Kadına yönelik şiddete karşı açılan cephede Jandarma da yerini aldı. İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde vatanî görevini yapan er ve erbaşlara, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ders verilecek. Derslerde insan hakları konusu da işlenecek.
İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında kadına karşı şiddeti önlemek için protokol imzalandı. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Sunulan Hizmetlerde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi İşbirliğinin Yapılması ve Eşgüdümün Artırılması Protokolü’yle Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde vatani görevini yapan er ve erbaşlara kadına yönelik; şiddet, töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için eğitim programları düzenlenecek.
Konuyla ilgili Jandarma Genel Komutanlığı’nda düzenlenen törende, işbirliği protokolünü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzaladı. Protokolle Jandarma bünyesindeki okulların müfredatlarına, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konuları da dahil edilecek. Şiddet mağduru kadınlara yönelik hizmetlerin kapasitesi geliştirilecek ve bu kapsamda personel yetiştirilecek. İşbirliği kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında duyarlılığı ve farkındalığı artırıcı çalışmalar yapılacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, protokolün, kadın hakları, çocuk yaştaki evlilikler ve kadına yönelik şiddetle ilgili yaşanan sorunlarda, yapılacak ilk müdahalelerle ilgili önemli bir çalışma olduğunu anlattı. Söz konusu ortak çalışmayı daha önce emniyet teşkilatıyla da yaptıklarını hatırlatan Şahin, "Bu protokol de devrim niteliğinde çalışma var. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Jandarma subay okulunda, meslek yüksekokulunda, insan hakları yurttaşlık adı altında verilen derslerde artık kadınlarla ilgili, kadının insan hakkı, kız çocuklarının eğitiminin önündeki engeller konusu da yer alacak. Bu konunun temel eğitime girmiş olması çok önemli bir başlangıçtır." şeklinde konuştu. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün bütün uzmanlarıyla, Jandarma’nın yanında olduğunu belirten Şahin, bu konuda yetişmiş insan gücüne sahip olduklarına dikkati çekti.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ailenin temelini oluşturan kadına yönelik tutum ve davranışlar konusunda, çoğu toplumda olduğu gibi Türkiye’de de bazı bozuklukların yaşandığını ifade etti. Bu konuda çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, askerin disiplini ile kadının hassasiyetinin söz konusu çalışmaları başarıya ulaştıracağını söyledi.
Uzmanlar, şiddetin profilini çıkartacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, aile içi ve akrabalar arası yaralama ve cinayetin yoğun olduğu bölgelerde, şiddet profili çıkartacak. Bakanlığa bağlı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2012-2013 yılları arasında ‘Türkiye’de Yaralama ve Cinayetle Sonuçlanan Aile İçi ve Akrabalar Arası Şiddet Araştırması’ yapacak. Proje ile söz konusu sorun alanlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmek, bu sorunların yoğun olduğu bölgelerde bir şiddet profili çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca konuyla ilgili hukuki revizyon önerilerinde bulunulması amaçlanıyor.
Görüşmeler yoluyla yürütülecek araştırma kapsamında, Yargıtay’ca 2000-2011 yılları arasında aile içi ve akrabalar arası şiddet sonucu işlenen cinayet ve yaralama olaylarına dair kararlardan 1.200 tanesi seçilecek. Yıllara, mahkûmun cinsiyetine, yaşına ve bu bölgelerde yaşanan cinayet ve yaralama olayı sıklığına göre tasnif edilerek 50’si asil 50’si yedek olmak üzere 100 karar tespit edilecek. Mülakat yapmayı ve mahkeme dosyasının ayrıntılı incelenmesini kabul eden en fazla 50 mahkûm veya cezasını tamamlamış kişi ve bunların aileleri, şiddete maruz kalmışlardan yaşayanları, avukatları, savcıları ve kararı veren hakimleriyle derinlemesine mülakatlar ve grup görüşmesi yapılmasını kabul edenler seçilecek.
Zaman