, Yukarıdemirci, Aşağıkanatlı, Yukarıkanatlı ve Göçmezler köylerinde meydana geldi. Elazığ’ın yanı sıra Diyarbakır, Erzurum, Bingöl, Tunceli gibi çevre illerde de hissedilen sarsıntının ardından, gün boyunca 108 artçı deprem yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, artçı sarsıntılar sürdüğü için bölgedeki vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri çağrısında bulundu. Bölgedeki ‘kerpiç’ yapılaşmaya dikkat çeken Erdoğan, "Bu kerpiç yapılanmanın ne yazık ki faturası, bedeli ağır olmuştur." dedi. Depremin ardından başta Kızılay olmak üzere birçok yardım kuruluşu bölgeye akın ederken, Elazığ Valisi Muammer Erol, enkaz altında kimsenin kalmadığını açıkladı.
Elazığlılar, dün sabah büyük bir sarsıntıyla uyandı. İlk saatlerde depremin herhangi bir hasara yol açmaması sevinçle karşılandı; ancak saatler sonra köylerden gelen haberler sevinci hüzne dönüştürdü. Kovancılar ilçesine bağlı köylerde, kerpiçten yapılan evler depremde yerle bir oldu. Çok sayıda vatandaş, enkaz altında kaldı. Elazığ Valiliği, merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6,0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısını 51, yaralı sayısını da 74 olarak açıkladı. Açıklamada, yaralılardan 40’ının, tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi. Açıklamada, Okçular köyünde 15, Kayalık köyünde 4, Yukarıkanatlı köyünde 3, Göçmezler köyünde 4, Yukarıdemirci köyünde 15, Kovancılar Devlet Hastanesi’nde 10 olmak üzere toplam 51 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Elazığ Valisi Muammer Erol ile 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan, depremin ardından Kovancılar ilçesine bağlı köylerde incelemelerde bulundu. Vali Erol, enkaz altında kimse kalmadığını açıkladı. Elazığ ve Tunceli valilikleri, deprem sebebiyle okulları iki gün tatil etti. Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü, tatil haberini internet sitesinden yayınladı. Depremin ardından Bingöl’de paniğe kapılan insanlar, soluğu evlerinin dışında aldı. Panikle pencerelerden atlayıp yaralanan 6 kişi hastaneye kaldırıldı. Bölgedeki artçı sarsıntılar gün boyu devam etti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 2 ile 5,5 büyüklüğünde 80’den fazla artçı sarsıntı kaydetti. En etkili artçı sarsıntı 09.47’de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 5,5 büyüklüğünde, 5 kilometre derinliğinde deprem olarak kaydedildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte Elazığ’a gitti. Bakanlar, Okçular köyüne giderek incelemelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Allah daha büyük acı göstermesin." dedi. Çiçek, şu bilgileri verdi: "Tüm imkanları seferber ettik. Hiçbir sıkıntımız yok. Maalesef tabii bir afet, devlet olarak sizlerin bu acılarını bir nebze olsun dindirebilmek için buraya geldik. Tabii ki gidenleri geri getiremeyiz; ama yıkılanları yaparız, telafi ederiz. Tüm imkanlarımızla buradayız."

KANDİLLİ: DEPREMİN ŞİDDETİ 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Elazığ’daki depremin şiddetinin 7 şiddetinde olduğunu açıkladı. Elazığ’da kırsal bölgede meydana gelen depremin kent merkezinde yaşanması halinde yaşanan hasar ve can kaybının daha fazla olacağını kaydeden Erdik, "Şansımız depremin kent merkezinde yaşanmaması. Son 100 yıldır bölgeden geçen Doğu Anadolu fay hattında 6’nın üzerinde herhangi bir depreme rastlanmadı." dedi. Erdik, "Artçı şoklar azalana kadar -bu 3-4 gün sürebilir- ağır hasarlı ve orta hasarlı binalara girilmemesi gerekiyor." diye konuştu. İstanbul’da depremin meydana gelme ihtimalinin yıllık yüzde 2 olduğunu kaydeden Erdik, "Bu ihtimal 10 saniye sonra da, 10 yıl sonra da gerçekleşebilir. Bu konuda kesin bir şey söylemek zor. Bu depremin bu ihtimali değiştirdiğini sanmıyorum." dedi.

UZMANLAR, DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

Fayın hareketini 4 saat önce tahmin ettik

‘Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi’ kapsamında Marmara Bölgesi’nde kurulan 4 istasyondan elde edilen verilere göre, doğu yönlü bir fay hareketinin olacağının daha önceden tahmin edildiği bildirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ, kendisinin başkanlığında yürütülen proje kapsamında Marmara Bölgesi’nde istasyonlar kurduklarını ve bu istasyonlardan sürekli veri aldıklarını söyledi. Daha önce yaşanan Bingöl depreminde elde ettikleri verilere benzer parametrelere Elazığ depreminden önce ulaştıklarını ifade eden Üstündağ, "Doğuya en yakın istasyonumuz olan Sakarya istasyonu ile birlikte 4 istasyondan aldığımız verilerde bazı hareketler gördük. Yaklaşık 4 saat önce elde edilen veriler, doğu yönlü bir hareketin olacağına işaret ediyordu." diye konuştu. Üstündağ, fay hareketinin olacağını tahmin edebildiklerini ancak yer tespitinde bulunamadıklarını belirterek, bunun doğu bölgesinde bir istasyonun kurulu olmamasından kaynaklandığını söyledi.