Zam, 2011’in Ocak ayından itibaren geçerli olarak uygulanacak. Bu nedenle kamu işçisi 8 aylık zam farkı alacak. Düşük maaşlı kamu işçisine, seyyanen zam, yüzdelik zam ve sosyal yardımla birlikte yaklaşık 330 TL artış sağlanmıştı.
Buna göre bu gruba giren işçiler, ortalama 2 bin 500 TL zam farkı alacak. Yüksek maaş aldığı için seyyanen zamdan yararlanamayan işçiler de 8 aylık döneme ait sosyal yardım ve zam farkı alacaklar. Bu miktarın da 1.500 TL civarında olacağı belirtiliyor.
Hükümetle Türk-İş ve Hak-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. Anlaşmaya göre işçilere 2011 için yüzde 4+4 olmak üzere yüzde 8, 2012 içinse yüzde 3+3 olmak üzere yüzde 6 zam verildi. Ayrıca düşük maaşlı çalışanlar için önemli iyileştirmeler yapıldı. Maaşı bin liranın altında olan işçilere 150 TL ile 100 TL arasında değişen oranlarda seyyanen zam verildi. Böylece düşük maaşlı işçinin zammı yüzde 30’ları buldu.
İşçilere 145 lira da sosyal yardım ödenecek. İki yılda bir yapılan toplu iş sözleşmeleri 1 Ocak’tan geçerli olacağı için işçilerin geriye dönük alacağı ortaya çıktı. Bu farklar 15 Ağustos’ta toptan ödenebileceği gibi işverenle varılan anlaşma çerçevesinde parça parça da ödenebiliyor. Ancak çerçeve sözleşmeye, zam farklarının ivedilikle ödenmesi yönünde hüküm konuldu. Hükümetle konfederasyonlar arasında uzlaşma ile sonuçlanan toplu iş sözleşmeleri, işçiyle işverenin varacağı uzlaşma için çerçeveyi oluşturuyor. Her işyerinde örgütlü olan sendika, bu çerçeve sözleşmeyi dikkate alarak işverenle masaya oturup anlaşma sağlıyor. Buna göre kimi sendikalar anlaşma sağlarken kimi işyerlerinde görüşmeler sürüyor. Toplu iş sözleşmelerinin 15 Ağustos’a kadar tamamlandığı işyerlerinde zamlı maaşlar ve zam farkları bu tarihte alınacak. Toplu sözleşme görüşmeleri uzarsa zamlı maaş ve farklar eylül ya da sonraki aylara kalabilecek. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, ocak ayından itibaren devam ediyordu.
Maaş farkları, bayram harçlığı olacak
Toplu iş sözleşmelerini Zaman’a değerlendiren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, beklentilerinin daha yüksek olmasına rağmen elde edilen sonucun başarı olduğunu söyledi.
Hak-İş’ten önce Türk-İş’in toplu iş sözleşmelerinde hükümetle anlaşmaya vardığını, bu nedenle kendilerinin manevra alanının daraldığını kaydeden Arslan, "Hükümetin de samimi, uzlaşmacı tavrını gördük. Çözüm bulma iradesi ve esnekliği önemliydi. Bu şartlar altında bakınca ‘kötü sözleşme oldu’ diyemem." dedi. İşçilerin 1 Ocak’tan itibaren oluşacak zam farklarının en kısa sürede ödenmesinin imzalanan protokole konulduğunu ifade eden Hak-İş Başkanı, "Bu maaş farklarının Ramazan Bayramı öncesi alınmasını istiyoruz. Bu farkların bayram harçlığı olacağı düşüncesindeyim." dedi.
Sabah