İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul’da taksilere ilişkin uygulayacakları yeni projenin ayrıntısını verdi ve gönlündeki taksiyi paylaştı.Haberi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sütlüce Tanıtım Merkezi’nde Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği kahvaltıda ekonomi gazetecileri ile bir araya geldi. İstanbul ile ilgili kısa bir sunum yapan Topbaş İstanbul taksilerine ilişkin yeni projesini anlattı…
Taksilere Call-Center ve kart projesi
İstanbul trafiğinde büyük sorun oluşturan taksiler için Call Center projesini yapılandırdıkları söyleyen Topbaş içeriğine ilişkin bilgi de verdi.
Şoförlerin belli bir eğitimden geçeceğini de anlatan Topbaş, eğitim karşılığında iletişim kartları verileceğini, kartı okutmadan aracın kullanılamayacağını ve kartların her 3 saniyede bir sinyal vererek merkezle iletişim içerisinde olmasının sağlanacağı söyledi.
Topbaş, semtlerde ihtiyaçtan fazla araç gezmeyeceğini, taksilerde panik butonları ile güvenlik sağlanacağını, araçlarda led dokunmatik ekranlarla bir takım hizmetlerin oradan verilebileceğini ekledi.
Taksilerle ilgili dünyadaki bütün sistemleri gözlemlediklerini sistemi doğru kurgulayarak başı boş taksi dolaşmasının engelleneceğini söyleyen Topbaş, daha önce oluşturulan ‘taksi cepleri’ ile boş taksilerin trafikte dolaşmalarının önüne geçmesiyi amaçladıklarını belirtti .
Minibüsçü esnafı ile ilgili de soruları yanıtlayan Topbaş, minibüsçü esnafı kontak kapatırsa ciddi sıkıntılar yaşanacağını onların da eğitim sürecine katacaklarını anlattı.
Metrobüsle birlikte 1246 minibüsün hattan kalktığını da hatırlatan Topbaş tüm meselenin şehrin kurallarının olduğunun bilinmesi gerektiğini ve ancak bunun sistemlerle çözüleceğini vurguladı.
İstanbul’un nüfusunun 6 milyonken 18 bin taksi olduğunu aktaran Topbaş şimdi nüfusun 17 milyona çıktığını ve taksi sayısının değişmediğini aktardı.
İstanbul’da hiçbir şeyin boşluk kaldırmadığını ve yerinin hemen dolduğu tespitini paylaşan Topbaş, bu sektördeki boşluğunda korsan taksilerce doldurulduğunu belirtti.
Mevcut taksilerin para kazanmak amacıyla 3 vardiya çalıştırıldığını fakat bunun bir düzene gireceğini söyleyen Topbaş taksi modeli ile ilgili bir tercih yapmalarının söz konusu olmadığını sadece standart ve hacim belirleyebildiklerini paylaştı.
Gönlünün İstanbul’a özel taksiden yana olduğunu belirten Topbaş düşüncesindeki taksiyi “Hacmi daha büyük, özürlülerin binebileceği, sürücüsü kokart almış, konforlu, kaliteli ve teknolojik ” olarak tanımladı.
Topbaş bu taksilerde maliyetin diğerlerine nazaran yüzde 20 daha taksimetre ücreti uygulanabileceğini düşünceleri arasında gösterdi ve taksicilerin taksilerini 3 yılda bir değiştirdiğini ve bunun da taksicilere ÖTV yükü getirdiğini de hatırlattı.
Bütün taksi plakalarının kameralarla okunur hale geleceğini ve bütün araçlara GPS yerleştirerek trafik yoğunluğunu görme şansları olacağını söyledi…
Haber7