Aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen, devlet tarafından katliamı aydınlatacak ciddi bir adım atılmadı. Ne failler bulundu ne de olayı aydınlatacak bir komisyon kuruldu. Katliamda katledilenlerin aileler ise Sivas Madımak olayına gösterilen hassasiyetin Başbağlar’a gösterilmemisinden şikayetçi…
Katliamın faillerinin elini kolunu sallayarak dolaştığını, yaşadıkları acının dindirilemediğini belirten Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Aydın, " 19 yıldır acımız dinmiyor, katliamın acısını unutamadık. Ben de katliamda akrabalarımı kaybettim. Babam yaralı olarak kurtuldu. İnsanlıktan nasibini almamış şahıslar elini kolunu sallayarak dolaşıyor" dedi. Bir süre önce TBMM Terörden Kaynaklanan Yaşam Hakkı İhlallerini İnceleme Komisyonu’na bilgi verdiklerini belirten Aydın, Komisyon tarafında bilgimize başvuruldu ama iki aydır ciddi bir adım atılmadı. Somut bir adım atılmasını ve Başbağların aydınlığa kavuşmasını istiyoruz " şeklinde konuştu.
KATLİAM MÜZESİ
Erzincan’da, Başbağlar şehitlerini anmak için müze yaptırdıklarını belirten Aydın, "Uzun zamandır yapmayı düşündüğümüz bir anlamda anıt değeri taşıyan bu müzeyle birlikte şehitlerimizin ruhlarını ve acılarımızı geleceğe taşıyacağız. 5 Temmuz’dan itibaren tüm vatandaşlarımızı, devlet büyüklerimizi müzemize bekliyoruz." dedi.
BAŞBAĞLAR’DA NE OLMUŞTU?
Erzincan’ın Başbağlar köyü, 5 Temmuz 1993 akşamı ezan okunurken basıldı. Camiden cemaat köy meydanında toplandı. Evlerden de isim isim anons yapılarak insanlar dışarı çıkartıldı.
5 Temmuz Pazartesi akşamı 20.00’de başlayan katliam saat 22.00’ye kadar sürdü. Köyün giriş çıkışı tutulup telefonlar kesildi. Sonrasında ‘ateş serbest’ emriyle köylü kurşuna dizildi. Olay yerinde 28 köylü şehit oldu. 5 kişi ateşe verilen evlerin içinde yakıldı. Köylülerin kendi kaynaklarıyla yaptırdığı okul, cami, köy odaları, imam evi, mahalle odaları, öğretmen lojmanı, köylülere ait yüzlerce hayvan, 5 araç ve 191 ev lav silahları, el bombaları, dinamit ve yanıcı kimyasallarla yakıldı. Gece 01.00 sularında Başpınar Jandarma Karakolu’na haber verildiği halde, ihbara itibar edilmedi.
Sabah 05.00 sıralarında komşu köye sığınan bir vatandaşın İstanbul’daki oğlunu, oğlunun da Kemaliye kaymakamını aramasıyla devlet olaydan haberdar oldu. Kaymakamla beraber güvenlik güçleri 09.00-09.30 arası ancak köye ulaşabildi.
Yakılan evlerden birkaç gün boyunca alevler, ateşler ve dumanlar yükseldi. Şehitler köy hizmetlerine ait kamyonlara odun atılır gibi atılıp götürülerek cenazelere saygısızlık yapıldı. Cenazeler salı günü akşamından çarşamba gece 01.00’e kadar ancak defnedilebildi.
Haber 7