2012’ye ilişkin zamlı maaş, toplu sözleşme yasasının Meclis’ten çıkmasının ardından yapılacak pazarlığın sonucunda belli olacak.
Memura, geriye dönük zam farkı verilecek. Örneğin toplu sözleşme şubat ayına yetişirse 2 aylık, marta yetişirse 3 aylık zam farkı ödenecek. Bu durumda memurlar 15 Ocak’ta yalnızca yüzde 2,6’lık enflasyon farkını alacak. Ayrıca eşit işe eşit ücret doğrultusunda 450 bin kamu görevlisine yapılacak zamlar maaşlara yansıyacak. Yasanın yetişmeyeceğinin belli olmasının ardından, memura 15 Ocak için geçici zam verileceği açıklanmıştı. Ancak sendikalar buna itiraz etti. Yasa çıkmadan yapılacak zammın, sendikaların pazarlık gücünü azaltacağı öne sürüldü. Bunun üzerine bakanlık ile sendikalar arasında yapılan görüşmelerde toplu sözleşme öncesi zam yapılmamasında mutabık kalındı. Ocakta zamsız maaşlara ilişkin bordrolar kurumlara gönderildi.
Memurların uzun yıllardır talebi olan toplu sözleşme, 12 Eylül referandumu ile Anayasa’ya girdi. Bu sebeple her yıl 15-30 Ağustos arasında yapılan toplu görüşmeler tarihe karıştı. Zamlı maaşların artık masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme ile belirlenmesi anayasal zorunluluk oldu. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyordu. Referandumun ardından Meclis 7 ay boyunca çalışmasına rağmen ilgili yasa çıkmadı. Ardından seçimler araya girdi. Daha sonra yeni Meclis 1 Ekim’den itibaren çalışmaya başladı. Fakat aradan geçen iki aylık sürede de toplu sözleşme yasası çıkmadı. Kasım-aralık döneminde öncelikli olarak çıkarılması gereken yasa, uzun süre Başbakanlık’ta bekledi. Aralıkta çıkması umut edilen yasa, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Meclis’in 11 gün tatile girmesi sebebiyle yasalaşmadı. Böylece memurların bu yıl alacağı zam belirlenemedi.
Toplu sözleşme yasasının öncelikli olarak Meclis’e sevk edilmesi, ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gerekiyor. Genel Kurul’da yasalaşmasından sonra da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulacak. Gül’ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde ise hakem heyeti devreye girecek. Heyet, 2012 için geçerli olacak maaş zammını belirleyecek.
Bu süreç yetişmediği için memura bütçede öngörülen yüzde 3’lük geçici zam verilmesi planlanmıştı. Bütçe Kanunu’nun Bakanlar Kurulu’na verdiği yetkiye dayanılarak memura geçici zam verileceği açıklanmıştı. Toplu sözleşmenin tamamlanmasının ardındansa ortaya çıkacak zamlı maaşa göre geriye dönük fark ödemesi yapılacaktı. Ancak geçici zam da olmadı.
Zaman