Diyanet İşleri Başkanlığının nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu olurken, İslam Âlimleri tarafından cenaze namazı “kabul” edilemez olarak değerlendirildi.
EZANI VE NAMAZI YASAKLAMIŞTI
28 Şubat 1997 darbesi sırasında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman’ın imzasını taşıyan 15 Şubat 1996 tarihli genelge ile kışlalardaki mescitlerde ezan okunması yasaklanmıştı. Ayrıca Koman, TSK’da görev yapan ‘sivil’ ve ‘rütbeli’ personele ‘namaz’ kılmayı yasaklattığı haberleriyle gündeme gelmişti.
JİTEM’İ KURANLARDAN
Koman’ın adı Güneydoğu’da faaliyet gösteren ve gözaltında tuttuğu kişilere çeşitli yöntemlerle işkence uyguladığı ve yargısız infazlar yaptığı iddia edilen JİTEM davasında da anılmıştı. Teoman Koman, emekliliği döneminde İnterbank’ta yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev almıştı. Banka hakkında açılan davada yurtdışına kaçırıldığı iddian edilen 1 milyar dolar ile ilişkisi olduğu öne sürülmüştü. 28 Şubat Davası sanığı olan Teoman Koman’ın sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar verilmişti.
CENAZE NAMAZI TARTIŞMALI
İslam düşmanlığıyla nam yapan ve önceki gün ölen Emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman için bugün öğlen Selimiye Camii’nde tören yapılacak. Tomanın, Cenaze töreni ve kılınması planlanan cenaze namazı, İslami kesimler tarafından tartışma konusu edildi.
İSLAM ÂLİMLERİ TEPKİLİ
Müslüman olmanın hiçbir noktada ve yaşamının evresinde şartlarını yerine getirmemekle bilinen Toman’ın “camide cenaze namazının” kullanmasına yönelik gözler Diyanet İşleri Başkanlığının sergileyeceği tavra çevrildi. Cenazesinin camiye götürülmemesi gerektiği gibi, cenaze namazının da kılınmamasını ifade eden İslam Âlimleri, planlanan cenaze törenini “kabul” edilemez olarak değerlendirildi.
CAMİYE GÖTÜRÜLMEMELİ
Âlimler Kur’an-ı kerim’de yer alan Tevbe süresinin 84’üncü ayetini örnek vererek, “Dine karşı olan, din düşmanlığı yapan münafıkların cenaze namazı kılınmaz” diyerek, tepki gösterdi. Âlimler, Toman’ın İnsanlığa ve İslamiyet’e karşı “kin ve nefret’ duygusu beslediğini, bu nedenle, İslami şartlara göre, “Cenazesinin camiye götürülmemesi gerektiği gibi, cenaze namazının da kılınmaması gerekir” diye görüş bildirdiler..
HESABINI VERMEDEN GİTTİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik, Twitter hesabında, hayatını kaybeden eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman ile ilgili açıklamalar yaptı. Çelik, “Koman yaptıklarının hesabını vermeden gitti” dedi.
Hüseyin Çelik’in Teoman Koman ile ilgili değerlendirmeleri şöyle: “Malum ve meşhur Teoman Koman vefat etti. Öncelikle ailesine, sevenlerine, TSK’ya başsağlığı diliyorum. Ancak, ya madalyonun diğer tarafı? Yarın(bugün) kılınacak cenaze namazında, imam ‘mevtayı nasıl bilirsiniz’ diye sorduğunda, elbette ‘iyi biliriz’ diyenler olacaktır. Ne var ki, Teoman Koman, başta Yassıada’da Adnan Menderes’e reva gördüğü aşağılık muamele olmak üzere, yaptıklarının hesabını vermeden gitti.
MAHKEME-İ KÜBRA VAR
Neyse ki mahkeme-i kübra var. Mazlumların ve mağdurların elbette en büyük tesellisi budur. Bu yazdıklarımızın ardından, birileri çıkıp bana ‘ölüleri hayırla yâd etmek’ten söz edebilir. Ben bunun ne anlama geldiğini bilenlerdenim. Eğer bu kural herkes için ve her zaman geçerli olsaydı, bütün ansiklopedilerin ölmüş insanların faziletleri ile dolu olması gerekirdi. Kin tutmayacağız, öç alma duygusu taşımayacağız, suçların kişiselliği ilkesinden hareketle Koman’ın ailesine farklı bir gözle bakmayacağız. Ancak nesillerimizi, kimin ne olduğunu bilmek gibi en tabii haklarından mahrum bırakmamalıyız.”
Timetürk